fbpx

Het verbod op het dragen een motorhelm met verlichting of verlichte motorkleding kan na zijn bestaan van slechts een jaar al weer door de papierversnipperaar. Voorheen artikel 41.b is met directe ingang verwijderd uit het Reglement Verkeersregels & Verkeerstekens (RVV) en stelt de motorrijder weer in staat zich uit te dossen in kerstverlichting naar keuze. Maar waarom zou je het willen? Of het bijdraagt aan de verkeersveiligheid en wat de opties zijn lees je in deze blog.

Is neon op je motorkleding veiliger?

De redenering van het initiële verbod op verlichting op motorhelmen en motorkleding was tweevoudig. Enerzijds bleek uit onderzoek dat de verlichting geen toegevoegde waarde bood wat betreft zichtbaarheid en was er ook de angst dat additionele verlichting afleidend zou werken voor het overige verkeer. Dit laatste is weerlegd door middel van een (onvindbaar) onderzoek van het SWOV wat de uiteindelijke doorslag gaf om het artikel te  schrappen uit het RVV. Goed nieuws dus voor de liefhebber maar of het verschil maakt voor de veiligheid van de drager is dus te betwisten.

We hebben ons uiterste best gedaan de onderzoeken boven water te halen maar tevergeefs. Dus een onderbouwde breakdown zijn we onze lezers nog verschuldigd. Weet jij wel waar te zoeken en zou je zo lief willen zijn de bron door te geven dan stellen we het zeer op prijs. Want vooralsnog lijkt het voeren van een verhoogd remlicht op je helm helemaal geen slecht idee.

Motorkleding met verlichting. De opties!

Het mag. Fijn. Maar de keuze is alles behalve reuze dus mocht je wel iets voelen voor wat extra lumen op je motoroutfit dan zal je goed je onderzoek moeten doen. Om je hopelijk wat tijd te besparen hebben we een aantal solide opties uitgelicht.

Off the shelf

Off the shelf opties zijn er weinig. Een voorbeeld hiervan en eveneens de enige binnen ons assortiment is de Shark Skwal 2. De Led verlichting is bij deze helm zowel op de voor als achterkant vertegenwoordigd. Door middel van een USB kabel kan de accu voor de verlichting worden opgeladen waarna deze een 5 tot 10 uur meegaat afhankelijk van de modus.

Een los remlicht

Een los remlicht die door middel van de versnelling/vertraging van de drager activeert. Vaak bestaat een dergelijke kit uit de mount die vaak met 3M dient te worden bevestigd op een helm naar keuze en het oplaadbare remlicht wat hier weer op te schuiven of klikken is. Eén van deze opties is de Brake Free Light en kan je misschien kennen als je een fervend Shark Tank kijker bent.

De neon look

Of het nu echt bijdraagt aan jouw veiligheid? Geen idee. Maar ben je fan van de TRON franchise of wil je graag matchen bij je van RGB voorziene gaming PC? Dan kun je jouw creativiteit de vrije loop laten met LED strips. Deze optie is voor de echte DIY’ers en zoals hieronder te zien zijn er best leuke resultaten te halen.

Deze limited edition motorhelmen zijn stuk voor stuk uniek

Shoei Personal Fitting: Jouw motorhelm op maat

https://blog.motorkledingcenter.nl/waar-is-een-motorhelm-van-gemaakt/

Bram van der Zaan


Bram van der Zaan is content marketeer bij MKC Moto en is het meest gelukkig op twee wielen. Naast fietsen is hij ook wel te porren voor een ritje op zijn zwarte (wellicht iets te luidruchtige) street triple waarmee hij enorm netjes rijdt.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.