De derde editie van ‘Welke motorkleding past bij mij’ gaat over Tourbuffel Tom en zijn zoektocht naar motorkleding die matcht bij zijn rijstijl. Net zoals de vorige edities staat helemaal onderaan de blog drie motoroutfits. Maar eerst stel ik alle algemene vragen om erachter te komen wat voor type motorrijder Tom is en wat zijn motorkledingwensen zijn! De vragen die we behandelen kan je ook verwachten van onze verkoopspecialisten in de MotorKledingCenter winkels zodra je als motorkleding-leek naar binnenstapt.

 

De algemene motorkleding vragenlijst:

 • Op wat voor motor ga je rijden?
 • Hoeveel kilometers ga je in een jaar afleggen?
 • Ga je rijden in je vrije tijd en/of woon-werkverkeer?
 • En in welke seizoenen?
 • Wat is je budget?
 • Wat vind je belangrijker? Veiligheid of comfort?
 • Heb je motorvakantieplannen?
 • Wat vind je mooi?

 

Op wat voor motor ga ik rijden?

“Ik rijd al jaren met veel plezier op een beestachtige BMW R 1200 RT uit 2005 in het zilver. Mijn vrienden noemen mij Tourbuffel Tom. Ik denk dat ik deze naam te danken heb aan het feit dat ik nooit, maar dan ook nooit, de auto pak ongeacht de weersomstandigheden.”

Het gros van de tour motorrijders dragen textiele motorkleding met een pasvorm die past bij een rechte zithouding.  

 

Hoeveel kilometers ga ik in een jaar afleggen?

“De 25000km per jaar tik ik ongeveer wel aan hoor. Ik moet sowieso al 5 keer in de week zo’n 50km heen en 50km ook weer terug voor mijn werk. Daarnaast leg ik graag toffe routes af met vrienden in het weekend. Dat doe ik ongeveer één keer per week. Dusja, do the math!”  

Met weinig gereden kilometers per jaar voldoet een outfit van een iets lager budget prima. Maak je net zoals Tom op jaarbasis veel kilometers, dan is het wijsheid om motorkleding met een langere levensduur aan te schaffen.  

 

Ga ik in mijn vrije tijd en/of woon-werkverkeer rijden? En welke seizoenen?

“Letterlijk door weer en wind! Ik trotseer elk seizoen in zowel mijn vrije tijd als woon-werkverkeer. Stallen doe ik niet aan, dus doe er ook maar een paar verwarmde handschoenen bij.”

Als je alle elementen wilt trotseren heb je waterdichte motorkleding nodig. En er gaat niks boven Gore-Tex motorkleding!

 

Wat is mijn budget?

“Laat ik het jullie makkelijk maken.. ik heb maximaal €2500,- te besteden voor een uitrusting waar ik de komende jaren mee vooruit kan en ik geen omkijken ernaar heb. Zorgen jullie er maar voor dat ik mij geen zorgen hoef te maken om natte kleren onder mijn motorkleding, koude rillingen tijdens het rijden en met name koude handen.

Tom zet zijn budget lekker hoog in omdat hij zelf ook al voorspelt dat Gore-Tex motorkleding hoger uitvalt in vergelijking met motorkleding zonder 100% waterdichte eigenschappen.

 

Wat is voor mij belangrijker, veiligheid of comfort?

“Veiligheid staat bij mij hoog in het vaandel! Na veel ervaring op te hebben gedaan op veel verschillende motoren zit onderhand de tour mentaliteit er helemaal in.

Door deze rijstijl is de keus tussen textiel en leer makkelijk gemaakt! 

 

Heb ik motorvakantieplannen?

“Ik doe elk jaar wel een motorvakantie met vrienden eerlijk gezegd! Er gaat niks boven een week lang touren met m’n maten!”

Je wilt uiteraard voor alle soorten weersomstandigheden motorkleding als je op reis gaat door verschillende landschappen. Een waterdicht, maar ook uitneembaar, membraan is een vereiste! Bijvoorbeeld 100% waterdichte Gore-Tex motorkleding heb je hard nodig bij regen en kou of doorwaai kleding bij extreem warme temperaturen waar je bij wijze van spreken de Sahara mee kan doorkruisen. 

 

Wat vind ik mooi?

“Ik ben de moeilijkste niet… Zolang de kwaliteit maar goed is, de kleding 100% waterdichte eigenschappen bevat en er wat reflectiedetails op zitten zodat ik goed opval. Ik ben ook voorstander van fluor gele delen, maar het is geen must.”

Daar kunnen we wat mee! Zie hieronder een samenvatting van alle vragen en de persoonlijk samengestelde motoroutfits:

 

Samengevat

 • De naam Tourbuffel Tom zegt al genoeg! Een zilvere BMW R 1200 RT uit 2005.
 • Circa 25.000 km per jaar.
 • Tom gaat gewoon het hele jaar doorrijden. Dat doet ‘ie al jaren!
 • Maximaal €2500,- mag de complete uitrusting kosten.
 • Veiligheid staat bij hem hoog in het vaandel.
 • Elk jaar minimaal één week ergens in Europa.
 • Maakt niet uit zolang de volgende eigenschappen er maar in terugkomen: hoge kwaliteit, het liefst Gore-Tex en opvallende reflectiedetails.

De resultaten van Tom:

Verwarmde handschoenen: