fbpx

De motorkeuring of motor APK is een term die bij veel motorrijders de nekharen doet overeind komen. Een veelbesproken en veelbewogen onderwerp dat in Vlaanderen inmiddels geëffectueerd is. Om de gemoederen iets te bedaren: het betreft géén periodieke keuring. Dat scheelt! Maar wat dan wel?

Wanneer is een motorkeuring verplicht?

Vanaf 1 januari 2023 is de motorkeuring verplicht gesteld door de Vlaamse regering. Deze technische keuring is vereist bij verkoop van de motor of wanneer deze betrokken is geweest bij een ongeval. Deze keuring wordt uitgevoerd in een van de keuringscentra, verspreid over Vlaanderen. Bij de start in januari zijn dit er 15, die in rap tempo zullen worden opgevoerd tot 27 centra.

Onder andere in Antwerpen, Brugge en Zemst kun je terecht voor een technische motorkeuring, waar je ook in de buurt een MKC Moto winkel vindt.

Ervan uitgaande dat er niets aan de hand is waarop de motor kan worden afgekeurd, bedragen de kosten van de keuring net geen 50 euro. Een belangrijke sidenote bij de verkoop van je motor is dat de keuring 2 maanden geldig is. Dit is de tijd die je hebt om de motor opnieuw te laten inschrijven.

Welke motoren vereisen een technische motorkeuring in Vlaanderen?

Vanaf 1 januari 2023 is de motorkeuring verplicht gesteld door de Vlaamse regering. Deze technische keuring is van toepassing op motorfietsen, driewielers (Yamaha Niken / Piaggo MP3) en vierwielers (quads) met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc. Dit geldt ook voor elektrisch aangedreven motoren van meer dan 11 Kw en die een topsnelheid hebben van hoger dan 45 km/u

Wat zijn de aandachtspunten bij een technische keuring?

Een greep uit de motorkeuring controlepunten:

  • De positie, montagewijze en staat (leesbaarheid) van de kentekenplaat;
  • Het voertuigidentificatienummer, VIN-plaatje en goedkeuringscertificaat;
  • De staat en werking van de remdelen;
  • Het stuur, balhoofd en zijspiegel;
  • Verlichting en retroreflectoren;
  • Wielen, banden en vering;
  • Het frame en de brandstoftank;
  • Uitlaat en uitlaatdemper(s);
  • Bevestiging van kuipdelen en aanverwanten;
  • Motorprestaties met daarbij inbegrepen prestatieverbeteringen (tuning);
  • Geluidsniveau en uitlaatemissies;

De totale checklist met gedetailleerde onderdelen is terug te vinden op de website: Vlaanderen.be

Voor wie is de motorkeuring een risico?

Wanneer je jouw best hebt gedaan op het modificeren van je motorfiets dan kun je helaas voor verrassingen komen te staan bij een keuring. Als je deze wenst te verkopen of als je betrokken bent geweest bij een ongeval. Te denken valt aan een flinke upgrade aan vermogen. Aanpassingen die je deed aan het uitlaatsysteem, eventueel geïntegreerde pinkers in het achterlicht of een alternatieve bevestiging van de kentekenplaat in combinatie met bijvoorbeeld een Tail tidy.

Kelvin de Wit


Kelvin z'n opvoeding bestond al vanaf jonge leeftijd uit motorrijden. Hoewel puur voor de fun, schroomt hij er niet voor om een volle dag in het zadel van zijn S1000RR te stappen. Een doppio espresso is wat hem de hele dag scherp houdt en op onze marketingafdeling is hij de rots in de branding.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.