Terwijl het aantal vrouwen op de motor stijgt verschijnen er ook steeds meer inspirerende motorrijdsters. Vrouwen die lange tochten ondernemen, voorop rijden in races of op een andere manier zichzelf onderscheiden. Wij pikten er drie uit om aan jullie voor te stellen. Ken jij nog meer inspirerende motorrijdsters? Laat het ons weten in de reacties!

Gaea Schoeters & Trui Hanoulle

Gaea is een Freelance-journalist & scenarist, Trui een grafisch vormgever & fotograaf. Met een combinatie van gezond verstand, ervaring en kennis over hun motor gingen deze twee dames op pad voor een bijzondere reis naar Iran. In zeven maanden toerden zij door vijftien landen. In hun boek, Meisjes, Moslims & Motoren, beschreven ze al hun ontmoetingen, uitdagingen en indrukwekkende ervaringen die ze tijdens hun avontuur meemaakten.

Met deze reis wilden zij een andere kant laten zien van landen zoals Iran en Afghanistan en aantonen dat de wereld niet zwartwit is. Op al hun bestemmingen spraken zij met inwoners om zo een beter beeld te krijgen van de cultuurverschillen en natuurlijk de overeenkomsten. Nog steeds inspireert hun verhaal veel mensen en geven ze lezingen, bijvoorbeeld op scholen, over onder andere hun interactie met de mensen die ze onderweg tegen kwamen.

Wil je meer weten over deze dames, neem dan een kijkje op hun Facebook pagina Meisjes, Moslims & Motoren. Wil je net als Gaea en Trui een lange rit ondernemen? Kijk dan op onze website, niet alleen voor de juiste outfit, maar ook alle benodigde accessoires voor een voorspoedige reis.

Nancy van de Ven

Nog maar 20 jaar oud en nu al aan de top van de motorcross, Nancy van de Ven laat zien dat het kan. In 2013 reed deze stoere dame haar eerste volledige seizoen op de 125cc. Het was haar eerste deelname aan het wereldkampioenschap voor de dames en meteen landde zij op de 5e plek. In 2015 haalde ze haar eerste podiumplek door 3e te worden in het Britse Matterly Basin. Later in het seizoen haalde ze ook nog een 2e plek in het Franse Villars Sous Ecot en zelfs een eerste plek op het technische circuit van Loket. Ze eindigde het seizoen op de 3e plaats.

Inmiddels is Nancy een bekende en geliefde deelnemer in de motorcross. In 2017 lukte het haar net niet om kampioen te worden, maar in 2018 is ze terug en klaar om er weer vol voor te gaan. Haar ambitie is om wereldkampioen te worden en om wedstrijden te gaan rijden in Amerika.

Naast races won zij in 2017 ook de Ben Majoor trofee, een jaarlijkse prijs voor groot talent. Eén ding is zeker: Nancy van de Ven is niet bang aangelegd. Ze gaat het vast en zeker nog ver schoppen. Meer informatie over deze motorrijdster vind je op haar website.

Mirjam Pol

Onder de 190 motorrijders die januari dit jaar meereden in de Dakar-rally, waren er 6 vrouwen. Eén daarvan was Mirjam Pol. De enige Nederlandse vrouw die ooit heeft deelgenomen. Het was voor haar niet de eerste keer, vijf keer eerder ondernam ze deze zware rally. Met een gebroken pols reed ze uiteindelijk als nummer 2 van de dames over de finish.

Al van kinds af aan zat Mirjam op de motor. Met een vader die Nederlands kampioen grasbaanracen werd en een broer die vice Nederlands kampioen motorcross op de 125cc werd, was de keuze snel gemaakt. Later was het voor haar een natuurlijke stap om zich in te schrijven voor de Dakar-rally. Die reed zij voor het eerst toen ze 22 was. Ondanks de kritische houding van velen lukte het haar dat jaar meteen de rally uit te rijden en een tweede plek te behalen in het vrouwenklassement. Daarna reed ze nog meerdere malen met wisselend succes mee. In 2009 wist ze op de eerste plek te eindigen. In eigen woorden door haar verstand te gebruiken, rustig te blijven en vooral nuchter erin te staan.

Met dezelfde nuchtere aanpak reed Mirjam Pol ook nog andere races uit, waaronder de Red Bull Knock Out, één van de zwaarste strandraces ter wereld. Om meer te lezen over haar bezigheden, kun je haar volgen op Facebook.

Dakar Rally 2009 BELGA PHOTO: WILLY WEYENS