Doorgaans vormt de CES in Las Vegas het walhalla voor de gadget freaks en tech nerds onder ons. Deze editie gebruikt de tweewieler divisie van Honda het grote event als podium voor de introductie van hun laatste innovatie; Honda Riding Assistant.

Door Tesla’s met auto-pilot functionaliteit en de meeste auto’s die tegenwoordig van de band rollen met tenminste adaptieve cruise control en lane assist is autonoom rijden dichterbij dan velen van ons misschien denken. Het Riding Assistant concept van Honda brengt autonoom rijden naar twee wielen.

Bekijk onderstaande video van de demonstratie:

Het Honda Riding Assist concept is een automatisch balanceer systeem waardoor de motor zich op lage snelheden en zelfs in stilstand in evenwicht houdt. De functie maakt het in de introductie video zelfs mogelijk om de motor autonoom zonder berijder te laten bewegen.

De technologie is afkomstig van de Asimo robot die Honda al jaren in ontwikkeling heeft. Dankzij de elektromotor van de voorvork waardoor die in en uit te bewegen is voor het balans, plus het automatisch bewegen van het voorwiel stelt de motor in staat om rechtop te blijven staan. Met deze motor zal je op lage snelheden nooit meer omvallen.

Honda heeft nog geen plannen vrijgegeven over een eventuele lancering van dit systeem. Wel laat het zien hoe een dergelijk systeem werkt en kan dezelfde technologie worden gebruikt voor andere veiligheidssystemen op nieuwe motorfietsen.

Honda Riding Assist CES 2017