fbpx

Op reis met de motor is waar het voor velen om draait met motorrijden. Een lange motorvakantie naar de Alpen of Pyreneeën is natuurlijk prachtig maar wanneer je even geen tijd of budget hebt, kan je ook genoegen nemen met een snackje zoals een weekend motorrijden. Waar je zoal heen kan gaan als Nederlander voor een mooi weekend sturen, lees je in deze top 6 weekend t(r)ips blog!

Top 6 motorweekend bestemmingen

  1. Eifel
  2. Luxemburg
  3. Sauerland
  4. Moezel
  5. Ardennen
  6. Vogezen

1. Eifel in Duitsland, dichtbij en voldoende bochten voor het hele weekend

De reden dat de Eifel op nummer 1 staat, zit hem vooral in de korte reistijd om er te komen. De Eifel ligt ten zuidoosten van Limburg en vanaf Utrecht ben je ongeveer 240 kilometer onderweg. Ideaal als je niet te ver wilt rijden en toch een weekendje wilt “knallen”. De Eifel biedt voldoende variatie van haarspeldbochten tot lange flauwe bochten. Omdat jij en ik niet de enige zijn die het Eifel gebied wel eens op tempo zullen doorkruisen staan er steeds vaker camera’s langs de weg. Kies je momentjes wanneer je het gas opendraait daarom bewust.Nürburgring center

Een must voor iedere motorrijder die een weekend naar de Eifel gaat is de Nürburgring. Als je het bochtenwerk in het Eifel gebied niet genoeg vindt of echt gas wilt geven kan je voor een paar tientjes de beruchte Nordschleife baan op. Ook al ga je niet de baan is de Nürburgring een aanrader wat mij betreft. Zo heb je langs het circuit meerdere uitzichtpunten waar je andere waaghalzen kan aanschouwen. Daarbij is de Nürburgring een centraal punt voor bijzondere bolides en dikke motoren.

2. Luxemburg, klein maar zeer fijn

Luxemburg ligt 100 kilometer verder dan de Eifel en heeft volgens vele iets meer te bieden dan de Eifel. Een fraaier stukje landschap, strakker asfalt en wat minder drukte maakt Luxemburg voor menig motorrijder een betere bestemming (en de benzineprijzen natuurlijk). Dan hoor ik je denken waarom staat Luxemburg dan niet boven de Eifel in dit lijstje? Als je bijvoorbeeld ergens in Noord-Holland zou wonen is Luxemburg als weekend trip net een tikkeltje te ver zijn in mijn optiek. Als je in het zuiden van het land woont of niet vies bent van wat kilometers maken is het de overweging zeker waard.

3. Sauerland, das land der tausend berge

Sauerland heeft de bijnaam “Het land der duizend bergen” gekregen waar je als motorijder al door wordt geprikkeld. Want waar bergen zijn, zijn bochten. Na ongeveer 310 snelweg kilometers vanaf Utrecht rijd je het berglandschap van Sauerland binnen. Wat het meest aanspreekt van Sauerland is de variatie van bochten. Waar je met scherpe bochten de berg op moet manoeuvreren, rijd je met lange flauwe bochten de berg weer af. Net als de Eifel en Luxemburg is Sauerland goed ingericht voor motorrijders. Je vindt er een ruim aanbod motorhotels en pensions waar de eigenaren zelf vaak ook motorfanaten zijn.

4. Moezel, motorrijden langs de wijngaarden

Het Moezel gebied ligt net onder de Eifel en staat bekend om de steile wijngaarden langs de Moezel rivier. Het maakt onderdeel uit van de deelstaat Rijnland-Plats maar staat bij menig motorrijder gewoon bekend om de Mosel. Het verschil met de Eifel vind ik vooral de bebossing die in de Moezel wat minder is. Hierdoor zijn bochten wat overzichtelijker en kom je wat minder haarspeldbochten tegen. Bekende plekken in buurt die zeker de moeite zijn om te bezoeken zijn Cochem, Trier en Koblenz.Weekend weg motorrijden

5. Ardennen, grof maar mooi

De Ardennen trekt mij meer vanwege het brede aanbod outdoor activiteiten die het gebeid rijk is. Motorrijden in de Ardennen is vergelijkbaar met het motorrijden in de Eifel op het asfalt na. Waar de Duitsers over het algemeen beter voor hun wegen zorgen is dat in België niet echt het geval. Als je meer voor het landschap op pad gaat dan voor het snellere bochtenwerk is de Ardennen zeker een goede optie. Reken op ongeveer 250 kilometer vanaf Utrecht mits je geen binnendoor wegen pakt.motorweekend ardennen

6. Vogezen, voor de rijder die niet bang is voor een blokje om

Wie zijn hand niet omdraait voor wat snelwegkilometers kan de Vogezen als een weekendbestemming zien. Vanaf Utrecht is het ongeveer 600 kilometer rijden, wat voor de meeste een tikkie te ambitieus is als weekend besteding. Ga je een lang weekend weg of boeien die snelwegkilometers je niet dan is de Vogezen zeker de moeite. Wat voor mij de Vogezen een mooie motor bestemming maakt is de ruimte die je er hebt. Vergeleken met Duitsland rijdt er een stuk minder verkeer en kan je lekker door tuffen. Het asfalt daar is op zich redelijk, maar wel iets minder dan in Duitsland.

Het gebied kent een paar toeristische plekken zoals de Hohnneck, Gerardmer en Colmar die leuk zijn om aan te doen. Mocht je wat vakantiedagen over hebben zou ik die zeker hiervoor inwisselen en er wat langer blijven om het gebied te verkennen. Aansluitend kan je dan naar het Zwarte Woud wat rechts van de Vogezen ligt, of op de terugweg nog een paar dagen Luxemburg meepakken.motorrijden in de vogezen

Wat is voor jou de ideale weekendbestemming met de motor?

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.