fbpx

Mooie tochten, vette locaties en prachtig weer. Met de winter op komst zijn dit misschien niet de dingen waar je het meest mee bezig bent maar toch wel iets leuks om naar uit te kijken. Motorvakanties zijn in mijn beleving de mooiste vakanties. Met een aantal motorvakanties achter de rug en nog een hoop plekken op mijn verlanglijstje zal ik meerdere artikelen posten met interessante plekken waar je als motorreiziger zeker een keer naar kan kijken.

motorreizen europa

Kustroute Kroatië

In 2013 ben ik met twee maten drie weken op motorvakantie geweest. Een bijzonder mooie trip met prachtige routes en mooie locaties. Één van de hoogte punten was de kustroute van Kroatië, een route van ongeveer 700km met een overvloed aan bochten en een uitzicht waar je u tegen zegt.

motorvakantie kustroute kroatie

De eerste dag van een motorvakantie draait bij ons altijd maar om één ding, kilometers maken en zo snel mogelijk het saaie en platte Nederland verlaten. Met een goeie dag rijden kan je in principe al onderaan de bergen van de alpen uitkomen zodat je na dag één al gelijk kan beginnen aan het bochtenwerk. Onze eerst stop in Kroatië was Porec voordat we in Porec aankwamen hebben we vier dagen van de Alpen en Slovenië mogen genieten. Porec is een redelijk bekend badplaatsje met zat te doen. Vanuit Porec zijn we door het binnenland van Istrië naar de oostkust gereden, een route die niet heel bijzonder was maar wel de moeite om naar de kust te komen. Het begin van de kustroute is hoog gelegen waardoor je een mooi uitzicht hebt van de kust.

Van de kustroute oversteken naar het eiland Pag

De eerste grote plaats die je tegenkomt is Rijeka met daar tegenover het eiland Krk. Wij hebben één overnachting gehad op Krk en dit vonden wij zeker de moeite gezien de omgeving. De route daarop volgend was weer precies zo als hoe wij hem hadden achtergelaten, mooie bochten en fantastische uitzichten. Na een stukje gereden te hebben kom je voor een dilemma, namelijk, rij je door langs de kust of pak de veerboot om verder te rijden over het eiland Pag. Wij hadden voor Pag gekozen, het bijzondere aan Pag was dat het decor ineens was verandert van groen en heuvels naar plat, droog en rotsachtig. Qua mooie bochten en lekker rijden is dit niet de beste optie maar qua omgeving zeker wel.

kroatie motorreizen pag

Van Zadar naar Split

Vanaf Pag is het een klein stukje rijden naar de volgende grote stad Zadar, hier hebben wij ook een overnachting gehad en deze stad was zeker de moeite om een dagje doorheen te banjeren. Met de route van Zadar naar Split maak je weer een omgeving metamorfose mee. Rotsachtige terrein werd getransformeerd naar heuvel achtig terrein met meer groen.
Eenmaal aangekomen in Split was er weer tijd voor ontspanning. Split is een toeristische badplaats met een gezellige centrum aan de haven en met voldoende vermaak.

Motorvakantie kroatie split

Van Split naar Dubrovnik

Dit is de laatste fase van de kustroute met wederom een mooi en slingerend parcours. Een prachtige route met als eindbestemming een prachtige stad. Het grappige van deze route is dat je een stukje Bosnië doorkruist, belangrijk dus dat je je paspoort bij je hebt!  Dubrovnik wordt omschreven als één van de mooiste steden van de Adriatische kust en toen wij daar aankwamen begrepen we ook waarom. Het centrum ziet er pittoresk en idyllisch uit waar je gemakkelijk uren doorheen kan wandelen.

Motorvakantie kustroute kroatie dubrovnik

Vanaf Dubrovnik terug

Vanaf Dubrovnik kan je meerdere leuke routes terug pakken. Wij hadden ervoor gekozen om de veerboot te nemen naar Bari (Italië). Een keuze die ons persoonlijk niet super goed was bevallen. Waar je namelijk in Kroatië mooie wegen, aardige mensen en een ongedwongen sfeer hebt is dat in Italië toch anders. Vanaf Bari heb je daarentegen wel weer een hele nieuwe omgeving met veel noemenswaardige plekken die je kan bezoeken. Andere opties die je hebt vanaf Dubrovnik zijn:
– Dubrovnik → door het binnenland van Bosnië
– Dubrovnik → kustroute terug en dan eventueel vanaf Split met de veerboot naar Acona (Italië)
– Dubrovnik → door het binnenland van Kroatië

Conclusie kustroute Kroatië

Van de routes die ik gereden heb staat de kustroute van Kroatië zeker in de top 3. Een trip waar je van alles ziet en meemaakt. Het geen wat ons het meest opviel was de ontspannen en vriendelijke instelling van de Kroaten wat je als op vakantie bent zeker wilt hebben. Kroatië biedt vele mogelijkheden met prachtige natuurlandschappen en leuke steden.

kroatie motorvakantie motorreizenmotorreizen kroatie kustroute

 

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.