fbpx

Ben je de Alpen, de Mosel of het zwarte woud gewend en zoek je weer een nieuwe omgeving? Dan is de Pyreneeën een volgende stap. In 2014 hebben twee maten en ik wederom een prachtige motorvakantie gehad. In drie weken zijn we door de Alpen omlaag gezakt en langs de kust van Frankrijk door gereden naar de Pyreneeën om vervolgens te eindigen in San Sebastiaan. De Pyreneeën doorkruisen red je al met één a twee dagen, als je weinig tijd hebt kan dit handig zijn maar dit is uitermate zonde van het mooie rijden.motorvakantie-pyreneeen

Van Cap d’Agde naar Ripoll

Cap d’Agde was een mooie plek om even bij te tanken en onze rust te pakken. Na anderhalf week intensief sturen zonder rustdagen waren wij hier wel even aan toe. Waar veel mensen misschien aan naaktstranden en swingers moeten denken als ze de naam Cap d’Agde horen is dit ook een mooie bestemming voor degene die graag de zwembroek aan wilt houden. Met schone straten en mooie stranden kan je hier zeker een paar dagen goed ontspannen en genieten.

De route naar Ripoll toe begint redelijk saai maar wordt na anderhalf uur prachtig mooi. Vanaf Argeles sur mer begint een mooie kustroute waar je na een uur de grens van Frankrijk naar Spanje oversteekt. Vanaf de grens begint de bekende N-260 die grotendeels door de Pyreneeën loopt. De N-260 is een handige hoofdweg om aan te houden om er zeker van te zijn dat je een mooie route zal hebben. Om de route spannender te maken hebben wij het zijspoor de N-260a genomen die dag, een weg die zorgt voor sensationeel motorrijden.

motoreizen kustroute spanje frankrijk

Ripoll – Andorra – La Pobla de Segur

Deze route hadden wij voorzien van een tussen stop in Andorra. Hoewel dit niet de meest logische optie was, wilde wij toch Andorra even aan doen voor een middag lunch. Dat dit geen logische optie is, komt doordat je Andorra niet met een spannende omweg kan aandoen maar dat je één weg op en neer moet rijden.

Deze route vond 80% van de tijd op de N-260 plaats en was net zoals we hem hadden achtergelaten, bochtig en voorzien van geweldige uitzichten. De bestemming: La Pobla de Segur was niet bepaald een bruisend dorp maar bevond zich wel in een prachtige omgeving.

motorvakantie pyreneeën

Van La Pobla de Segur naar Pamplona

Aangezien wij enigszins in tijdsnood waren gekomen moesten wij deze route in één keer doorrijden zonder tussenstops of leuke omwegen. Hoewel het begin van deze route nog spannend begon merkte we als snel hoe verder we in het westen kwamen hoe platter en rechter de wegen werden. Eenmaal aangekomen in Pamplona was er weer tijd voor ontspanning, of nou, eerder inspanning. S ’avonds was er voldoende vermaak in Pamplona. Na veel relaxte avonden op campings was het voor de afwisseling weer is leuk om lol te maken tijdens een avondje stappen.

De dag daarop volgend kwam het hoogte punt van de vakantie: de Bardenas Reales. De Bardenas Reales is vanaf Nederland de dichtstbijzijnde woestijn en bevindt zich ongeveer een uur onder Pamplona. Ondanks een toch wat zware avond in Pamplona zaten we de volgende ochtend weer fris en fruitig op de motor onderweg naar deze woestijn. Aangezien we alle drie op een allroad reden en de nodige offroad ervaring hebben was het doorkruisen van de Bardenas Reales redelijk te doen. Bedenk je dus wanneer je met een tourmotor rijdt en/of je weinig offroad ervaring hebt dat dit misschien niet de meest handige activiteit is. Een kaart van het gebied of ondersteuning is er niet dus ben je redelijk op jezelf aangewezen.motorvakantie motorreizen spanje woestijn

Van Pamplona naar San Sebastian

Aangezien deze route rechtstreeks maar een uur duurt hadden we eerst een tussenstop in Biarritz gemaakt. Hoewel San Sebastiaan en Biarritz allebei in een ander land ligt lijken deze twee dorpjes erg veel op elkaar. Zowel Biarritz als San Sebastian beschikken over veel surfstranden en hebben allebei een relaxte en ongedwongen sfeer.

Het vervelende van elke reis is dat je op een bepaald punt ook weer terug moet. Vanaf San Sebastiaan is er naast de Pyreneeën geen spannende weg terug dan de snelwegen van Frankrijk. Ons plan was om één dag weer door te halen en na 900km aan te komen in Annecy om vervolgens weer te Alpen te gaan berijden. Daarvoor in de plaats zijn we in een keer doorgereden naar de Ardennen om daar onze vakantie af te sluiten.san-sebastian-motorvakantie-pyreneeen

 

Conclusie Pyreneeën

Een vergelijking komen tussen de Alpen en de Pyereeën kon niet beter. Na eerst één week in de Alpen te hebben gereden en vervolgens nog een week in de Pyreneeën gaf ons een duidelijk beeld wat de verschillen waren en hoe anders het rijdt. Kort samengevat is het rijden in de Alpen: smal, steil, krappe bochten en meer sneeuw. De Pyreneeën was meer glooiend dan steil, twee baans, grover asfalt, minder intensief en vooral rustiger.

motoreizen pyreneeën

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.