fbpx

De temperaturen stijgen waardoor de helmvoering sponsachtige eigenschappen aanneemt. Het liefst kruip je in de koelkast op zoek naar dat beetje verkoeling. Toch lonkt de motor en in een koelvest is dat eigenlijk best prima vertoeven. Met zo’n koelvest motorrijden en wat dat precies inhoudt vertel ik je in dit blog.

Buiten het dragen van een koelvest zijn er natuurlijk legio andere voorbereidende handelingen op die snikhete motorrit. Hoewel het koelvest het meest effectief is, willen we je andere tips voor het rijden bij warme temperaturen niet onthouden.

Hoe werkt zo’n koelvest op de motor?

Simpelweg werkt zo’n koelvest door vocht te verdampen en jou op die manier op natuurlijke wijze te verkoelen. De mate van werking is daarin sterk afhankelijk van hoe je hem combineert. Je draagt hem het best met een luchtige motorjas. Zet de ventilatieopeningen op standje tocht of beter nog: pak de doorwaai motorjas erbij. Je hoeft het koelvest niet direct op de huid te dragen. Draag een T-shirt of technisch ondershirt. Overigens geen zorgen, de wet shirt contest kun je aan je voorbij laten gaan want je blijft gewoon droog.

Range in koelvesten voor motorrijden

De opties in koelvesten voor de motorrijder

Grote kans dat jouw verkoeling mede mogelijk wordt gemaakt door Inuteq of Hyperkewl. Twee vooraanstaande namen als het gaat om koelvesten. Zo werken bijvoorbeeld Alpinestars en Macna met Inuteq en slaan REV’IT! en Held de handen ineen met de laatstgenoemde.

Binnen de koelvesten voor de motor-range zijn er twee smaken. Ofwel degene die je zo’n 2 minuten onderdompelt en uitwringt. Ofwel degene die je met zo’n 500ml kraanwater vult. Degene die onderdompelt is dan ook de goedkopere van de twee en houdt het zo’n 8 uur vol om jou van verkoeling te voorzien. Voor degene die je vult begint het daar pas bij. Want afhankelijk van de luchtvochtigheid en andere omstandigheden brengt hij zo’n 8 uur, tot maximaal 3 dagen verkoeling met zich mee.

Motorrijden met een koelvest

Voordelen van motorrijden met een koelvest

Het moge duidelijk zijn, het voordeel van een koelvest zit hem in de verkoeling die erin schuilgaat. Zeker bij warme zomerdagen in de toch al warme uitrusting en met een motorhelm op je hoofd kan de temperatuur al snel oncomfortabele waarden aannemen. Zorg ervoor dat je koelt en voldoende drinkt en eet. Zo blijf je geconcentreerd en behoud je je scherpte om ’s avonds weer veilig aan te kunnen schuiven voor de BBQ.

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.