Ook op kleurloze dagen waarbij het met bakken uit de hemel valt zijn er motorrijders te vinden op de weg. Waterdichte motorkleding is een must-have om droog aan te komen in de regenmaanden. Met de juiste motorkleding voorkom je dat je verbitterd op de motor zit, bovendien zorgt het er voor dat de kou je focus niet van de weg afneemt zodat je veilig op je bestemming aankomt. Het aanbod is enorm, maar het gebruik van 100% waterdichte stoffen is schaars. Waarom de waterkolom een handige indicator is om de waterdichtheid te meten van waterdichte motorkleding leg ik in dit blog bloot.

Is waterdichte motorkleding daadwerkelijk waterdicht?!

We maken het de productontwerpers niet makkelijk bij het ontwikkelproces van waterdichte materialen gezien het feit dat je lichaam altijd transpireert bij het dragen van kleding. Het behoudt van de ademende functie van een materiaal zorgt ervoor dat de meeste ‘waterdichte’ motorkleding niet 100% waterdicht is. Zo’n waterdichte motorjas of broek is voorzien van microscopische gaatjes die groot genoeg zijn om vocht van binnenuit af te voeren en wonder boven wonder klein genoeg om regen buiten te houden. Maar wanneer er druk wordt uitgeoefend van buitenaf wordt het water als het ware door het materiaal heen gedrukt, denk hierbij aan het zitten op de motor of het dragen van een rugzak.

Wat is een waterkolom?

De waterkolom is een meeteenheid en geeft de mate van waterdichtheid van een materiaal aan. De meting wordt uitgedrukt in millimeter per 10cm². De waterkolom zie je regelmatig terug op het label van een waterdicht kledingstuk in de winkel, maar wat houdt dit getal in? In het tabel hieronder zie je een verdeling per categorie hoe waterafstotend of waterdicht een materiaal is.

Waterkolom in mm Omschrijving
Tot 1.000 mm Weinig tot geen weerstand tegen vocht.

Bestand tegen miezeren maar daar houdt het op.

1.000 mm – 5.000 mm Waterdicht onder lichte druk.

Bestand tegen lichte buien, echter is een natte kont niet ongewoon door de druk van het zadel.

5.000 mm – 15.000 mm Waterdicht onder gemiddelde tot hoge druk.

Bestand tegen flinke regenbuien van gemiddelde duur.

Een natte kont is een zeldzaam voorkomend verschijnsel en zal zich alleen voordoen bij zeer lange ritten.

15.000 mm – 30.000 mm Waterdicht, ook onder hoge druk.

Bestand tegen absoluut &#$ weer.

Meer dan 30.000 mm Volledig waterdicht maar zonder ademend vermogen.

Komt niet of nauwelijks voor in kleding.

Hoe wordt de waterkolom gemeten?

De waterkolom wordt gemeten door middel van een hydrostatische-waterdruk-test. Bij deze test wordt er een maatcilinder met een oppervlak van 10 vierkante centimeter op het strakgespannen materiaal van het kledingstuk geplaatst, waarna de cilinder wordt gevuld met 10mm water per seconde. Wanneer er een druppel vormt aan de onderzijde van het materiaal wordt de watertoevoer gestopt en de druk gemeten. Voorbeeld: als de druppel zich na 30 seconden vormt dan houdt dit in dat de waterkolom van dat materiaal 300 mm is (30 seconden x 10 mm).

100% waterdichte motorkleding

Gore-Tex equals 100% waterdicht. Grote kans dat je tijdens het shoppen van motorkleding het logo bent tegengekomen. Het wordt in volle glorie getoond op het kledingstuk waar dit materiaal in terugkomt, en volkomen terecht. Het is namelijk één van de weinige materialen die het lichaamsvocht kan afvoeren zonder afbreuk te doen aan de waterdichtheid. Een Gore-Tex kledingstuk heeft dan ook een gemiddelde waterkolom van 25.000mm!

Naast waterdichte motorkleding worden steeds meer motorjassen en broeken voorzien van een gelamineerd waterdicht membraan wat ervoor zorgt dat water direct van het materiaal afglijdt. Zowel het gebruik van Gore-Tex als een gelamineerd membraan hebben één nadeel: de prijs.

Top 3 waterdichte motorkleding

Nu je er toch bent help ik je graag op weg met een aantal door ons geselecteerde items. We hebben drie motorjassen uit drie verschillende prijsklassen geselecteerd die goed scoren op het gebied van waterdichtheid. Twijfel je nog? Kom dan gerust langs in één van de vele winkels voor de ultieme shopervaring of scrol door het ruime assortiment op de webshop.

[/mkc_product]

#1 Budget: “Small”, tot 500 euro
Richa Cyclone GTX, €499,95
#2 Budget: Medium, tot 750 euro
Dainese Sport Master GTX motorjas,  €699,95
#3 Budget: Large, ∞
Rev’it! Dominator GTX, 1149,99
De Richa Cyclone GTX is één van de meest betaalbare Gore-Tex jassen en is verkrijgbaar in een heren en dames uitvoering. Gelamineerd Gore-Tex, de perfecte combinatie voor waterdichtheid. Neem ook een kijkje naar de Managua motorbroek voor volledige bescherming. Gevormd uit gelamineerd 3 laags Gore-Tex pro. Deze jas, broek en handschoenen zitten op het gebied van waterdichtheid tussen een gemiddeld waterdichte motorjas en een duikpak in.

Een waterdichte samenvatting

  • Motorkleding is niet geheel waterdicht om afbreuk van de ademende functie te voorkomen
  • Er zijn gradaties in de waterdichtheid van motorkleding
  • De gradaties zijn meetbaar door middel van een waterkolom
  • Voor iedere type motorrijder is er een geschikt waterdicht membraan
  • Alleen Gore-Tex en motorkleding met een gelamineerd membraan zijn compleet waterdicht