fbpx

Voor de motorrijders onder ons die ondanks het druilerige Nederlandse weer te vinden zijn op de weg is waterdichte motorkleding van groot belang. Het helpt bij het voorkomen van rimpelvingers, koude benen, en een pesthumeur. Er is een groot aanbod aan waterdichte motorkleding, maar volledig waterdichte materialen worden zelden gebruikt. In deze blog zal ik uitleggen waarom dit is en waarom de waterkolom een goede indicator is voor de waterdichtheid bij de aanschaf van waterdichte motorkleding.

Waterdichte motorkleding niet waterdicht?!

Omdat het lichaam tijdens het dragen van kleding transpireert is het vrijwel onmogelijk om een comfortabel en compleet waterdicht kledingstuk te ontwikkelen. Het behoudt van de ademende functie van een materiaal is dé reden dat de meeste ‘waterdichte’ motorkleding niet volledig waterdicht is. Een waterdichte motorjas of broek is voorzien van microscopische gaatjes die groot genoeg zijn om vocht van binnenuit af te voeren en klein genoeg om regen buiten te houden. Maar wanneer er druk wordt uitgeoefend van buitenaf wordt het water als het ware door het materiaal heen gedrukt, denk hierbij aan het zitten op de motor of het dragen van een rugzak.

Wat is een waterkolom?

De waterkolom is een meeteenheid en geeft de mate van waterdichtheid van een materiaal aan en wordt uitgedrukt in millimeter per 10cm². Vaak wordt de waterkolom van waterdichte motorkleding vermeld op het label, maar wat houdt dit getal precies in? In het onderstaande tabel is een verdeling gemaakt waarin per categorie wordt aangeduid hoe waterafstotend of waterdicht een materiaal met een X millimeter waterkolom is.

Waterkolom in mm Omschrijving
Tot 1.000 mm Weinig tot geen weerstand tegen vocht. Bestand tegen miezeren maar daar houdt het op.
1.000 mm – 5.000 mm Waterdicht onder lichte druk. Bestand tegen lichte buien, echter is een natte kont niet ongewoon door de druk van het zadel.
5.000 mm – 15.000 mm Waterdicht onder gemiddelde tot hoge druk. Bestand tegen flinke regenbuien van gemiddelde duur. Een natte kont is een zeldzaam voorkomend verschijnsel en zal zich alleen voordoen bij zeer lange ritten.
15.000 mm – 30.000 mm Waterdicht, ook onder hoge druk. Bestand tegen absoluut &#$ weer.
Meer dan 30.000 mm Volledig waterdicht maar zonder ademend vermogen. Komt niet of nauwelijks voor in kleding.

Hoe wordt de waterkolom gemeten?

De waterkolom van een stof of kledingstuk wordt gemeten door middel van een “hydrostatische-waterdruk-test”. Bij deze test wordt er een maatcilinder met een oppervlak van 10 vierkante centimeter op het strakgespannen materiaal van het kledingstuk geplaatst waarna de cilinder wordt gevuld met 10 mm water per seconde om de druk op het materiaal op te voeren.  Wanneer er een druppel vormt aan de onderzijde van het materiaal wordt de watertoevoer gestopt en de druk gemeten. Als de druppel zich na bijvoorbeeld 30 seconden vormt dan houdt dit in dat de waterkolom van dat materiaal 300 mm is (30 seconden x 10 mm).

Materiaalgebruik als indicator voor een hoge waterkolom

De term Gore-Tex is vast wel eens voorbij gekomen in de zoektocht naar waterdichte motorkleding. Dit materiaal wordt met trots vermeld op het label van ieder kledingstuk waar het in is verwerkt en terecht. Gore-Tex is namelijk één van de weinige materialen waarbij het lichaamsvocht zonder enige moeite kan worden afgevoerd zonder afbreuk te doen aan de waterdichtheid. Zo heeft een Gore-Tex kledingstuk een gemiddelde waterkolom van zo’n 25.000mm.

Ook wordt steeds meer waterdichte motorkleding voorzien van een gelamineerd waterdicht membraam wat ervoor zorgt dat water direct van het materiaal afglijdt. Bij jassen, broeken of handschoenen die dit niet hebben dringt het water door de eerste laag heen waardoor het materiaal zwaarder wordt en langer nodig heeft om te drogen. Zowel het gebruik van Gore-Tex als de implementatie van een gelamineerd membraam hebben één nadeel en dat is de prijs.

Top 3 waterdichte motorkleding

Om je op weg te helpen hebben wij drie motorjassen geselecteerd in drie verschillende prijsklassen die allen hoog scoren op het gebied van waterdichtheid. Uiteraard zijn er op motorkledingcenter.nl vele andere opties te vinden en ook kun je in één van onze vestigingen terecht voor advies op maat.

#1 Budget: “Small”, tot 400 euro
Held Molto GTX motorjas, €379,95
#2 Budget: Medium, tot 700 euro
Alpinestars Managua GORE-TEX motorjas,  €699,95
#3 Budget: Large, ∞
Rev’it! Dominator GTX, 1099,99
 De Held Molto GTX is één van de meest betaalbare Gore-Tex jassen en is verkrijgbaar in een heren en dames uitvoering. Gelamineerd Gore-Tex, de perfecte combinatie voor waterdichtheid. Neem ook een kijkje naar de Managua motorbroek voor volledige bescherming. Gevormd uit gelamineerd 3 laags Gore-Tex pro. Deze jas, broek en handschoenen zitten op het gebied van waterdichtheid tussen een gemiddeld waterdichte motorjas en een duikpak in.

Conclusie

Bij het aanschaffen van een motorjas of motorbroek is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat er gradaties zijn in de waterdichtheid van motorkleding. Zo is kleding met een waterkolom van 5.000 mm wellicht genoeg voor de motorrijder die voorbereid wil zijn op een onverwachte bui, maar de doorgewinterde tourrijder zal na enkele uren regenval waarschijnlijk minder gelukkig zijn als hij of zij klotsend van de motor stapt.

Bram van der Zaan


Bram van der Zaan is marketing stagiair bij MotorKledingCenter en is het meest gelukkig op twee wielen. Naast fietsen is hij ook wel te porren voor een ritje op zijn zwarte (wellicht iets te luidruchtige) street triple waarmee hij enorm netjes rijdt.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.