fbpx

Volgens de ANWB hebben we het afgelopen jaar meer en vaker in de file gestaan dan het jaar daarvoor. In 2015 nam de filezwaarte met 20% toe ten opzichte van 2014. Jammer genoeg zal de drukte op de weg komende jaren alleen nog maar meer toenemen vanwege de aantrekkende economie. De toenemende filezwaarte wordt voor een deel opgelost door de uitbreiding van het wegennet maar dit lost het probleem niet op.

Oplossingen om het fileprobleem tegen te gaan

Hoewel de regering zich al decennialang over de fileproblematiek heeft gebogen is er nog steeds geen goed passende oplossing gevonden. Mogelijk oplossingen die de overheid heeft bedacht:
– Openbaarvervoer
– Uitbreiden van het wegennet
– Spreiding van de werktijden
– Carpoolen
– Thuis werken

Aangezien deze oplossingen niet voor iedereen even handig of haalbaar zijn, moet er verder worden gekeken voor een doeltreffende en lange termijn oplossing.

Op de motor tussen de file

Niet achteraan de file aansluiten maar er tussen rijden scheelt je heel veel tijd en ergernis. Door op de motor naar je werk te gaan ben je geen onderdeel meer van het fileprobleem en wordt je reistijd beduidend korter.

Met de ritjes Den Haag – Hazerswoude-Rijndijk – Den Haag die ik vijf keer per week maak, weet ook ik wat het is om vast te staan in het verkeer. In de afgelopen drie jaar dat ik deze ritjes heb gemaakt, was voor mij duidelijk merkbaar dat de files langer werden en vaker voorkwamen.  Om deze reden heb ik op een gegeven moment de keuze gemaakt om de auto niet meer te pakken en al het woon-werkverkeer op de motor te gaan doen. Hoewel de motor wat minpunten kent zoals het rijden in de kou en regen of dat je meer kwetsbaar bent, vond ik het de overweging helemaal waard.
file tussen rijden

Voor- en nadelen van een motor tijdens de spits

Voordelen:
– Het kan je heel veel tijd schelen
– Het voorkomt een hoop ergernis
– Doorgaans rijd een motor zuiniger dan een auto
– Het is beter voor het milieu
– Het is leuker

Nadelen:
– Met koud weer is het meer afzien en is het zich slechter
– Je bent kwetsbaarder
– Er is minder ruimte voor spullen
– Je kapsel heeft meestal weer wat aandacht nodig
– Het is meer gedoe met omkleden
– Er moet meer rekening worden gehouden met een glad wegdek

De juiste motoruitrusting is het halve werk

Met warme winter handschoenen en  een Gore-Tex motorpak kan je het jezelf een stuk comfortabeler maken tijdens de winter op de motor. Er is namelijk niks vervelender dan koude handen of een nat kruis als gevolg van een ritje in slechte omstandigheden. Een aanvulling op dit comfort is een stille motorhelm en/of oordoppen. Met een geluidsarme motorhelm en oordoppen zijn de langere stukken op de snelweg beter uit te houden en wordt de kans op gehoorbeschadiging aanzienlijk verlaagd. Niet te vergeten zijn Gore-Tex motorlaarzen en een winddichte motorkol om je maximaal te wapenen tegen de elementen.
uitrusting motor

Bron: ANWB

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.