Het echte winterweer lijkt achter de rug en steeds meer motorrijders trekken er weer op uit. Grote kans dat jij bij elke voorbijrijdende motor afdwaalt in gedachten, fantaserend over hoe fijn het wel niet moet zijn om vogelvrij op de motor te zitten. Dankzij de laatste versoepelingen rondom het coronavirus, lijkt de mogelijkheid van het halen van je motorrijbewijs weer een stukje dichterbij. In deze blog checken we hoe het er nu voorstaat een of hoe groot de kans is dat jij dit jaar nog je motorrijbewijs kunt halen.

1. Motorrijbewijs halen: Hoe zat het ook alweer?

Wellicht was je al begonnen met het lessen voor je motorrijbewijs maar is de moed je, dankzij de coronamaatregelen, in je motorschoenen gezonken en ben je tijdelijk gestopt. Of misschien ben je uit verveling opzoek gegaan naar een nieuwe hobby en heb je besloten dat dit het perfecte moment is om je motorrijbewijs te gaan halen. Anyways, hieronder een samenvatting van wat je allemaal moet doen om je rijbewijs te halen.

1.1 Voertuigbeheersing: het AVB-examen

Nadat je 300 rijscholen bent tegengekomen op google en maar gewoon contact hebt gezocht met de bovenaan staande, begin je met je voertuigbeheersing. Om dit onder de knie te krijgen spendeer je een aantal motorlessen op het parkeerterrein waar je rondjes rijdt en pionnen ontwijkt (goede starters-kleding is hierbij aan te raden want die pionnen kunnen hard aankomen). Als je er een goed gevoel bij hebt kun je examen gaan doen en heb je hopelijk dit deel in de pocket.

motorrijbewijs,corona,cbr,avb

1.2 Theorie-examen motor

Het theorie-examen geeft je gegarandeerd flashbacks naar dat bedenkelijk bevlekte verkeerskleed uit groep 1 & 2 . Het examen bestaat voornamelijk uit instinkers en situaties die je in het dagelijks leven zelden zal tegenkomen, maar ach triviale kennis als weten welke kleur vlaggen het eerste voertuig van een militaire colonne dient te hebben is leuk om te vertellen op feestjes. Heb je al een autorijbewijs dan kun je het AVB-examen al doen. Als je nog geen autorijbewijs hebt, dan is het een vereiste om eerste je theorie-examen te doen. Voor het behalen van je AVD-examen dien je sowieso eerst je theorie te halen.

verkeerskleed, motortheorie

1.3 Verkeersdeelname: het AVD-examen

De laatste hindernis voordat jij lekker op je eigen motor kunt rijden, is het AVD-examen. In het begin zal het nog wel voorkomen dat je in situaties terecht komt waarbij je van paniek niet meer weet of je koppeling nou links of rechts zit. Maar na wat ervaring te hebben opgedaan, mag je tijdens je AVD-examen gaan bewijzen dat jij geen gevaar op de weg bent en kun je het behalen van je motorrijbewijs afsluiten.

1.4 De drie categorieën van het motorrijbewijs: A1, A2 en A.

Als laatste zijn er dan ook nog drie verschillende soorten binnen het motorrijbewijs.

A1: Je kunt al beginnen vanaf 17 jaar met lessen en vanaf je 18e mag je examen doen. De maximale cilinderinhoud voor dit rijbewijs is 125cc met een vermogen van 11 kW. Je vader noemde dit vroeger waarschijnlijk gewoon een brommer, maar dat terzijde.

A2: Haalbaar vanaf 20 jaar. Als je al 2 jaar in bezit ben van je A1 rijbewijs hoef je alleen maar je AVD-examen te doen. Met dit rijbewijs mag je rijden op een motor tot 35 kW.

A: Praktijk lessen van 22 jaar met 2 jaar het A2 rijbewijs in bezit. Heb je nog geen rijbewijs dan kun je beginnen vanaf 24 jaar. Hiermee mag je op elke motor rijden.

A code 80: Sinds 2017 is er ook de Code 80 regeling welke inhoud dat je vanaf 21 jaar op A1, A2 motorren en motorscooters mag rijden. De dag dat je 24 wordt vervalt deze code en mag je, zonder een extra examen af te hoeven leggen, overstappen naar alles op twee wielen boven de 35 KW.

2. Je motorrijbewijs halen in tijden van corona

Oké, nu we dat uit de weg hebben kunnen antwoord gaan geven op de vraag: Kun je je motorrijbewijs halen tijdens corona?

2.1 Het halen van je AVB-examen in tijden van corona

Hier kun je een vinkje achter zetten. Dankzij de laatste versoepelingen rondom de corona-maatregelen is het weer mogelijk om je AVB-examen te halen. Je moet helaas wel rekening houden met langere wachttijden dan normaal. Het CBR heeft een flinke inhaalslag te maken, examens die eerder zijn afgezegd, komen hierbij van rechts.

2.2 Het motor theorie-examen halen tijdens corona

Het theorie-examen gooit vooralsnog roet in het eten. Het CBR geeft aan dat het momenteel nog niet mogelijk is om theorie-examens af te nemen, omdat dit in groepsverband gebeurt. Wel kun je al een theorie-examen inplannen via de website van het CBR. Helaas moet je hierbij wel rekening houden met lange wachttijden. Afhankelijk van de locatie mag je blij zijn als je binnen 3 maanden aan de beurt bent.

2.3 Het halen van je AVD-examen tijdens corona

Net als het AVB-examen is ook het AVD-examen weer haalbaar. Belangrijk hierbij is dus dat je al je papiertje voor je theorie in bezit hebt. Ook verzoekt het CBR je vriendelijk om echt pas examen te komen doen wanneer je zeker van je zaak bent. Zo willen ze voorkomen dat de wachtrijen nog meer oplopen door de aanvraag van herexamens.

motorrijles, avd, praktijk, motorrijbewijs

2.4 Geldigheid van je AVB en theorie examen

Mocht je nu al met succes je AVB-examen of theorie-examen hebben afgelegd maar dankzij de corona-maatregelen niet de mogelijkheid hebben om je praktijk examen te doen, dan komt het CBR je tegemoet. Normaal gesproken zijn je eerder behaalde examens anderhalf jaar geldig. Dit wordt nu verlengd met 7 maanden. Examens die niet konden doorgaan en zijn afgezegd, kun je kosteloos opnieuw inplannen.

motorrijles, avb, motorrijbewijs

Wil je deze zomer nog kunnen genieten van je eerste motorrit, dan is het belangrijk om er snel bij te zijn. Je kunt nu alvast je theorie-examen aanvragen zodat je deze meteen kunt halen wanneer de mogelijkheid zich voordoet.

Aangezien het CBR nog wel even op zich laat wachten, kun jij mooi wat tijd doden met het lezen van deze blog over wat het kost om een motorrijbewijs te halen. Geschrokken van de prijzen die je daar in terugvindt? Geen zorgen, onze specialisten hebben een selectie gemaakt van betaalbare motorkleding voor starters. Zodat jij veilig en in stijl kunt beginnen aan je motorlessen.