De laatste jaren is de populariteit van casual en urban motorkleding enorm toegenomen en zijn er naast motorjeans ook steeds meer motorleggings te vinden. Motorleggings zijn speciaal gericht op de motorrijders die op zoek zijn naar de ultieme casual of skinny fit look. In deze blog ga ik dieper in op de verschillende soorten motorleggings en het niveau van veiligheid dat ze bieden. 

Soorten motorleggings

Motorleggings zijn te verdelen in twee categorieën, de variant met een enkele of met een dubbele laag. Oftewel een onderlaag waar een gewone broek overheen kan worden gedragen of een standalone motorbroek.

1-laags motorleggings

Motorleggings bestaande uit 1 laag zijn minder rekbaar dan de variant met een gesplitste buitenlaag en binnenvoering. Dit komt door de grote kevlar-panelen die over het algemeen weinig rekbaarheid bieden. Het voordeel van dit type legging is de dikte, zo kan er zonder enig probleem een paar jeans naar keuze overheen worden gedragen wat het de perfecte aanvulling maakt op een woon-werkverkeer outfit.

2-laags motorleggings

Naast de eendelige legging komen er ook steeds meer motorleggings op de markt die zonder broek gedragen kunnen worden. De binnenvoering bestaat volledig uit kevlar, wederom met een beperkte rekbaarheid maar met een enigszins ruimere pasvorm wat door de strakke rekbare buitenlaag volledig onzichtbaar is. Dit type motorlegging is met name onder de vrouwelijke motorrijders zeer gewild door de vleiende pasvorm, maar in een fruitige bui zijn deze leggings ook prima door de andere sekse te dragen.

Bescherming

Is een kevlar motorlegging wel veilig? Met name de leggings bestaande uit één laag voelen bijzonder dun aan waardoor het wellicht moeilijk te geloven is dat deze een goede bescherming bieden, maar niets is minder waar. Hoewel een leren broek nog steeds de boventoon voert qua veiligheid doet een goede kevlar legging op gebied van zowel slijtvastheid als impactbescherming niet onder aan een capabele motorjeans of textiele broek. Oftewel de perfecte combinatie tussen comfort, gemak en veiligheid.

Slijtvastheid

In alle leggings die wij in ons assortiment opnemen is een slijtvaste kevlar laag verwerkt, vaak door de gehele broek. In de stof van de leggings is een percentage van 50 tot 60% kevlar verweven, op de meest kwetsbare delen waaronder de knieën, heupen en het bilwerk is dit 100%. Deze combinatie wordt ook vaak toegepast in motorjeans.

De redenen voor het lagere percentage zijn de rekbaarheid van de leggings en het ademend vermogen. Kevlar is een bijzonder slijtvast en star materiaal wat het comfort niet ten goede komt. Daarom wordt er vaak voor gekozen het te verweven met een comfortabel, rekbaar en ademend materiaal.

Impactbescherming

Natuurlijk niet onbelangrijk is de impactbescherming. Op dit gebied wordt niet onder gedaan voor motorjeans, textiele of leren broeken aangezien dezelfde protectoren in alle varianten kunnen worden gebruikt. In alle gevallen is de legging of voorzien van knie en/of heup-protectoren of er op voorbereid. Let wel dat protectoren ervoor kunnen zorgen dat de motorleggings minder makkelijk onder een casual broek passen.

Conclusie

Motorleggings zijn een perfecte aanvulling op elke casual outfit en bieden de drager een serieuze hoeveelheid protectie. Ze zijn in staat andere motorrijders te laten denken dat je een ongelofelijke mafklapper bent die “zonder bescherming” de motor op springt. Oftewel casual’er dan een motorlegging onder je eigen spijkerbroek wordt het niet.