Een nieuwe motorjas of motorbroek kost natuurlijk veel geld, daarom wil je er ook zo lang mogelijk plezier van hebben. De levensduur van je motorkleding kan je flink verlengen door het op de juiste manier te onderhouden. Net zoals je je normale kleding ook regelmatig wast is het de bedoeling dat je je motorkleding eens in de zoveel tijd goed reinigt. Wist je dat sommige motorkleding die niet meer waterdicht is, door goed reinigen opeens wel weer waterdicht kan zijn?

Motorkleding wassen is niet zomaar iets, je hebt te maken met verschillende materialen, voeringen, protectie en technische waterdichte membranen die bij voorkeur ook waterdicht moeten blijven. Bij veel motorjassen en motorbroeken zit geen waslabel aan de binnenkant over hoe je het product moet onderhouden. Om deze reden vind je hier de algemene was en onderhoud instructies voor het onderhouden van je motorkleding. Hier onder vind je per product een aantal tips en trics die je kan aanhouden bij het schoonhouden van je motorkleding.

Snelnavigatie:
Leren motorjas en motorbroek wassen en reinigen
Textiele motorjas en motorbroek wassen en reinigen
GORE-TEX  motorjas en motorbroek wassen en reinigen
Motorjeans wassen en onderhouden
Motorhandschoenen wassen en onderhouden
Motorlaarzen en motorschoenen wassen en onderhouden

 

Leren motorjas en motorbroek wassen en reinigen

– Laat altijd je leren motorkleding luchten na gebruik.
– Berg leren motorkleding nooit luchtdicht op in een zak of bak.
– Doe lederen motorkleding nooit in de wasmachine of droger.
– Stel leren motorkleding niet te lang bloot aan extreme hitte en direct zonlicht.
– Behandel je leren motorkleding tenminste 2x per jaar met de daarvoor aangewezen reinigings producten. Dit zorgt ervoor dat dat de water en vuil bestendige laag van het leer intact blijft en dat de originele leer lucht behouden blijft.
– Na het wassen spuit je je leren motorkleding in met impregneer middel om het leer te voeden en weer water en vuilafstotend te maken zonder het ademend vermogen aan te tasten.
– Bij glanzend of ouder leer kan je het leer onderhouden door er 2x per jaar speciale leer of beezwax op uit te smeren. Hierdoor blijft het leer zacht en soepel.
Bekijk alle onderhoudsproducten voor leren motorkleding.

wassen en onderhoud motorkleding

Textiele motorjas en motorbroek wassen en reinigen

– Spuit je textiele motorkleding voor gebruik in met impregneer spray speciaal geschikt voor motorkleding. Andere sprays kunnen het ademend vermogen van motorkleding met een waterdicht membraan belemmeren.
– Verwijder de voeringen en protectoren uit de jas voor het wassen. De thermovoering kan los in de wasmachine worden gewassen maar kan ook mee in de handwas van de motorkleding.
– Hang je textiele motorkleding altijd weg in een droge ruimte op kamertemperatuur en laat het rustig drogen voordat je het de volgende keer weer gebruikt.
– Hang of leg je natte motorkleding na gebruik nooit over of boven een verwarming.
– Was textiele motorkleding nooit in de wasmachine (tenzij het is voorzien van een GORE-TEX membraan)
– Was je motorjas of motorboek altijd in een handwas in lauw water met de daarvoor aangewezen reinigingsproducten. Bij gebruik van normaal wasmiddel kan het membraan verstopt raken en kan hij zelfs op den duur door gaan lekken.
– Scrub je motorkleding en membraan nooit met een harde spons
– Stel waterdichte membranen niet te lang bloot aan extreme hitte en veel zonlicht
– Gebruik nooit een wasverzachter, deze  vernietigen de werking van het membraan
Bekijk alle onderhoudsproducten voor textiele motorkleding.

Gore-tex  motorjas en motorbroek wassen en reinigen

– Omdat Gore-tex een membraan is dat is gemaakt van PTFE (polytetrafluorethyleen), moet deze bij het reinigen anders behandeld worden. Gore-tex is minder kwetsbaar en kan zelfs weer ‘nieuw leven’ in worden geblazen door het een keer goed te reinigen.
– Spuit je Gore-tex motorkleding voor gebruik in met impregneer spray speciaal geschikt voor motorkleding. Andere sprays kunnen het ademend vermogen van motorkleding met een waterdicht Gore-tex membraan belemmeren.
– Verwijder de voeringen en protectoren uit de motorkleding voor het wassen. De thermovoering kan los in de wasmachine worden gewassen maar kan ook mee in de was van de motorkleding.
– Hang je Gore-tex motorkleding altijd weg in een droge ruimte op kamertemperatuur en laat het rustig drogen voordat je het de volgende keer weer gebruikt.
– Hang of leg je natte Gore-tex motorkleding na gebruik nooit over of boven een verwarming.
– Was Gore-tex kleding bij voorkeur in een handwas, echter Gore-tex is het enige membraan dat wel in de wasmachine kan worden gewassen
– Zet de wasmachine op 40 graden en kies het programma met de laagste centrifuge stand. Gebruik alleen voor Gore-Tex bestemd wasmiddel. Andere wasmiddelen of poederwasmiddel kunnen het membraan verstoppen waardoor lekkage kan ontstaan en het ademend vermogen minder wordt.
– Gebruik nooit wasverzachter of speciale vlekken verwijderaar.
– Doe de Gore-tex motorkleding daarna in de droger, de hitte zal de waterdichtheid en het ademend vermogen van het Gore-tex weer terugbrengen naar het hoogste niveau.
– Na wassen en drogen kan je de Gore-tex motorkleding weer op nieuw in te spuiten met een impregneer middel dat speciaal is bedoeld voor Gore-tex
Bekijk hier alle onderhoudsproducten voor Gore-tex motorkleding.

motorkleding wassen gore-tex

Motorjeans wassen en onderhouden

– Was een motorspijkerbroek altijd binnenstebuiten en doe alleen de motorjeans in de wasmachine
– Een motorjeans kan onbeperkt worden gewassen , houdt er wel rekening mee dat de stof en kleur van de motorjeans na iedere wasbeurt wel iets achteruit kan gaan, net als bij een normale jeans. Één keer per week/maand wassen is voldoende. Afhankelijk van het gebruik.
– Zorg er voor dat alle protectoren uit de motorjeans zijn gehaald
– Was de kevlar jeans in de wasmachine op maximaal 30 graden.
– Gebruik voor het wassen een mild wasmiddel dat je ook gebruikt voor textiele motorkleding. Gebruik geen wasverzachter
– Doe motorjeans niet in de droger
– Let er op dat de motorjeans bij de eerste paar keer wassen kunnen afgeven

motorjeans motorkleding wassen

Motorhandschoenen wassen en onderhouden

– Als leren motorhandschoenen nat zijn, leg ze dan in een droge ruimte weg of hang ze op. Wring ze nooit uit. Hang of leg motorhandschoenen nooit op een verwarming.
– Het wassen van motorhandschoenen kan alleen in een handwas met de daarvoor bestemde materialen of een schoonmaak spray. Lederen handschoenen kunnen worden ingevet met beezwax of ledercreme
– Was motorhandschoenen nooit in te heet water. Gebruik bij voorkeur lauw water
– Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met textiel schoonmaak spray
– Zorg ervoor dat motorhandschoenen altijd droog zijn voordat je ze weer gaat gebruiken.
– Na het wassen kan je motorhandschoenen weer waterdicht en ademend maken door ze te impregneren met een daarvoor bestemde spray
Bekijk hier alle onderhoudsproducten voor motorhandschoenen

Motorlaarzen en motorschoenen wassen en onderhouden

– Als leren motorlaarzen nat zijn, leg ze dan in een droge ruimte die op kamer temperatuur is. Wring ze nooit uit. Hang of zet motorlaarzen nooit op een verwarming.
– Het wassen van motorlaarzen kan alleen in een handwas met de daarvoor bestemde materialen of een schoonmaak spray. Lederen motorlaarzen kunnen worden ingevet met beezwax of ledercreme
– Was motorlaarzen nooit met te heet water. Gebruik bij voorkeur lauw water
– Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met textiel of leder schoonmaak spray
– Zorg ervoor dat motorlaarzen altijd droog zijn voordat je ze weer gaat gebruiken.
– Na het wassen kan je motorlaarzen weer waterdicht en ademend maken door ze te impregneren met een daarvoor bestemde spray
– Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met een zachte borstel, vergeet de zool niet.
– Ritsen en knopen kunnen worden in gesprayd met silicone spray
– Voor het herstellen van kleur kan je motorlaarzen poetsen met schoenencreme of schoenpoets.
Bekijk hier alle onderhoudsproducten voor motorlaarzen

Mark Bos

Mark Bos


Mark Bos is product specialist en binnen Motorkledingcenter verantwoordelijk voor de online marketing en video productie.
Met ruim 8 jaar motor ervaring is Mark helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van motorkleding en motormode.
Zijn kilometers zijn gemaakt op de straat en op het circuit. Met een historie van een Daytona 675 en een ZX-10r ligt zijn voorkeur voornamelijk bij de sportieve tak van het motorrijden.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.