Je kent het wel. Je snoozed de wekker een vijftal keer, smikkelt je ontbijt op en trekt je motorplunje aan. Daarna loop je naar jouw motor en haalt deze van slot. De cafeïne van de net naar binnen-gewerkte espresso begint zijn werk te doen en je start met de dagelijkse rit naar werk. Al glimlachend zoef je door de file gevuld met droevige of geïrriteerde vierwielers. In je ooghoek zie je iets opdoemen. Je raad het al…. Een kind. Hoe dit exemplaar zich het motorrijden machtig heeft weten te maken is een raadsel. Maar deze gedachte wordt overheerst door het overweldigende gevoel van doodsangst.

Ondanks een intro gevuld met droge flauwe humor leek het ons een goed idee de veiligheid van de kleine passagier onder de aandacht te brengen. Wat zijn de afwegingen die je dient te maken als ouder om de veiligheid van jouw kroost te waarborgen? Hieronder heb ik een viertal punten gedefinieerd die je hierbij op weg helpen.

Minimum requirements

Laat de ongeduldigheid van je miniatuurmens je niet op haasten, wacht in ieder geval totdat hij/zij van bepaalde proportie is. Een goede maatstaf is het comfortabel bij de voetsteunen en rond de middel van de bestuurder kunnen rijken. Dit eerste is samen met het dragen van een goed gekeurde helm wettelijk verplicht. Voor een betere grip kan er ook worden gekozen voor de Ridergrip van Oxford en ook een stevig bevestigde topkoffer is een extra maatregel die helpt te voorkomen dat de kleine de weg op duikelt.

Er is geen regelgeving rond de minimum leeftijd van een passagier, maar een richtlijn waar vaker aan gerefereerd wordt is een minimum leeftijd van tussen de 10 en 12 jaar. Toch zien we dat het meeliften op de tweewieler van mams & paps van alle leeftijden is. 

Rijstijl

Dat motorrijden gepaard gaat met enig gevaar is niet onbekend, zie onze blog “hoe gevaarlijk is motorrijden”. Hierin lees je dat je veel factoren zelf in de hand hebt. Een aangepaste, kalmere rijstijl is het beste middel voor een zo veilig mogelijke rit. Het klinkt natuurlijk logisch maar het komt meer dan eens voor dat men juist nog even gas bijgeeft om indruk te maken. Door drukte in het verkeer te mijden eveneens als bar en boze weersomstandigheden, zorg je voor een situatie waarin makkelijker te anticiperen is op gebeurtenissen buiten jouw controle. 

Afspraken maken

Net als met iedere passagier dienen er duidelijke afspraken gemaakt te worden. Het vijftal waar je de meeste aspecten mee tackelt zijn de volgende:
1 – Afspreken van de timing van het op- en afstijgen. 
2 – Goed vasthouden van de bestuurder.
3 – Anticiperen op acceleratie of remmen.
4 – Licht mee-leunen of stil blijven zitten in de bochten (alles behalve “tegen of overdreven mee leunen”).
5 – Afspreken van een noodsignaal wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een communicatiesysteem, bijvoorbeeld twee tikken op het been van de bestuurder.

Beschermende kinder motorkleding

Mocht het toch uitkomen op het doemscenario dan is het uit den boze om niet te hebben gedacht aan beschermende kinder motorkleding. Goed passende beschermende kleding welteverstaan. Een ieder begrijpt dat dit een lastige taak is aangezien kinderen aan het welbekende fenomeen “groeien” participeren. Neem je jouw kroost door de jaren met regelmaat mee dan zullen er een aantal outfits nodig zijn om optimale bescherming te bieden, met name de helm dient ten alle tijden goed strak te zitten. Er is ook goed nieuws. Kinderkleding is (op de laarzen na) aanzienlijk goedkoper dan de grote mensen variant. 

Voorbeeld outfit


Loop bij twijfel eens binnen in één van onze superstores. Onze experts helpen je graag verder in de zoektocht naar de juiste kinder motorkleding outfit.