Een communicatieset is een mooi middel om je motorrijdende vrienden bij te praten over het leven terwijl er ondertussen genoten kan worden van de kronkelende wegen die ook zeker in Nederland te vinden zijn. Daarnaast kun je er ook voor kiezen gewoon even de deur uit te gaan om het hoofd leeg te maken met de muziek van jouw favoriete album of playlist. Dat een communicatieset een bijzonder fijne toevoeging kan zijn voor de meeste motorrijders is een feit, maar hoe bouw je deze set zo degelijk mogelijk in? Je leest het in deze blog.

Communicatieset inbouwstappenplan

 • Uitpakken
 • Deze blog of onze tutorial erbij pakken
 • Interieur van de helm verwijderen
 • Bevestiging communicatieset plaatsen
 • Speakers plaatsen
 • Kabels wegwerken
 • Interieur helm terugplaatsen
 • Genieten van de audio

Geschatte verdeling van tijd

Unboxing van de communicatieset

Op welke communicatieset of helm jouw oog is gevallen maakt voor het basisprincipe van het inbouwen niet uit. Dus we beginnen bij het begin, de unboxing. Wat kun je verwachten?

 • Bevestigingsklem en plakker
 • Steel en/of een plakmicrofoon
 • Speakers
 • Klittenband bevestigingsmateriaal
 • De Communicatie unit
 • Oplaadkabel

Video tutorial

De helm aan stukken trekken

Om een communicatieset makkelijk te kunnen plaatsen is het van belang overal goed bij te kunnen. Klap het vizier of, in geval van een systeemhelm, de helm open en verwijder zowel de wangpads als het bovenstuk. Deze worden op hun plaats gehouden door drukknopen, soms een klittenband bevestiging en met een plastic rand in de onderzijde van de helmschaal. Hiermee wordt direct zichtbaar hoe de set het beste kan worden ingebouwd.

Klem vs Plakker

Of je de communicatieset liever met de bijgeleverde klem of plakker bevestigd wordt gedicteerd door de helm welke niet altijd de mogelijkheid tot het gebruiken van de klem biedt door bijvoorbeeld een gebrek aan ruimte tussen de schaal. Een plakker is makkelijker te installeren en is iets minder opvallend maar heeft als nadeel dat deze een stuk lastiger te verwijderen is.

Speakers + microfoon plaatsen en het wegwerken van de bekabeling

Plak voor het bevestigen van de speakers de bijgeleverde klittenband strips in de daarvoor bedoelde uitsparingen van de helm. Hierna kunnen de speakers geplaatst worden. Houdt hierbij rekening met de lengte van de kabels. De lange kabel dient bevestigd te worden aan de overzijde van de communicatie unit. Vaak is ook de plaatsing “links/rechts” aangegeven op de speakers. Om zeker te weten dat de kabels niet voelbaar zijn bij het dragen van de helm is het verstandig de kabels van de speakers naar de kinband te wijzen. Lijdt deze kabel daarna bovenlangs, wederom om voelbaarheid te elimineren/minimaliseren. Hierna kan je de top padding weer terug plaatsen. De Audiokabels kunnen worden verbonden met de unit en deze verbinding kan worden weggewerkt. Wat het meest optimaal is verschilt van helm tot helm, vaak is achter de top padding genoeg ruimte om dit te kunnen doen.

Het plaatsen van de microfoon is soortgelijk aan de speakers. In het geval van een systeemhelm kan het draadje van de plakmicrofoon onder het wangstuk naar de mond worden geleid. In geval van een staafmicrofoon is het van belang de plaatsen van bevestiging te voorzien van een klittenband strip en de microfoon goed voor de mond te plaatsen. Let bij de plaatsing op dat de microfoon geplaatst wordt aan de zijde van de communicatieset, maar met het korte kabeltje kom je hier zelf snel genoeg achter. De plug van de microfoon moet natuurlijk ook nog worden weggewerkt. Dit kan in bijna alle gevallen in de ruimte onder de kinband.

Helm her-assembleren

Na het volgen van alle voorgaande stappen kunnen de wangkussens weer worden teruggeplaatst, let hierbij op dat de bekabeling stevig wordt weggewerkt. Met name de zijde van de microfoon, rechter speaker en de unit zelf heeft wat extra aandacht nodig. Als laatste kan de unit worden bevestigd op de houder en/of kan de kabel in de unit worden geplugd. Bij het aanzetten hoor je het startup geluid van de desbetreffende communicatieset en ben je klaar om op pad te gaan.

Mocht je nog vragen hebben over het inbouwen van jouw communicatieset? Neem dan contact met ons op of kom langs in één van onze vestigingen.