fbpx

Een leren motorpak is serieuze aankoop. Je wil hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Maar wist je dat het ook voor de veiligheid van belang is om het leer van je motorpak in goede conditie te houden? In een motorpak zitten twee vormen van bescherming. De eerste is impactbescherming zoals; knie-, elleboog- en rugprotectoren. Dit dempt de impact van de klap die je maakt. De tweede is het slijtvaste materiaal. Dat is wat ervoor zorgt dat je geen schaafwonden oploopt tijdens een glijpartij. Wat er kan gebeuren als je je leren pak niet goed onderhoud is dat het leer uitdroogt. In dat geval kan het leer openscheuren tijdens de val en doet je pak niet meer waar het voor bedoelt is. In deze blog lees je hoe je het beste voor je geliefde leren motorkleding kunt zorgen.

Leren motorkleding onderhouden

Do’s & Don’ts

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kan doen met je leren motorkleding. Het lijkt misschien lekker fris om je leren motorpak in de was te gooien, daar wordt je pak alleen niet zo blij van. Ook een handwas is niet bevorderlijk voor het materiaal. Het verbaasd je nu misschien niet meer dat het gebruik van een droger dan ook niet aan te raden is..

Veel belangrijker is, hoe doe je het wel? Spray een klein deel met de hand, trek dit deel strak en maak deze oppervlakte schoon met een katoenen doek. Werk op deze wijze de gehele motorjas of motorbroek af. Op deze manier blijven er geen vuilresten achter. Een kind kan de was, uhh.. correctie; leren motorkleding wassen.

Do’s

 • Klein deel insprayen om te testen
 • Strak trekken
 • Schoonmaken met katoenen doek
 • Bovenste 3 stappen herhalen

Don’ts

 • In de wasmachine
 • In de droger
 • Handwas
 • Volledig nat maken

Leren motorkleding levensduur verlengen

Het beste is om je leren motorkleding preventief goed te verzorgen om de levensduur te verlengen. Al vanaf de eerste rit kun je iets voor je pak doen door het te laten luchten. Hang het dan op aan een brede hanger zodra je thuis komt, maar hang het niet in de zon of bij andere warmtebronnen. Als je vliegen hebt gevangen op de motor kun je die ook het beste direct na de rit wegvegen. Ook als het nog niet echt tijd is om je pak volledig te reinigen is dat belangrijk, omdat de vlekken anders in het leer trekken. Smeer daarna je pak, of de delen die je hebt schoongemaakt opnieuw in. Gebruik hiervoor een leer conditioner of ledervet. Leer conditioner gebruik je na een rit en ledervet gebruik je zodra je motorkleding weghangt in de herfst- en winterdagen. Het leer blijft dan soepel zolang je de kleding in een geventileerde ruimte hangt. Door het leer goed te onderhouden is de kans groter dat er geen vlekken in komen die je er niet meer uit krijgt! Voor het beste resultaat maak je twee keer per jaar je leren motorkleding schoon.

 

Leren motorkleding onderhoudstips

 1. Laat altijd je leren motorkleding luchten na gebruik;
 2. Berg leren motorkleding nooit luchtdicht op in een zak of bak;
 3. Doe lederen motorkleding nooit in de wasmachine of droger.
 4. Stel leren motorkleding niet te lang bloot aan extreme hitte en direct zonlicht.
 5. Behandel je leren motorkleding tenminste 2x per jaar met de daarvoor aangewezen reinigings producten. Dit zorgt ervoor dat dat de water en vuil bestendige laag van het leer intact blijft en dat de originele leer lucht behouden blijft.
 6. Na het schoonmaken smeer je je leren motorkleding in met leerconditioner, leervet of leerbalsem om het leer te voeden en weer water en vuilafstotend te maken zonder het ademend vermogen aan te tasten.
 7. Er zijn motorrijders die elkaar aanraden een nieuw leren motorpak nat te maken en droog te rijden. Dat behoort ook tot de don’ts.

Bekijk alle onderhoudsproducten voor leren motorkleding.

Benieuwd hoe je het beste je textiele motorkleding kan wassen? Lees dan deze blog.

Davey de Lange


Davey is onze sociale boy. Avontuurlijk en vol energie waarbij zijn motorkilometers vooral in Azië zijn opgedaan. Als dat maar goed gaat, want tegenwoordig maakt hij ook de Nederlandse wegen onveilig op zijn Kawasaki Z750.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.