fbpx

Het vinden van een motor waarbij je (makkelijk) tot de grond komt kan een probleem zijn voor de verticaal uitgedaagde motorrijders onder ons. Ik schaar mezelf met 168cm en een broeklengte van 30” ook tot deze groep en ben bekend met de gebreken die het met zich brengt. Achteruit lopen op de motor, instabiliteit bij het stoplicht, het balanceren van een te bewegelijke passagier, je de tandjes schrikken als je bij stilstand per ongeluk je voet op een lager gedeelte van de weg zet, et cetera. In deze blog zal ik je voorzien van een drietal tips en een tiental motoren om je op weg te helpen in de zoektocht naar jouw nieuwe motor.

Drietal tips voor het vinden van de juiste motor

  1. Hoogte zadel
    Het eerste waar je naar kan kijken is uiteraard de hoogte van het zadel. Dit is wellicht de meest belangrijke factor in de zoektocht naar een nieuwe motor maar zeker niet de enige. Op de interwebs zijn de specificaties te vinden van elk denkbaar model.
  2. Breedte zadel
    Ook de breedte van het zadel speelt een grote rol, zo kan het zijn dat een hoog zadel minder hoog aanvoelt dan je zou denken. Een goed voorbeeld hiervan is de Suzuki GSX-R600. Hoe kom je de breedte te weten? Simpel… proefzitten.
  3. Gewicht van de motor
    Als je niet goed met beide voeten bij de grond komt kan het gewicht van een motor bij stilstand intimiderend aanvoelen, zeker als je te maken krijgt met windvlagen wat in ons Nederlandse klimaat niet ongewoon is. Naast de hoogte en breedte speelt ook het gewicht van de motor een grote rol, een lichte motor is makkelijker in balans te houden bij stilstand.

10 motoren voor kortpotigen

Klasse Merk Model Zadelhoogte Gewicht rijklaar
A1 Honda MSX-125 765mm 101,7kg
A2 Kawasaki Ninja 300r 785mm 174,6kg
Naked Triumph Street triple 675 800mm 182kg
Naked Ducati Monster 696 770mm 185kg
Sport Suzuki GSX-R600 810mm 187kg
Chopper Honda VT-600C 690mm 207kg
Tour/Adventure BMW G650-GS 860mm 191kg
Cruiser Honda NC-700X 790mm 218kg
Crossmotor Honda CRF-250L 875mm 147kg
Elektrisch Zero  S/SR 807mm 188kg

Bonustips

Kom je ook bij deze motoren niet tot de grond of ben je al in bezit van een tweewieler dan zijn er nog een aantal opties.

1. Schoeisel
Schoenen met een dikke zool of met een hak (voor de dames of vrouwelijke mannen) brengen je al gauw enkele centimeters dichter bij de grond. Ook een dikke inlegzool kan al voor een stabieler gevoel zorgen.

2. Verlagen
Natuurlijk is er de mogelijkheid om nagenoeg iedere motor te verlagen. Het nadeel hiervan is dat deze toepassing voor een verandering in rijgedrag kan zorgen en over het algemeen niet in goede zin. Bij scherpe bochten zal het frame van de motor bijvoorbeeld sneller in contact komen met het wegdek. Woon-werkverkeerrijders zullen hier aanzienlijk minder last van hebben dan de circuitgangers onder ons. Het verlagen is een aanpassing die slechts enkele tientjes hoeft te kosten als de motor is voorzien van een linksysteem. Er zijn echter ook motoren die geen linksysteem hebben of een aanpassing hieraan niet tot nauwelijks toelaten, dan kan een kortere veer of schokdemper uitkomst bieden. Deze ingreep is wel aanzienlijk duurder. Welke optie je ook kiest, houd er rekening mee dat de standaard ook in verhouding zal moeten worden aangepast, het zou zonde zijn als jouw motor om flikkert.

3. Skills
Werk aan het beter worden in motorrijden om jouw gebrek aan lengte te compenseren met skills. In veel gevallen is onervarenheid de oorzaak van instabiliteit. Anticipeer bijvoorbeeld op waar je je voet neer gaat zetten bij stilstand en schuif naar de zijde van de motor waar je je voet neer gaat zetten, 1 voet plat op de grond is vaak stabieler dan trippelen met twee.

Heb jij nog tips? Plaats ze hieronder.

Bram van der Zaan


Bram van der Zaan is content marketeer bij Motorkledingenter en is het meest gelukkig op twee wielen. Naast fietsen is hij ook wel te porren voor een ritje op zijn zwarte (wellicht iets te luidruchtige) street triple waarmee hij enorm netjes rijdt.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.