De temperaturen stijgen en de zon komt vaker door. Wanneer je als motorrijder na de winterstop deze vooruitzichten leest, denk je waarschijnlijk aan één ding: motorrijden in de lente. Het scheurijzer is van stal en er kan weer lekker motor worden gereden! Het is wellicht even wennen voor de motorrijders die niet in de winter hebben gereden. Zo moet er worden gekeken of de motor nog even goed rijdt als voor de winter.

Motorrijden in de lente!

Motorrijden in de lente: tips voor de motorrijder

• Begin rustig: aangezien het wegdek relatief koud is op dit moment,  hebben de meeste banden niet optimaal grip op de weg. Genoeg reden om bochten in eerste instantie rustig te pakken en rekening te houden met een langere remweg. Daarbij is het misschien alweer een tijdje geleden en zal het vermogen van de motor je kunnen verrassen.
• Heb je alle beschermende motorkleding nog? (motorjas, motorbroek, motorhandschoenen, motorlaarzen en motorhelm). Het kan zaak zijn om de motorhelm nog even na te lopen of het vizier onbeschadigd is, of de maat nog goed is en of de levensduur niet verstreken is.
• Heb je de motorverzekering tijdelijk stopgezet van de winter of de motor geschorst? Let er dan op dat je motor op tijd van de schorsing afhaalt.

Motorrijden in de lente: tips voor de motor

• Zorg voor een opgeladen accu: als je de motor niet aan een acculader hebt gehad van de winter, bestaat de kans dat de accu te weinig spanning heeft om de motor te starten. Het is daarom aan te raden om de accu van te voren op te laden voor een volle accu.
• Kijk de bandenspanning na: de juiste goede bandenspanning geeft je meer grip, een betere wegligging, een kortere remweg en het verlengd de levensduur van de banden.
• Ga na of alle verlichting en de schakelaars nog naar behoren werken.
• Controleer of er geen olie onder motor ligt. Plekken waar een motor olie kan lekken zijn: het motorblok, het olie- en koelvloeistofreservoir, de keerringen en de remkabels.
• Test van te voren of de remmen voldoende kracht hebben.
• Brandstof: met een lege tank benzine ga je helaas niet ver komen, handig dus om deze te vullen wanneer je gaat rijden.

Pas op voor snelheidscontroles

Wanneer motorrijders er weer op uit trekken, doen heel toevallig de snelheidscontroleurs dat ook. Pas daarom op waar je het gas open trekt, om eventuele sancties te voorkomen.