fbpx

In de wereld van motorkleding worden er een hele hoop producten aangeboden als waterdicht. Maar wat is nou waterdicht en wat betekent het als een product gelamineerd is? De meesten van ons zullen begrijpen dat er aan echte waterdichtheid een prijskaartje hangt. Merken zoals Outdry en Gore-tex komen hier al snel aan bod. Maar er is hier nog een onderscheidende factor. Jassen die met regen ‘zwaar’ worden maar je wel droog houden en jassen die (bijna) kurkdroog en licht blijven. Hoe kan dit?

Er zijn tegenwoordig producten die gelabeld worden als gelamineerd. We kunnen dan ook twee aftakkingen maken voor de waterdichte motorkleding. Kleding waarbij het membraan achter de buitenlaag zit en/of verwijderbaar is en kleding waarbij het membraan gelamineerd is. Bij een gelamineerd product bedoelt men te zeggen dat het membraan en de buitenlaag van de jas verbonden zijn. Iedere fabrikant pakt dit op een andere manier aan, zoals het merk Outdry die hun gepatenteerde materiaal op maat snijdt en deze door middel van hitte aan het buiten materiaal lamineert.werking waterdicht gelamineerd membraan

Gelamineerd of los waterdicht membraan

Gelamineerde motorkleding wordt steeds populairder, zeker onder de woon-werkverkeer rijders. Het houdt namelijk in dat het product minimaal water opneemt. Aangezien de buitenstof en het membraan aan elkaar verbonden zijn rolt het water als het ware van het product af. Een goed voorbeeld hiervan is de Rev’it Poseidon 2. Het nadeel van deze producten is dat ze altijd water en wind afstotend zijn wat ze een stuk warmer maakt. De meeste gelamineerde producten worden daarom wel geproduceerd met ventilatie-ritsen. Wil je een jas waarmee je in veel verschillende klimaten kunt rijden dan is een jas zoals de Rev’it Defender pro de overweging zeker waard. In deze jas is de Gore-tex laag verwijderbaar. Zodoende is de stof luchtiger en kun je in combinatie met de ventilatie ook met hogere temperaturen goed uit de voeten.Gelamineerd gore-tex motorkleding

Verschillende gelamineerde membranen

Als laatste aandachtspunt wilde ik nog even terugkoppelen dat over het algemeen A-merken ook het langst waterdicht blijven. Alles wordt geproduceerd met een bepaalde waterkolom. Dit is niet specifiek terug te vinden voor elk product maar om je een idee te geven heeft het gemiddelde Gore-tex product een waterkolom van 28.000 waar een regulier eigen merk regen membraan vaak slechts 8.000 behaald. Dit geeft aan hoeveel waterdruk een product kan verdragen of hoelang het product het zal uithouden in een zware regenbui. Ook gelamineerde producten met een eigen membraan houden het minder lang uit dan A-merken. Echter worden de producten dan minder snel nat en zwaar dan een product met los membraan wat niet gelamineerd is.

Het kiezen van een waterdichte jas of broek of een ander kledingstuk is van veel zaken afhankelijk. Hoeveel geld je wilt spenderen aan je outfit speelt mee maar ook wat je er uiteindelijk mee wilt gaan doen. Zo is er voor elk gebruik wel een pak waar jij mee uit de voeten kunt. Dus ik zou zeggen laat je informeren op onze website of nog beter ga een gesprek aan met een van onze enthousiaste specialisten in een van onze winkels!

Niek Kralt


Niek Kralt is verkoopspecialist bij MotorKledingCenter en houdt zich veel bezig met zijn passie motorrijden. Met een relatief jonge leeftijd behaalde hij zijn motorrijbewijs en begon hij op een 125cc sportmotor. Inmiddels is dit al drie motoren terug en heeft hij twee Suzuki's in zijn bezit gehad. Tegenwoordig zijn deze ingeruild voor een Honda Fireblade uit 1999 waar hij woon- werkverkeer mee rijdt en ook uitstapjes mee doet.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.