Je ziet het tegenwoordig steeds vaker; motorschoenen waaraan nauwelijks te zien is dat ze voor de motor ontworpen zijn. De laatste jaren heeft motormode niet stilgestaan en we zien de vraag naar modieuze motorkleding verder groeien. Motorschoenen spelen hier goed op in en maken je casual motoroutfit compleet. Maar zijn motorschoenen wel veilig? En kunnen ze functioneel gezien tippen aan volwaardige motorlaarzen. In deze blog lees je alle ins en outs van motorschoenen.

Zijn motorschoenen wel veilig?

De essentie van motorkleding is natuurlijk dat het je moet beschermen bij een valpartij. Om deze reden wordt bij het ontwerpen van motorschoenen altijd goed nagedacht over veiligheid. In de praktijk wordt er uiteindelijk een compromis gesloten tussen comfort, design en veiligheid. Dit wil zeggen dat motorschoenen veilig zijn maar door het casual design zijn ze minder veilig dan standaard motorlaarzen.

Als mij de vraag wordt gesteld is dit altijd mijn antwoord: Je normale schoenen zijn gewoon niet veilig. Er zit hier geen versteviging in en ze kunnen bij een schuiver ook makkelijk uitschieten. Daarna heb je motorschoenen, deze zijn een stuk veiliger dan normale schoenen. In bijna alle motorschoenen zijn protectoren geplaatst op kritische delen zoals de enkels, tenen en hielen. Dan heb je motorlaarzen, deze zijn vooralsnog het meest veilig maar zijn een stuk minder casual en stugger.Motorschoenen minder veilig dan normale schoenen

Hoe waterdicht zijn motorschoenen?

De meeste motorschoenen hebben een membraan waardoor ze een waterdicht en ademend vermogen hebben. Let er wel op dat de meeste membranen van motorschoenen niet tegen een hele hoge waterdruk kunnen waardoor ze op den duur kunnen doorlekken. Wanneer je langer dan een uur in de regen rijdt of in een hoosbui terecht komt, is de kans groot dat je voeten niet 100% droog blijven. Om dit tegen te gaan kan je bijvoorbeeld overlaarzen gebruiken.

Dan zijn er ook de motorschoenen zonder membraan. Deze zijn in het bijzonder voor zomers gebruik ontwikkeld en laten al heel snel vocht door. Als je voor warm weer motorschoenen zoekt zijn deze ideaal. Motorschoenen zonder membraan zijn namelijk dunner en zijn vaak geperforeerd. Rijd je echter ook in het voor- en najaar, dan zijn de motorschoenen met een membraan een betere optie.

Motorschoenen voor alle type motorrijders

Aangezien je ook niet met een 1-delig raceoveral met een speed-hump op een Harley gaat zitten zijn er ook bij de motorschoenen segmenten aangemaakt. In grote lijnen zijn er drie stijlen motorschoenen waarmee je voor elk type motor bijpassende schoenen kan vinden.

Casual motorschoenen                                     Sport motorschoenen                                    Sneaker motorschoenencasual sportieve en modieuze motorschoenen

Casual motorschoenen zijn er voornamelijk voor de custom- en chopperrijder. Deze motorschoenen zijn meestal wat robuuster en hebben vaak iets weg van lage laarzen. Sport motorschoenen zijn, zoals je al zou denken voor sportmotoren ontwikkeld. Ze zijn wat compacter en zorgen voor meer contact tussen jou en je motor. Deze motorschoenen zien we het meeste terug op nakedbikes en supersport motoren. Als derde heb je sneaker motorschoenen. Hier wordt de laatste jaren veel aandacht aan besteed door motorkledingfabrikanten en worden steeds populairder. Persoonlijk vind ik dat je met sneaker motorschoenen nog het meest uit te voeten kan. Ze passen qua stijl op bijna alle type motoren.

Een type motorrijder wordt niet alleen gedefinieerd aan de hand van de motor die hij of zij rijdt. Je hebt de motorrijder die bijvoorbeeld een motorschoen aanschaft omdat die veel gaat lopen op plaats van bestemming. Een andere motorrijder zal voor motorschoenen gaan omdat hij of zij na een motorrit nog casual een terrasje wilt pakken bijvoorbeeld. Zo zijn er een tal van andere argumenten waarom je voor motorschoenen zou gaan. Wat je reden en gebruik ook is, door het grote aanbod moet er ongetwijfeld iets voor je tussen zitten.hoe veilig zijn motorschoenen

Voor- en nadelen van motorschoenen tegenover motorlaarzen

Voordelen van motorschoenen:

  1. Ze zitten comfortabeler
  2. Ze lopen lekkerder
  3. Je kan er nauwelijks aan zien dat ze voor de motor ontworpen zijn
  4. Je trekt ze makkelijk aan
  5. Ze zijn koeler in de zomer

Nadelen van motorschoenen:

  1. Ze zijn minder veilig
  2. Ze zijn moeilijker schoon te houden
  3. In een aantal gevallen moet je de veters strikken
  4. Kan tegen een lagere waterdruk
  5. Ze zijn kouder in de winter