Komende dagen gaan de temperaturen weer omhoog en gaat de zon schijnen! Wanneer je als motorrijder na de winterstop deze vooruitzichten leest kan je waarschijnlijk nog maar aan één ding denken: Het scheurijzer mag weer van stal en er kan weer lekker motor worden gereden! Voor de rijders die niet hebben doorgereden in de winter zal dit weer even wennen zijn en moet er worden gekeken of de motor nog even goed rijdt als voor de winter.motorrijden lente

De (motor)weersvoorspellingen voor komend weekend

Volgens het KNMI lopen de temperaturen vanaf donderdag omhoog, gaat de wind liggen en laat de zon zich geregeld zien. De kans op neerslag is minimaal en ze verwachten dat het rond de 10 graden wordt. Dit zijn omstandigheden waar de meeste motorrijders blij van worden, na een periode van vrieskou en pekel. Hoelang dit mooie weer zal aanhouden is altijd een beetje koffiedik kijken maar voor zolang het duurt mag ervan genoten worden. Voorlopig zal het mooie weer aanhouden zodat je nog even de tijd hebt om met je machine de straat op te gaan.motor weersvoorspelling

Tips voor de rijder na een winterstop

• Begin rustig: aangezien het wegdek relatief koud is op dit moment zullen de banden niet optimaal grip hebben met de weg. Genoeg reden om bochten in eerste instantie rustig te pakken en rekening te houden met een langere remweg. Daarbij is het misschien alweer een tijdje geleden en zal het vermogen van de motor je wellicht kunnen verrassen.
• Check je uitrusting: heb je alle beschermende motorkleding nog? (motorjas, motorbroek, motorhandschoenen, motorlaarzen en motorhelm). Het kan zaak zijn om de motorhelm nog even na te lopen of het vizier onbeschadigd is, of de maat nog goed is en of de levensduur niet verstreken is.
• Controleer je motorverzekering: heb je de motorverzekering tijdelijk stop gezet van de winter of de motor geschorst? Let er dan op dat je motor op tijd van de schorsing af haalt.

Tips voor de motor na een winterstop

• Zorg voor een opgeladen accu: als je de motor niet aan een acculader hebt gehad van de winter bestaat de kans dat de accu te weinig spanning heeft om de motor te starten. Het is daarom aan te raden om de accu van te voren op te laden voor een volle accu.
• Check de bandenspanning: de juiste goede bandenspanning geeft je meer grip, een betere wegligging, een kortere remweg en het verlengd de levensduur van de banden.
• Contoleer de verlichting: ga na of alle verlichting en de schakelaars nog naar behoren werken.
• Check op lekkages: controleer of er geen olie ergens onder motor ligt. Plekken waar een motor olie kan lekken zijn: het motorblok, het olie- en koelvloeistofreservoir, de keerringen en de remkabels.
• Check de remmen: test van te voren of de remmen voldoende kracht hebben.
• Brandstof: dit is vaak zo voor de hand liggend dat het nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Met een lege tank benzine ga je helaas niet ver komen, handig dus om deze te vullen wanneer je gaat rijden.

Pas op voor snelheidscontroles

Wanneer motorrijders er weer op uit trekken doen heel toevallig de snelheidscontroleurs dat ook. Nog vervelender is dat deze snelheidscontroles zich positioneren op plekken waar veel wordt motor gereden. Pas daarom op waar je het gas open trekt, om eventuele sancties te voorkomen.snelheidscontrole motor