fbpx

Wil je eenvoudig en snel routes maken voor in je TomTom of Garmin navigatie systeem dan is de Tyre to Travel een ideaal programma. Met Tyre maak je zelf van te voren routes aan de hand van spannende wegen, POI, en gewenste bestemmingen.

tomtom-tyre-route luxemburg

Tyre versus Basecamp

Voorheen maakte ik gebruik van Garmins Basecamp, een programma met dezelfde output en een andere input. Persoonlijk vind ik Tyre aanzienlijk gebruiksvriendelijke en overzichtelijk. In Basecamp was ik namelijk het dubbele aan tijd kwijt in vergelijking met Tyre. Dit kan uiteraard aan mij liggen doordat ik misschien niet de handigheidjes van Basecamp niet onder de knie had.

Download Tyre

Tyre to Travel is een gratis programma en kan worden gedownload op tyre.nl. Naast deze gratis versie zijn er vier betaalde variante beschikbaar die extra mogelijkheden bieden voor de echte navigator. De Apple gebruikers onder ons vissen helaas achter het net omdat Tyre alleen werkt op een windows besturingsprogramma.

Aan de slag met Tyre

Als je Tyre hebt gedownload en geïnstalleerd kan je gelijk aan de slag. Je hebt de mogelijkheid om zelf een route te maken of om bestaande of gedownloade route te openen. Er zijn meerdere sites die routes aanbieden, via AWNB.nl bijvoorbeeld kan je routes downloaden die door leden zijn gemaakt. Als deze routes zijn gedownload kunnen deze direct het navigatie systeem in of worden geopend in Tyre. Dit kan van pas komen als je de route zelf nog wilt aanpassen of deze nog eens goed na wilt lopen.

Tomtom-tyre-motorroutes-overijssel

Routes zelf maken

Routes zelf maken begint uiteraard met een beginpunt. Dit punt kan vanaf het huisadres worden ingesteld of een andere gewenst punt. Stel je dit beginpunt in op een andere locatie dan waar je daadwerkelijk begint dan zorgt het navigatiesysteem er eerst voor dat je zo snel mogelijk bij dat beginpunt komt.

Stel je voor dat je een weekend naar de Luxemburg wilt gaan en daar verzekerd wilt zijn van mooie wegen dan is het handig om van te voren routes te maken aan de hand van de kaart. Als je een overnachting in Luxemburg stad hebt zal daar het begin- en eindpunt zijn en kan van daar uit door middel van meerdere via punten een spannende route worden gegenereerd.

 

tomtom-tyre-Beginpunt makentomtom-tyre-waypoint

Het begin- en eindpunt kan in dit geval voor het hotel worden ingesteld. Het makkelijkste is om het eindpunt als laatst in te stellen en eerst kijken waar de bochtige wegen zich bevinden. Wat voor mij makkelijk werkt is om op de kaart te kijken hoe de wegen lopen en bij twijfel google streetview te gebruiken om te kijken hoe de wegen eruit zien. Zodra de wegen kronkelig lopen op de kaart geeft dit meestal aan dat er goed gereden kan worden. Door een viapunt toe te voegen op de kronkelige wegen zorg je ervoor dat niet de snelste maar de leukste weg wordt gekozen door het navigatie systeem. Links boven in beeld is te zien hoelang de rit duurt en welke afstand afgelegd moet worden. Dit is handig om te zien op welk punt je ongeveer weer terug kan rijden zodat de rit binnen de gewenste afstand en tijd blijft.

Route inladen in het navigatiesysteem

Als de route klaar is kan deze worden opgeslagen in de gewenste extensie. De extensie ook wel het bestandstype is afhankelijk van het navigatiesysteem. Standaard wordt in Tyre aangegeven of je de route in een TomTom of Garmin bestandstype wilt opslaan. Als de route is opgeslagen kan deze gekopieerd naar het navigatiesysteem. Wanneer je het navigatiesysteem aan zet zal de gekopieerde route zichtbaar zijn bij routes.

opslaan-route-tyre-tomtom

Deze blogpost laat zien hoe de basis werkt van het programma Tyre to Travel. Het programma kent vele mogelijkheden om routes volledig te optimaliseren en te customizen naar eigen smaak. Wat voor mij heeft gewerkt om erachter te komen wat het programma te bieden is het gewoon proberen en uittesten wat de knoppen doen.

Veel succes met het uitstippelen van jouw persoonlijke route!

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.