Enkele jaren geleden was je bij het uitzoeken van een motorjeans zo klaar. Je had de keuze uit die ene wijdvallende motorjeans in denim blauw of – met een beetje mazzel – zwart. Vandaag de dag kan het uitzoeken van een nieuwe motorjeans flinke keuzestress opleveren door alle modellen die er beschikbaar zijn. In dit blog vertel ik je wat meer over de verschillende stijlen en modellen om zo de keuze makkelijker te maken.

Verschillende stijlen motorjeans

De grote motorkleding merken gebruiken modetrends steeds meer als uitgangspunt voor het ontwikkelen van hun nieuwe collecties motorjeans. Het onderscheiden van motorjeans van je reguliere spijkerbroeken is dan ook steeds lastiger. Een goede eerste stap is om te kijken welke spijkerbroeken je zoal in de kast hebt hangen. Dit kan qua design, maar ook zeker qua pasvorm zijn. Als je hierop je motorjeans uitkiest weet je dus zeker dat je goed zit.

Naast de denim jeans zien we ook een steeds groter aanbod in chino-broeken en worker modellen. Om juist formeel te kunnen dragen of broeken die meer een stoer karakter hebben. Deze laatste twee modellen doen het goed op retro-/ caféracer modellen en choppers. Maar ook op bijvoorbeeld motorscooters als je door de stad moet, om van afspraak naar afspraak te gaan.

Cargo modellen worker motorjeans

Diverse pasvormen motorjeans

Globaal zijn de pasvormen van motorjeans in te delen in vier categorieën. Het loose fit model valt over de gehele benen losjes en daardoor erg comfortabel. Deze pasvorm is populair onder bijvoorbeeld chopper rijders. Door de wijd uitvallende broekspijpen kunnen vaak motorlaarzen onder de broek gedragen worden.

De regular fit pasvorm valt al iets gekleder dan de loose fit variant. De broek loopt recht naar beneden. Afhankelijk van de laarzen zijn deze soms nog onder de broekspijp te dragen.

De tapered fit pasvorm valt rondom de bovenbeen vergelijkbaar met de regular fit modellen. Vanaf de knieën naar beneden loopt hij strakker toe. Hierdoor ontstaat minder ruimte tussen de broekspijp en het onderbeen. Dit maakt deze modellen ook uitstekend geschikt om met motorsneakers te combineren.

De Slim fit pasvorm is de meest strakke variant en valt over het boven- en onderbeen strak. Doordat de broeken voorzien zijn van stretch materiaal hebben ze een goed draagcomfort. Veelal zijn de dames jeans slim fit, maar ook herenjeans zijn steeds meer in slim fit modellen beschikbaar.

Diverse modellen motorjeans

Afwijkende motorjeans maten

Gelukkig is er tegenwoordig voor vrijwel ieder persoon een motorjeans te vinden die geschikt is. Of je nu juist hele korte benen, lange benen of een grote maat nodig hebt. Wanneer je kortere benen hebt, kom je bijvoorbeeld bij de broeken van REV’IT! uit. Deze zijn in lengte maten 32 ofwel verkort verkrijgbaar. Ook de Mottowear Italia of de City X zijn in verkorte modellen beschikbaar.

In het geval van lange benen dan bieden de broeken van REV’IT! ook uitkomst. Met lengtematen tot 36. Heb je hier nu nog niet genoeg aan dan is de Segura Sullivan de enige optie met een beenlengte van 38. Ook voor grotere maten hebben we passende oplossingen. Zo zijn de Mottowear City X broeken er in grotere maten. Daarbij lopen ook de Booster motorjeans tot grotere maten door.

Mottowear Italia motorjeans

Modellen en pasvormen dames motorjeans

Voor de dames wordt het aanbod van motorjeans ook groter. Zo hebben we ook voor de vrouwelijke motorrijders voor ieder wat wils. Veelal strakker vallende modellen die goed aansluiten en toch comfortabel zijn om een hele dag te kunnen dragen. In diverse lengtematen en eventueel wat hoger vallend in de taille zoals de John Doe Betty High waist of Macna Jenny motorjeans.

De dames motorjeans zijn veelal in denim stijl verkrijgbaar. Enkele modellen hebben een waxed look.

 

Benieuwd hoe veilig een motorjeans is? Paul schreef er eerder over.