fbpx

Help mijn motor start niet! Als motorrijder zal je dit ongetwijfeld een keer meemaken. Je krijgt voor nog onduidelijk redenen je motor niet aan de praat en baalt als een stekker. Een motor die niet start kan 24/7 aan je knagen en rust kan je pas weer vinden als je het probleem hebt gevonden en verholpen. Hier volgt een lijst met de meest voor de hand liggende problemen waar een motor last van kan hebben als deze niet wilt starten.

Motor start niet door lege of zwakke accu

Van alle mogelijke start problemen is een lege accu nog wel de meest voorkomende. Of je accu leeg of zwak is merk je snel genoeg, je hoort dat de startmotor langzamer of niet draait en dat je verlichting dimt en/of knippert. Een lege accu komt meestal doordat deze oud is en zich daarom slecht kan bijladen en stroom kan vast houden. Om dit te achterhalen kan je meerdere dingen doen:
Een Optimate acculader aanschaffen, deze kan de accu meten en kan in vergelijking met eenvoudige druppelladers oude verwaarloosde accu weer nieuw leven inblazen. Optimate laders kunnen dynamische pulsen geven zodat oude accu opnieuw worden geactiveerd.
Weet je haast wel zeker dat de accu oud is en afgeschreven dan kan je er ook voor kiezen om gelijk een nieuwe accu te kopen. Accu’s zijn redelijk makkelijk zelf te vervangen en bevinden zich 9 van 10 keer onder het zadel.
motor start niet accu

Motor start niet door slechte benzine toevoer

Een andere mogelijke oorzaak wat weliswaar minder vaak voorkomt is een verstopping in het brandstofsysteem. Een motor die te weinig benzine krijgt merk je aan de volgende symptomen: motor start in eerste instantie wel maar moeizaam of slaat kort aan en valt direct uit wanneer je gas geeft. Een verstopping kan meerdere oorzaken hebben en zich op meerdere plekken bevinden.
– De benzine filter is verstopt
– De benzine tank trekt vacuüm (doe de dop van de tank en start de motor nog eens)
– één van de benzineslangen is verstopt
Om te achterhalen waar het probleem ligt is enige technische kennis vereist. Handig dus om je van te voren af te vragen of je dit zelf wilt oplossen of dat je de motor weg brengt.

motor start niet benzine filter

Veel voorkomende mogelijkheden waardoor een motor niet start

Je zal waarschijnlijk denken dat gebeurt mij niet maar doorgaans is niks minder waar. Iedereen vergeet wel is zijn standaard in te klappen of dat de motor niet in zijn neutraal staat namelijk. Mogelijke simpele redenen waarom je motor niet start:
– Zij standaard staat nog uit
– Benzine is op
– Motor staat niet in zijn neutraal
– Noodstop staat op stop
– Benzine kraan staat op uit
– Bij sommige motoren moet de koppeling worden ingeknepen om te kunnen starten

motor start niet killswitch

Kapotte zekering

Zekeringen zijn meestal makkelijk te vervangen en snel te achterhalen of ze zijn doorgebrand. In de handleiding van je motor kan je opzoeken waar de zekeringen zich bevinden. Als een zekering door is kan je dat zien aan de binnenkant, een ijzer staafje is dat afgebroken.

Mocht dit allemaal niks uitmaken moet er verder worden gezocht. Tenzij je zelf monteur bent of ervaren hobbyist is het zelf eventueel verder op te sporen en te verhelpen. Ben je dit niet dan kan je lokale motorgarage te verder helpen zodat jij weer van je motor kan gaan genieten. Een tijdelijk oplossing is je motor aanduwen of starten met startkabels zodat je weer kan rijden. Meestal kan je dan de motor voor een korte periode laten staan waarna deze weer wil starten. Gaan hier echter dagen overheen dan heb je waarschijnlijk weer hetzelfde probleem.

motor start niet aanduwen

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.