Het vinden van de juiste motorjas is best een hele klus. Er is veel op de markt qua materiaal, pasvorm en natuurlijk stijl. Niet alleen je eigen voorkeur bepaalt wat voor jas voor jou gaat werken maar ook je rijgedrag en je type motor. Een sportievere rijhouding zorgt bijvoorbeeld al voor een hele andere ervaring. In dit artikel hebben we een aantal aandachtspuntjes verzameld om je vooruit te helpen bij het kiezen van de perfecte dames motorjas.

Waar kan ik op letten bij het uitkiezen van de juiste dames motorjas

  • Materiaalkeuze
  • Model
  • Weersomstandigheden
    • Motorrijden in de regen
    • Motorrijden met warm weer
    • Motorrijden in het donker
  • Tot slot

Materiaalkeuze

De eerste stap bij het kiezen van een dames motorjas is het materiaal. Leren jassen bieden goede bescherming en zijn vaak mooi aansluitend wat een goede look geeft. Ook is er veel keuze, bijvoorbeeld een retro uitstraling, zoals de Segura Lady Jones, of juist een moderne strakkere look, zoals de Alpinestars Vika motorjas. Wel zijn leren jassen een stuk warmer en door de nauwe pasvorm is het even wennen qua comfort. Voor rijden op hoge snelheden is een leren jas de juiste keuze omdat het de beste bescherming biedt en koude wind tegenhoudt.

Voor een veelzijdige jas die perfect aan te passen is aan het wisselvallige klimaat in Nederland, kun je het beste bij de textiele dames jassen kijken. Textiele motorjassen zijn namelijk vaak voorzien van verschillende membranen die de jas waterdicht maken of extra warm. Door bijvoorbeeld de thermovoering in de zomer uit de jas te halen is het mogelijk in alle seizoenen dezelfde outfit te gebruiken. Ook zijn textiele jassen ideaal om over je gewone kleding te dragen.

Naast de klassieke textiele motorjas bestaan er tegenwoordig ook dames motorhoodies. Deze jassen zijn voornamelijk geschikt voor rijden met goed weer. Door de kevlar voering is de Booster Hoodie Core Ladies slijtvast. Met een motorhoodie heb je een casual look waarmee je ook naast de motor voor de dag kunt komen. Ideaal dus om te gebruiken wanneer je in de zomer een terrasje wilt pakken. De hoodies zijn niet waterdicht dus minder geschikt voor gebruik bij slechter weer.

Model

Naast het materiaal is ook het model van de jas erg belangrijk. Twee dingen zijn belangrijk; de pasvorm, getailleerd en nauwsluitend of juist wat ruimer, en de lengte van de motorjas. Wil je een jas waar je comfortabel alle soorten outfits onder kunt dragen, dan is een wat lossere jas wellicht de fijnste oplossing. De Macna Beryl Motorjas is een sportieve touring jas die voorzien is van een stelband in de taille. Daarmee kun je de jas precies aan je voorkeuren aanpassen. Natuurlijk zijn ook de leren jassen vaak mooi getailleerd. Bijvoorbeeld de Richa Nikki dames motorjas, een mooie leren jas met een prachtige vrouwelijke pasvorm voor een simpele maar elegante uitstraling.

Het tweede aandachtspuntje is lengte. Een lange jas kan in de weg zitten bij een sportievere rijhouding maar bedekt wel de hele rug, wat fijn is bij kou. Een andere oplossing is een korte jas die je vast ritst aan je motorbroek. Bij motorjeans zonder ritsaansluiting kun je hier een losse riem voor gebruiken.

Een mooie originele optie is de rev’it metropolitan ladies motorjas. Deze lange parkajas is een modieuze keuze op en naast de motor. Met een waterdicht membraan en een uitneembare thermische voering is het een enorm veelzijdige jas.

Weersomstandigheden

Motorrijden in de regen

Een grote factor in het kiezen van je uitrusting is wanneer je rijdt. Wanneer je alleen de motor pakt in de zomer heb je andere eisen dan wanneer je dag in dag uit de motor neemt naar het werk. In Nederland regent het meer dan de helft van de dagen. Het is dus niet overbodig om rekening te houden met hoe waterdicht je outfit is.

Naast het aanschaffen van een jas die van zichzelf waterafstotend is of voorzien is van een speciaal membraan, kun je ook de keuze maken voor een losse regenjas. Bijvoorbeeld wanneer je normaal in een motorhoodie rijdt maar je toch voorbereid wilt zijn op onverwachte buien. Wil je optimale bescherming voor alle weersomstandigheden, ga dan voor een jas met gore-tex membraan. Bijvoorbeeld de Rev’It Neptune GTX Ladies motorjas. Het Gore-Tex membraam houdt regen buiten maar is alsnog ademend waardoor je ook met hogere temperaturen comfortabel kunt rijden.

Motorrijden met warm weer

Een andere optie voor rijden met warm weer is een doorwaai jas. Deze jassen zijn gemaakt van slijtvast materiaal in combinatie met geperforeerd materiaal zodat de wind door de jas heen kan waaien. Een mooi voorbeeld is de Alpinestars Eloise Air. Voor een retro look kun je kijken naar de Segura Lady Fresh. Beide zijn uitermate geschikt voor veilige ritten op warme dagen. Zorg er bij het kopen van een doorwaai jas voor dat de jas goed aansluit zodat deze niet gaat wapperen bij hoge snelheden.

Motorrijden in het donker

Een laatste factor om mee te nemen in je keuze is de mate van zichtbaarheid. Een jas met reflectie zorgt ervoor dat je ook in het donker goed te zien bent. Zo is de Rev’it Galactic Ladies motorjas voorzien van reflectiedetails op zowel de rug als de ellebogen. Wil je nog wat meer zichtbaarheid, bijvoorbeeld bij slechte weersomstandigheden, dan kun je kijken naar een reflectievest voor over je jas heen. Het Macna Vision Reflectievest is bijvoorbeeld een simpele oplossing om nog veiliger de weg op te gaan. Dit vest is vast te ritsen aan je Macna jas. Een andere optie is het Alpinestars Flare reflectievest die je over je jas heen draagt.

En tot slot

Naast veiligheid is het vooral belangrijk dat je comfortabel op de motor zit. Zeker als je langer onderweg bent of zeer regelmatig op de motor stapt wil je geen irritaties of ongemakken. Probeer dus vooral uit welke jas het beste past en welke je zelf het mooiste vindt staan bij jouw figuur. Kom je er niet uit dan kun je altijd langskomen in één van onze winkels waar onze experts je persoonlijk kunnen adviseren. Heb je jouw motorjas al gevonden, laat ons dan weten in de reacties welke motorjas jouw droommatch is en waarom!