Eind november 2015 waren de beurshallen in Milaan het decor voor de Eicma motorbeurs. Eens per jaar komen fabrikanten, leveranciers, producenten, bedrijven en consumenten bij elkaar op dit ware motorwalhalla. Het is een traditie van alle grote motormerken om tijdens de Eicma, grootste motorbeurs van de wereld, de nieuwe motoren voor het aankomende seizoen te presenteren. Een week vol primeurtjes voor 2016 dus! Natuurlijk waren wij weer van de partij om jullie op de hoogte te houden van alle aankomende nieuwe motoren voor 2016.Om het overzichtelijk te houden hebben we een top 10 van de meest besproken motoren, die uitgebracht worden in 2016, voor jullie samengesteld.

10. Suzuki GSX-R1000 2016

De motor waar iedereen jarenlang op gewacht heeft, de nieuwe Susuki GSX-R1000. Als Suzuki niet had gezegd dat het hier om een prototype ging, had de GSX zeker hoger in de lijst gestaan, echter wij geloven dat dit nieuw kanon nog voor het einde van 2016 gelanceerd zal worden. De volledige specificatie lijst is helaas nog niet bekend maar naar eigen zeggen zal dit de meest krachtige, soepelst lopende, snelst accelererende, meest compacte en best sturende superbike uit de geschiedenis worden. Volgens Suzuki is dit nieuwe model vanaf de grond af nieuw ontwikkeld en neemt hij het met gemak op tegen de R1, 1299 Panigale, ZX-10R en de BMW S-1000RR.

nieuwe motoren 2016

9. Ducati XDiavel 2016

Ducati staat dit jaar 3 keer in de lijst, een hele prestatie van de temperamentvolle Italiaan. De Ducati XDiavel is afgeleid van de bekende Ducati Diavel maar is  toch zeker anders.  Voor traditionele Ducati-liefhebbers zal het even slikken zijn: een cruiser met riemaandrijving. De XDiavel is een opmerkelijk mengvorm van een cruiser en een sportmotor. Zo is de uitgesproken LED koplamp één van de eyecatchers van het nieuwe model, alsmede de stoer omhoog staande dubbele uitlaat. Verder is te zien dat de nieuwe Ducati XDiavel sportief is ingesteld.

Nieuwe motoren top 10

8. KTM 1290 Super Duke GT 2016

KTM heeft de EICMA afgewacht om hun nieuwste, veel besproken Sport-tour motor te presenteren die is afgeleid van de razend populaire Superduke 1290, ook wel ‘the beast’ genoemd. Met de nieuwe KTM 1290 Superduke GT zet KTM een kanon voor de lange afstand op de markt. De basis van de Super Duke werd gelegd met de tweecilinder supersport RC8R. Dat blok drijft naast de 1290 Super Duke ook de Super Duke GT naar hoge snelheden.

Nieuwe motoren 2016 top 10 ktm

7. Yamaha XSR900 2016

De Yamaha XSR900 is gebaseerd op de Yamaha MT-09 en is de volgende stap in het Faster Sons project van Yamaha. De XSR900 retro motor wordt aangedreven door een 850cc metende drie cilinder met de inmiddels bekende cross plane krukas. De motor produceert 115 pk (10.000 tpm) en 87,5 nm (8500 tpm) koppel. Verder heeft de motor qua aandrijving ook slipper clutch, ABS en traction control welke in drie standen te zetten is.

Nieuwe motoren top 10 xsr900

6. Triumph Tiger Explorer 2016

Voor het jaar 2016 is de Triumph Tiger Explorer ook grondig aangepakt. De nieuwe Tiger Explorer familie is bedacht, ontworpen en gebouwd om voor alle avontuurlijke motorrijders de ultieme reis-adventure motorfiets te zijn. Het nieuwe Triumph Explorer gamma is verdeeld in twee verschillende modelvarianten; de XR-serie, ontworpen en geoptimaliseerd voor de ultieme rit op het asfalt, en de XC-serie die gemaakt is om offroad uit te blinken. Zowel de XR als XC-modellen zijn echter meer dan geschikt voor motorrijden in beide omgevingen.

Nieuwe motoren 2016 top 10 triumph

5. MV Agusta Brutale 800 2016

In deze lijst zien we naast veel All-road modellen ook een aantal dikke nakeds, waaronder de vernieuwde MV Agusta Brutale 800, 15 jaar na de verschijning van de eerste Brutale brengt het Italiaanse merk een nieuwe Brutale 800 uit. De styling is aangepast aan deze tijd met een full LED elliptische koplamp en drie uitlaat pijpen. Het futuristische frame bestaat uit lichtmetaal en de trapeziumvormige tank heeft 16,5 liter inhoud.De ride-by-wire aangestuurde driecilinder motor voldoet aan de nieuwe euro 4 norm en levert 116 pk bij 11.500 toeren en heeft 83Nm koppel, wat 25% meer is dan bij het vorige model.

Nieuwe motoren 2016 top 10 mv agusta

4. Ducati Multistrada Enduro 2016

Dat All-road rijden in is zien we duidelijk aan de line-up nieuwe motoren voor 2016. Alleen al in deze top-10 vinden we 4 motoren terug uit dit segment. Voor 2016 heeft Ducati zijn Multistrada 1200 range uitgebreid met een nieuwe, meer offroad-gerichte versie. Op het eerste gezicht lijken er alleen optische aanpassing doorgevoerd te zijn, maar rijwieltechnisch heeft de enkelzijdige achterbrug wel plaats gemaakt voor een dubbele uitvoering. De meest in het oog springende veranderingen zijn de spaakvelgen (voor 19 inch en achter 17 inch), carterbescherming en enkele uitlaat. Ook is het spatscherm op het achterwiel verdwenen, heeft de motor een brandstoftank met 30 liter inhoud gekregen en heeft de Enduro versie een andere kleurstelling dan zijn meer straat georiënteerde voorganger. BMW & KTM, maak jullie borst maar nat!

Nieuwe motoren 2016 top 10 ducati

3. Ducati 959 Panigale 2016

Als deze top-10 zou gaan over de motoren met de meest besproken uitlaat zou de Ducati 959 Panigale met stipt op 1 staan. De één vindt het prachtig, de ander krijgt er nachtmerries van. Het bijzondere van de uitlaat is wel dat deze Panigale daardoor is voorzien van de nieuwe Euro4 norm. Met een drooggewicht van 176kg en een vermogen van 157pk moet de Panigale 959 toch wel nabij de perfecte combinatie tussen power en handeling liggen. De standaard 959 Panigale zal worden uitgevoerd met instelbare Showa vering. Achter is er, vanwege het uitlaatsysteem, een assymetrisch geplaatste (Sachs) schokdemper gemonteerd.

Nieuwe motoren 2016 top 10 panigale

2. Honda CRF1000L Africa Twin 2016

De legende is terug! Als er één motor de oprichter is van het all-road segment, dan is het de eerste Honda Africa Twin. Het heeft even geduurd maar in 2016 gaat zijn opvolger dan toch echt komen. Deze off-road motor in hart en nieren presteert zowel op straat als op onverhard gebied uitermate goed, en maakt van iedere motorrijder een avonturier. De Africa Twin is met onder andere een groot 21 inch voorwiel, net als zijn stamvader, weer een duidelijk op offroad gebruik geschoeide allrounder, dit in tegenstelling tot de meeste huidige allroads die het asfalt als voornaamste inzetgebied zien. Een begrijpelijke move van Honda, aangezien het met de Crosstoerer immers al een vinger in die pap heeft.

Nieuwe motoren 2016 top 10 africa twin

1. Yamaha MT-10

Met stipt op nummer 1 staat de nieuwe telg uit de MT series, de Yamaha MT-10. Als je social media rond november hebt geopend regende het plaatjes van deze bijzondere motorfiets. Het design is zeer agressief; You love it, or you hate is. Dit beest op 2 wielen is afgeleid van de laatste Yamaha R-1 en heeft een ‘dark side of Japan’ sausje over zich heen gekregen. De MT-10 heeft een agressieve uitstraling, dit mede door de koplampen die ook afgeleid zijn van de R1. De motor is uitgerust met drie verschillende rijmodi, heeft traction control, cruise control en een assisted slipperclutch. Het LED display voorziet van diverse informatie en LED verlichting is ook gebruikt aan de voor- en achterzijde van de MT-10.

Nieuwe motoren 2016 top 10 mt-10