Voorafgaand aan het motorlessen volgt een proefles motorrijden. In deze intake motorrijles kan er kennis worden gemaakt met het motorrijden en kan je kijken of het motorrijden iets voor jou is. Dit laatste hoef ik misschien niet eens te zeggen, aangezien ik nog niemand heb ontmoet die er niks aan vond. Met een proefles kan je kijken of je de rijschool iets vindt en dan vooral de manier hoe er wordt les gegeven. De eerste motorrijles zorgt er ook gelijk voor dat de rijinstructeur je een inschatting kan geven hoeveel lessen je nodig zal hebben voor het motorrijbewijs.
Wat kost een proefles motorrijden en hoelang duurt het?
De kosten voor een proefles motorrijden kan per rijschool variëren. Ik ben motorrijscholen tegen gekomen die het gratis aanbieden en motorrijscholen die er rond de €50 vragen. Als je een goede motorrijschool hebt uitgekozen die voldoet aan jouw eisen moet de prijs van de proefles je niet tegen houden. Een gratis proefles wil namelijk niet altijd zeggen dat je uiteindelijk minder kwijt bent voor je motorrijbewijs. De duur van een motor proefles kan ook weer variëren. Proeflessen worden aangeboden vanaf 1 uur t/m 3½ uur en de prijzen hiervan variëren natuurlijk ook weer per lengte van de proefles.
Proefles motorrijden op een motoroefenterrein of op een openbaar terrein?
Motorrijscholen kunnen op twee verschillende soorten locaties motorrijles geven. Je kan les volgen op een motoroefenterrein bij de motorrijschool of een openbaar oefenterrein, waar je vanaf de motorrijschool heen rijdt. Voor beide locaties is wel iets te zeggen. Een rijschool met een eigen oefenterrein heeft het voordeel dat je geen tijd kwijt bent om naar een oefenterrein te rijden en dat je de volle lestijd aan de bijzondere verrichtingen kan besteden. Het nadeel ervan is dat er vaak met grotere groepen wordt gelest waardoor de begeleiding minder intensief is. Als je lest op een openbaar oefenterrein les je nooit met meer dan twee leerlingen waardoor de begeleiding intensiever is. Het nadeel is wel dat je meestal een kwart tot de helft van je lestijd kwijt bent aan het heen en weer rijden naar het terrein.
Wat moet ik allemaal meenemen naar een proefles motorrijden?
De meeste motorrijscholen bieden leenmotorkleding aan zodat je dit niet zelf hoeft aan te schaffen. Voordat je je aanmeldt voor een proefles is het wel handig om dit eerst te verifiëren bij de rijschool zodat je niet voor verassingen kan komen te staan. Over het algemeen bieden de meeste rijscholen op zijn minst motorhelmen te leen aan en veelal motorjassen, handschoenen en motorbroeken. Laarzen of hoge stevige schoenen moet je daarom zelf meenemen zodat je voeten en enkels beschermd zijn. Wanneer een motorrijschool dit allemaal niet ter beschikking stelt zal je hier zelf voor moeten zorgen. Afhankelijk bij welke brancheorganisatie de rijschool is aangesloten, is motorkleding dragen niet verplicht op de helm na dan natuurlijk. Voor de wet is het dus niet verplicht om motorkleding te dragen. Vanzelfsprekend is het wel aan te raden om met je (eerste) motorrijles beschermende motorkleding aan te trekken.
Wat kan ik allemaal na een proefles motorrijden?
Omdat de ene meer aanleg voor motorrijden heeft dan de andere zal het antwoord op deze vraag niet altijd hetzelfde zijn. Het idee van een proefles is vooral om te oriënteren en om een indicatie te geven hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. Als je tijdens de proefles eenmaal jezelf verantwoord kan voort bewegen op de motor zal de instructeur je wat makkelijke oefeningen laten doen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld de snelle slalom en remmen tussen de pionnen. Ben je al bekend met motorrijden omdat je bijvoorbeeld een schakelbrommer hebt gehad, dan kan er al eerder dieper worden ingegaan op de bijzondere verrichtingen.
Wat je allemaal kan na je eerste motorrijles is dus afhankelijk van jezelf en natuurlijk ook van de duur van de proefles. Je kan ervan uitgaan dat je na een proefles het motorrijden genoeg onder de knie hebt om onder begeleiding op de openbare weg te kunnen rijden (uitzonderingen daargelaten).
Benieuwd welke motorrijschool je moet kiezen? lees dan deze blog.
Benieuwd wat een motorrijbewijs kost? lees dan deze blog.
Paul Buisman
Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan.