fbpx

Het vinden van een motor waarbij je (makkelijk) bij de grond komt kan een probleem zijn voor de verticaal uitgedaagde motorrijders onder ons. Ik schaar mezelf met 170cm en een broeklengte van 30” ook tot deze groep en ben bekend met de gebreken die het met zich brengt. Achteruit lopen met de motor, instabiliteit bij het stoplicht wanneer de wind zich laat voelen, het balanceren van een te bewegelijke passagier, de gebruikelijke hartverzakking als de grond net iets verder weg is dan gedacht, et cetera. In deze blog zal ik je voorzien van een drietal tips en een tiental motoren om je op weg te helpen in de zoektocht naar jouw nieuwe motor.

Drietal tips voor het vinden van de juiste motor

Hoogte zadel

Het eerste waar je naar kan kijken is uiteraard de hoogte van het zadel. Dit is wellicht de meest belangrijke factor in de zoektocht naar een nieuwe motor maar zeker niet de enige. De hoogte wordt vaak vermeld bij te specificaties van een motor. Dit is helaas niet het geval voor het volgende punt.

Breedte zadel

De hoogte zegt niet alles ook de breedte heeft een grote invloed op het net wel of net niet bij de grond kunnen. Een goed voorbeeld hiervan is de Suzuki GSX-R600 of menig crossmotor. Helaas zal je goed op onderzoek uitmoeten om uit te vinden welke modellen je het meeste contact met de grond bieden

Gewicht van de motor

Als je niet goed met beide voeten bij de grond komt kan het gewicht van een motor bij stilstand intimiderend aanvoelen, zeker als je te maken krijgt met windvlagen wat in ons Nederlandse klimaat niet ongewoon is. Naast de hoogte en breedte speelt ook het gewicht van de motor een grote rol, een lichte motor is makkelijker in balans te houden bij stilstand.

10 motoren voor kortbenigen

Klasse Merk Model Zadelhoogte Gewicht rijklaar
A1 Honda MSX-125 765mm 101,7kg
A2 Kawasaki Ninja 400 785mm 174,6kg
Naked Triumph Trident 660 805mm 189kg
Supernaked Aprillia Tuono V4 825mm 185kg
Sport Suzuki GSX-R600 810mm 187kg
Chopper Honda VT-600C 690mm 207kg
Tour/Adventure BMW G650-GS 860mm 191kg
Cruiser Honda NC-700X 790mm 218kg
Crossmotor Honda CRF-450 (2009-2012) 875mm 147kg
Elektrisch Zero  S/SR 807mm 188kg

Bonustips

Kom je ook met deze motoren niet bij de grond? Dan zijn er nog een aantal opties op het gat te dichten.

Schoeisel

Schoenen met een dikke zool of met een hak brengen je al gauw enkele centimeters dichter bij de grond. Ook een dikke inlegzool kan al voor een stabieler gevoel zorgen.

Verlagen

Natuurlijk is er de mogelijkheid om nagenoeg iedere motor te verlagen. Het nadeel hiervan is dat deze toepassing voor een verandering in rijgedrag zou kunnen zorgen en over het algemeen niet in goede zin. Bij scherpe bochten zal het frame van de motor bijvoorbeeld sneller in contact komen met het wegdek. Woon-werkverkeerrijders zullen hier aanzienlijk minder last van hebben dan de circuitgangers onder ons. Het verlagen is een aanpassing die slechts enkele tientjes hoeft te kosten als de motor is voorzien van een linksysteem. Er zijn echter ook motoren die dit missen of een aanpassing hieraan niet tot nauwelijks toelaten, dan kan een kortere veer of schokdemper uitkomst bieden. Deze ingreep is wel aanzienlijk duurder. Welke optie je ook kiest, houd er rekening mee dat de standaard ook in verhouding zal moeten worden aangepast.

Skills

Werk aan het beter worden in motorrijden om jouw gebrek aan lengte te compenseren met skills. In veel gevallen is onervarenheid de oorzaak van instabiliteit. Anticipeer bijvoorbeeld op waar je je voet neer gaat zetten bij stilstand en schuif naar de zijde van de motor waar je je voet neer gaat zetten, 1 voet plat op de grond is vaak stabieler dan trippelen met twee.

Heb jij nog tips? Plaats ze hieronder.

Bram van der Zaan


Bram van der Zaan is content marketeer bij MKC Moto en is het meest gelukkig op twee wielen. Naast fietsen is hij ook wel te porren voor een ritje op zijn zwarte (wellicht iets te luidruchtige) street triple waarmee hij enorm netjes rijdt.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.