De herfst dient zich aan en naast dat de bladeren aan de bomen tot prachtige kleurenpaletten transformeren, weet de zon voor fraaie luchten te zorgen. Alle pracht en praal brengt echter ook een gevaar met zich mee. Want die laagstaande zon kan jou op de motor lelijk verblinden. Hoe je jezelf hier het best tegen wapent? Dat leg ik je uit aan de hand van een aantal tips over motorrijden bij laagstaande zon.

1. Zorg voor een schoon vizier

Natuurlijk spreekt het voor zich dat je met een schoon vizier beter zicht hebt. Dat gaat helemaal op wanneer de zon vol op je vizier staat. Een enkele veeg of oneffenheid kan zorgen voor hinderlijke verblinding. Draag bijvoorbeeld een vizierreiniger op zakformaat met je mee en een zachte doek om je vizier schoon te maken. Voorkom dat je naar een stuk toiletpapier of keukenrol grijpt, want dat zorgt door de houtvezels voor krassen op jouw vizier.

2. Ga voor een helm met een zonnevizier

Bij veel dagelijkse rijders staat het zonnevizier hoog op het wensenlijstje bij de aanschaf van een nieuwe helm. Je bent namelijk enorm flexibel doordat je met een simpele schuifbeweging beschermd bent tegen hinderlijke lichtstralen en schadelijk UV-licht. Is de lucht weer geklaard? Dan klap je het zonnevizier zo weer weg.

Beschik je niet over een helm met zonnevizier, dan werkt een zonnebril natuurlijk ook, al ben je hierin minder flexibel. Tegenwoordig zijn er zelfs brillen met meekleurende glazen op de markt.Schuberth C4 rijtest review ervaring

3. Wees alert op andere weggebruikers

Jij bent heus niet de enige die een strijd voert met de laagstaande zon en er met samengeknepen ogen alles aan doet om alles te blijven overzien. Zorg voor een defensieve rijstijl, zodat je kan anticiperen wanneer je door een medeweggebruiker niet wordt opgemerkt. Heb jij de zon vol in de spiegels staan? Weet dan dat je tegenliggers daar recht tegenin kijken en je mogelijk niet, of laat opmerken.

4. Rijd met dimlicht

In omringende landen is het vaak al verplicht en in Nederland maken we er ook steeds meer een gewoonte van: het overdags voeren van dimlicht. Bij laagstaande zon zorgt het voor verbeterde zichtbaarheid, maar eigenlijk raden we je gewoon aan om altijd met dimlicht te rijden.Motorrijden bij laagstaande zon met dimlichtWil je meer tips over rijden in bepaalde omstandigheden? Zo schreven we eerder over motorrijden in het donker, motorrijden in de file en motorrijden bij harde wind.