fbpx

Om alles uit je motorkleding te halen en de levensduur maximaal te verlengen is het van essentieel belang dat je jouw waardevolle leren motorkleding gaat wassen en onderhouden. Over het algemeen is motorkleding aan de prijs, in vergelijking met de kleren die je draagt in het dagelijks leven, vanwege de hoogwaardige beschermende materialen en protectiedelen. Dat is één van de redenen dat je er zo lang mogelijk plezier van wilt beleven. Maar welke onderhoudsmethodes kun je doorlopen om de levensduur te bevorderen?

Leren motorkleding onderhouden

Do’s & Don’ts

Laten we beginnen met hoe het niet moet. Leren motorkleding mag niet in de wasmachine of droger. Ook onderdompelen in een sopje is een no-go. Het kost iets meer tijd en energie, en wellicht liefde, om deze kleding te onderhouden. Zodra je het hebt gedaan kan je er weer een seizoen mee vooruit.

Hoe het wel moet is niet lastig, maar je hebt de juiste tools nodig. Spray een klein deel met de hand, trek dit deel strak en maak deze oppervlakte schoon met een katoenen doek. Werk op deze wijze de gehele motorjas of motorbroek af. Op deze manier blijven er geen vuilresten achter. Een kind kan de was, uhh.. correctie; leren motorkleding wassen.

Do’s

 • Klein deel insprayen om te testen
 • Strak trekken
 • Schoonmaken met katoenen doek
 • Bovenste 3 stappen herhalen

Don’ts

 • In de wasmachine
 • In de droger
 • Handwas

Leren motorkleding levensduur verlengen

Voor een langere levensduur kan ik aanraden je motorkleding preventief te onderhouden. Door je motorkleding na het reinigen in te sprayen, maak je het leer water- en vuilafstotend en hoef je het dus ook minder vaak schoon te maken! Gebruik hiervoor een leer conditioner of bijenwas. Leer conditioner gebruik je na een rit en bijenwas gebruik je zodra je motorkleding weghangt in de herfst- en winterdagen. Het leer blijft dan soepel zolang je de kleding in een geventileerde ruimte hangt. Laat je leren motorkleding luchten na het rijden altijd op een natuurlijke manier en niet in de zon of andere warmtebron. Voor het beste resultaat maak je twee keer per jaar je leren motorkleding schoon.

Leren motorkleding onderhoudstips

 1. Laat altijd je leren motorkleding luchten na gebruik;
 2. Berg leren motorkleding nooit luchtdicht op in een zak of bak;
 3. Doe lederen motorkleding nooit in de wasmachine of droger.
 4. Stel leren motorkleding niet te lang bloot aan extreme hitte en direct zonlicht.
 5. Behandel je leren motorkleding tenminste 2x per jaar met de daarvoor aangewezen reinigings producten. Dit zorgt ervoor dat dat de water en vuil bestendige laag van het leer intact blijft en dat de originele leer lucht behouden blijft.
 6. Na het wassen spuit je je leren motorkleding in met impregneer middel om het leer te voeden en weer water en vuilafstotend te maken zonder het ademend vermogen aan te tasten.
 7. Bij glanzend of ouder leer kan je het leer onderhouden door er 2x per jaar speciale leer of beezwax op uit te smeren. Hierdoor blijft het leer zacht en soepel.

Bekijk alle onderhoudsproducten voor leren motorkleding.

Benieuwd hoe je het beste je textiele motorkleding kan wassen? Lees dan deze blog.

Davey de Lange


Davey is onze sociale boy. Avontuurlijk en vol energie waarbij zijn motorkilometers vooral in Azië zijn opgedaan. Als dat maar goed gaat, want tegenwoordig maakt hij ook de Nederlandse wegen onveilig op zijn Kawasaki Z750.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.