Ondanks dat de veiligheidsvoorschriften en de protectie van motorkleding in de laatste jaren sterk zijn verbeterd, blijft motorsport een gevaarlijke bezigheid. Voor jullie leesplezier heb ik een lijstje gemaakt met de gevaarlijkste (motor)circuits ter wereld.

Nürburgring A.K.A. The green hell

Sinds de opening van de beruchte Nordschleife houdt de Nürburgring de wereld in zijn greep. 20,832 kilometer aan asfalt, 73 nagenoeg blinde bochten en tot 300 meter aan hoogteverschil maakt de Nordschleife tot één van de gevaarlijkste en uitdagendste circuits ter wereld.

Door de layout van het circuit, die dwars door de Eifel heen loopt, constateerde de eerste reporter die het circuit op mocht,  dat het circuit alleen maar ontworpen kon zijn, door een dronken, zwalkende reus. Al 74 GP coureurs (auto & motor) hebben hun leven moeten geven op dit extreem moeilijke circuit. We hebben het dan nog niet eens over de gemiddelde 10 doden die er jaarlijks vallen tijdens de Toeristenritten.

Grindbakken kennen ze er nauwelijks, de vangrails staan 1 meter van de baan af en uitloop is er nagenoeg niet. Wat qua veiligheid ook niet echt meewerkt zijn de auto’s en motoren die door elkaar heen rijden, want eerlijk is eerlijk, tegenwoordig is de Nordschleife niet meer dan een tolweg.

Hoewel ik ook van mening ben dat het circuit veel te gevaarlijk is voor motorrijders, vind ik wel dat iedere race liefhebber er zeker één keer in zijn leven moet hebben gereden. Toen ik mijn rondje op de Nordschleife had gemaakt dacht ik maar twee dingen: Wat ongelofelijk eng, maar wat ongelofelijk gaaf!

De baan en de omgeving is prachtig en het gevoel en de sfeer rondom de baan is euforisch te noemen. Het is een baan met heel erg veel historie en wanneer je er ook komt, er is altijd genoeg te beleven. Ben je nou ook toevallig nog een auto liefhebber, dan kijk je je ogen uit door alle bolides (en blondines) die je langs ziet komen.Gevaarlijkste circuits ter wereld nurburgring

Grand Prix van Macau

Over het Chinese Macau dat dit jaar haar 50ste motorrace editie organiseert is eigenlijk maar zeer weinig bekend. Misschien ook wel omdat er, in tegenstelling tot het Iers road racen een stuk minder dodelijke ongevallen gebeuren. Toch is de Macau Grand Prix één van de gevaarlijkste ter wereld. Alleen al om het feit, dat er gewoon geen ruimte voor fouten is. De vangrails en hekken staan direct aan de baan! Het is dan ook een machtig mooi gezicht om de rijders met het knietje aan de grond en de schouder aan de vangrail voorbij te zien komen!Gevaarlijkste circuits ter wereld grand prix macau

Isle of Man Irish Road Racing

In een eerder blog artikel hebben we je er al eens over verteld. Hoewel de Isle of Man natuurlijk bekend staat als het meest beruchte en gevaarlijkste circuit ter wereld, staan er ook nog de North West 200 en de Ulster GP op de kalender. Deze 3 evenementen hebben sinds 1911 al  meer dan 300 coureurs het leven opgeëist en dan worden daar zelfs de tientallen raceofficials en toeschouwers niet bijgerekend.

Net als de Nürburgring, zitten de Ierse road races vol historie en sfeer. Duizenden toeschouwers komen ieder jaar om te kijken hoe de coureurs vechten tegen de elementen om zo die felbegeerde titel te pakken. Om maar even een voorbeeld te geven, Het eilandje Man telt normaliter zo’n 87.000 inwoners. Tijdens de TT week wordt dit kleine eilandje ineens een huisvesting voor zo’n 130.000 mensen! Genoeg verhalen om te delen en aan te horen dus!Gevaarlijkste circuits ter wereld isle of man

Spa-Francorchamps

Diep in de Belgische Ardennen ligt het legendarische circuit Spa-Francochamps. Een 7004 meter lang mega snel circuit wat ook nog eens heel erg technisch is. Deze combinatie zorgt voor een zeer gevaarlijk en riskant circuit. Al 48 rijders, zowel auto- als motorcoureurs moesten hier hun leven geven terwijl ze alles gaven om een stapje dichter bij de overwinning te komen op dit veel vragende circuit. Het Spa circuit staat ook bekend om de bochtencombinatie eau rouge en Raidillon. De snelle linker en rechter knik met een hoogteverschil van wel 40 meter en een stijging van 17%, maken deze bochten tot één van de snelste bochten ter wereld. Een Formule 1 auto kan hier zelfs plankgas doorheen met een snelheid van over de 300 kilometer per uur!Gevaarlijkste circuits ter wereld spa francochamps