fbpx

Na de lancering van de nieuwe TomTom Rider 400 op de motorbeurs 2015 waren ook wij zeer benieuwd wat TomTom voor moois had gemaakt. Dat vroeg dus om een testcase! Aangezien ik een lang weekend Mosel in de planning had staan was dat dus een uitgelezen mogelijkheid om de TomTom 400 grondig onder de loep te nemen.

Route uitstippelen met TomTom Tyre

Met behulp van het door TomTom ontwikkelde software Tyre, was het maken van de routes kinderspel. Door de kaart goed te bestuderen en waypoints te plaatsen op de lijnen die er meest kronkelig uit zien ben je gegarandeerd van mooie bochtige weggetjes. Na een half uurtje puzzelen met de route kon ik via de USB-kabel de route kopiëren naar de TomTom en voilà ik was klaar om te gaan.tomtom-rider-400-tyre

Beeldscherm TomTom rider 400

Zonneschijn hadden we voldoende dus mijn eerste vraag kon gelijk beantwoord worden; is het beeldscherm in combinatie met zonlicht nog goed af te lezen. In vergelijking met oudere navigatie systemen hebben ze dit bij TomTom goed weten te verbeteren. Ondanks dat de zon er op scheen was de route nog goed zichtbaar en dat is vanuit eigen ervaring een behoorlijk stap vooruit.

Gebruiksvriendelijkheid

Net als bij ieder ander systeem is het even uitvogelen hoe alles werkt en waar de knoppen zitten. Na 10 minuutjes spelen had ik het apparaat al aardig door. De bediening van het systeem ziet er mooi uit en is eenvoudig. De TomTom tijdens het rijden bedienen was wat lastig. Dit kwam vooral doordat de iconen aan de kleine kant zijn zodat je heel gericht op het scherm moet tikken. Maar nu is het misschien ook niet helemaal de bedoeling het apparaat tijdens het rijden te bedienen.tomtom-rider-400-gebruiksvriendelijkheid
tomtom-rider-400-bluetooth-verbinding

Verbinding Bluetooth communicatie

Om je aandacht zoveel mogelijk op de weg te houden kan Eva (spraakinstructies) vriendelijk de instructies stereo aan je doorgeven. De TomTom had ik gekoppeld aan mijn Scala Rider Q3 wat vlekkeloos werkte. Op ander kanaal van mijn Q3 zat een motormaat waarmee ik kon praten tijdens motorrijden over het motorrijden. Eva onderbrak mij alleen als dat nodig was om de weg te wijzen.

Conclusie Rider 400 motornavigatie

Na een geslaagd weekend vol mooie routes kan ik zeggen dat de nieuwe TomTom 400 mij goed is bevallen. Het beeldscherm is goed af te lezen, de instructies worden duidelijk aangegeven, het gebruik is eenvoudig en de montage een fluitje van een cent. Halverwege de route hadden we een kleine aanpassing gemaakt in de route. Dit was even puzzelen maar eenmaal uitgevonden goed te doen.

conclusie-tomtom-rider-400

Bekijk de review van de TomTom Rider 400 op Youtube of andere navigatie systemen

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.