fbpx

Het internet staat vol met filmpjes over crashes en rampscenario’s van motorrijders. Ja, motorrijden kan misschien gevaarlijker zijn dan autorijden, maar met een gezonde dosis verstand en goede nazorg bij een ongeval kunnen we het motorrijden allemaal een beetje veiliger maken. In dit blogartikel geven we je tips over wat je kan doen als je getuige bent van een motorongeval. Je hoeft namelijk geen dokter zijn om te kunnen helpen..

Volg de volgende stappen als je getuige bent van een motorongeval:

– Het belangrijkste is dat je te allen tijde aan je eigen veiligheid denkt, dit stel je voorop.
– Blijf kalm, handel niet impulsief maar denk goed na.
– Beoordeel de veiligheid van de hele situatie voordat je actie onderneemt, ook je eigen veiligheid.
– Beoordeel de situatie van de motorrijder en ontferm je over hem. Stel het slachtoffer veilig door wanneer de omstandigheden het toelaten eventueel de locatie van het ongeval veilig af te zetten.
– Bel bij voorkeur zelf 112 en volg de aanwijzingen op van de centralist. In elk geval diegene die zich met het slachtoffer bezighoudt.
– Verplaats de motorrijder niet behalve als het  echt niet anders kan. Laat hem zo min mogelijk bewegen.
– Doe absoluut niet de helm af van het slachtoffer tenzij het echt niet anders kan.
– Maak ruimte voor de hulpdiensten als ze aanwezig zijn zodat ze snel kunnen helpen.

motorrijder-1

Wat moet je absoluut niet doen bij een motorongeval?

Sommige tips klinken misschien als gezond verstand; blijf kalm, bekijk of het slachtoffer in staat is om te communiceren, bel (bij voorkeur zelf) 112 en volg de aanwijzingen van de centralist op. Beoordeel of de plaats van het ongeval inmiddels veilig is voor jezelf en het slachtoffer. Maar één ding is niet voor iedereen vanzelfsprekend, namelijk neem de helm van het slachtoffer niet af tot de hulpdiensten ernaar hebben gekeken. De enige uitzonderingen op deze regel zijn wanneer de helm het ademhalen belemmert of het slachtoffer gereanimeerd moet worden.

Het afdoen van een motorhelm lijkt voor veel mensen een logische eerste stap omdat het moeilijk lijkt om met een helm op te communiceren. Echter, zonder dat je weet wat de toestand van de rugwervels en nek van het slachtoffer is, kan je ernstig gemakkelijk het slachtoffer verlammen door de helm af te doen, of zelfs het slachtoffer te verplaatsen. Natuurlijk moet het slachtoffer bij een onveilige situatie worden verplaatst, maar als het slachtoffer zelf niet beweegt en op een veilig plaats ligt is het van belang om het slachtoffer zo min mogelijk aan te raken. Blijf er bij en wacht tot de hulpverleners ter plaatse zijn omdat zij het beste weten wat te doen met het slachtoffer. Een gouden regel is om de situatie in te schatten en niet meer te doen dan nodig.

Hulpverleners zullen ter plaatse bepalen of het noodzakelijk is dat een helm en eventuele kleding moet worden verwijderd. Zij weten ook hoe ze dit kunnen doen zonder het lichaam te bewegen. Zo zijn er bijvoorbeeld helmen met ‘emergency quick release cheekpads’, wangkussens die bij een noodgeval onder de helm uit kunnen worden getrokken zodat de helm af kan worden gedaan zonder de nek onder druk te zetten.

Probeer geen dokter te zijn als je dat niet bent

Als je onverhoopt zelf op de motor betrokken raakt bij een ongeval is het zaak om je snel bewust te worden van het letsel en je indien nodig naar een veilige plaats te begeven. Het kan zijn dat je hier zelf niet toe in staat bent of zelf buiten bewustzijn raakt. In dit geval kunnen omstanders je leven redden indien ze goed voorbereid zijn en bovenstaande stappen nemen. Probeer geen dokter te zijn als je dat niet bent, maar door je alleen al te ontfermen over het slachtoffer kan jij zijn of haar leven redden!

Wat te doen bij een motorongeval?

Mark Bos


Mark is in de periode van 2012 t/m 2022 verantwoordelijk geweest voor de online ontwikkelingen van MKC Moto en oud-eigenaar van Motorkledingcenter. Hoewel er van motorrijden nog maar weinig komt heeft hij in het verleden een trackrecord van vooral snellere machines. De Daytona 675 en ZX-10R waarmee hij zijn limieten op Assen, Zandvoort en in de Groene Hel opzocht.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.