Eén van de leukste dingen aan motorrijden is het op pad gaan met je motorvrienden. Tijdens de rit wil je soms even slap ouwehoeren, overleggen over welke kant je opgaat of elkaar waarschuwen voor gevaar. Helaas gaat dit niet altijd even makkelijk met een helm op je hoofd en het bijkomende geluid van jouw tweewieler. Gelukkig is daar een oplossing voor: Motorcommunicatie. In deze blog lees je alles over motor headsets en hoe je ze kunt inbouwen in je motorhelm.

Verschillende soorten motorcommunicatie

Motorcommunicatie of een motor headset zijn er in vele maten en soorten en hierdoor is er altijd een die past bij jouw motorhelm en wensen. Bij het uitzoeken van motor headset is het belangrijk om na te denken over met hoeveel mensen je tegelijk wilt kunnen communiceren, hoe groot het bereik moet zijn en hoeveel waarde je hecht aan de kwaliteit van de speakers. Dit is vooral belangrijk als jij muziek wilt luisteren tijdens het motorrijden.

 

Hoe motor headset voor communicatie inbouwen?

Leuk als je jouw nieuwe motor communicatiesysteem hebt gekocht, maar hoe bouw je deze op een goede manier in? Geen zorgen we nemen je aan de hand mee door een aantal stappen zo dat jij binnen no-time de oren van je motorvrienden er af kunt lullen.

motorcommunicatie, motorheadset

Motorcommunicatie inbouwen in 6 stappen:

 1. Motorheadset uitpakken
 2. Interieur van de motorhelm verwijderen
 3. Motorcommunicatie speakers inbouwen
 4. Motorcommunicatie microfoon inbouwen
 5. Kabels wegwerken
 6. Interieur motorhelm terugplaatsen

1. Unboxing van de motorcommunicatie-set

Op welke motorcommunicatie of motorhelm jouw oog is gevallen maakt voor het basisprincipe van het inbouwen niet uit. Dus we beginnen bij het begin, de unboxing. Wat kun je verwachten?

 • Bevestigingsklem en plakker
 • Steel en/of een plakmicrofoon
 • Speakers
 • Klittenband bevestigingsmateriaal
 • De Communicatie unit
 • Oplaadkabel

2. Interieur uit motorhelm halen

Om de motorcommunicatie makkelijk te kunnen plaatsen is het van belang overal goed bij te kunnen. Klap het vizier of de motorhelm open en verwijder zowel de wangkussens als het bovenstuk. Deze worden op hun plaats gehouden door drukknopen of soms door een klittenband bevestiging en een plastic rand in de onderzijde van de helmschaal. Hiermee wordt direct zichtbaar hoe de set het beste kan worden ingebouwd.

3. Motorcommunicatie speakers inbouwen

Als jouw motorhelm de ruimte biedt voor de bijgeleverde klem, dan kun je deze gebruiken voor het vastmaken van de motorcommunicatie. Is er geen ruimte, gebruik dan de plakset, hiermee ben je een stuk flexibeler. Het nadeel is alleen dat de plakkers moeilijk uit de helm zijn te verwijderen.

Plak voor het bevestigen van de speakers de bijgeleverde klittenband strips in de daarvoor bedoelde uitsparingen van de helm. Hierna kunnen de speakers geplaatst worden. Houdt hierbij rekening met de lengte van de kabels. De lange kabel dient bevestigd te worden aan de overzijde van de communicatie unit. Vaak is ook de plaatsing “links/rechts” aangegeven op de speakers.

Om zeker te weten dat de kabels niet voelbaar zijn bij het dragen van de helm is het verstandig de kabels van de speakers naar de kinband te wijzen. Lijdt deze kabel daarna bovenlangs, wederom om voelbaarheid te minimaliseren. Hierna kan je de top padding weer terugplaatsen. De Audiokabels kunnen worden verbonden met de unit en deze verbinding kan worden weggewerkt. Wat het meest optimaal is verschilt van helm tot helm, vaak is achter de top padding genoeg ruimte om dit te kunnen doen.

4. Motorcommunicatie microfoon inbouwen

Het plaatsen van de microfoon is soortgelijk aan de speakers. In het geval van een systeemhelm kan het draadje van de plakmicrofoon onder het wangstuk naar de mond worden geleid. In geval van een staafmicrofoon is het van belang de bevestigingsplek te voorzien van een klittenband strip en de microfoon goed voor de mond te plaatsen.

Let bij de plaatsing op dat de microfoon geplaatst wordt aan de zijde van de motorcommunicatie, met het korte kabeltje kom je hier zelf snel genoeg achter. De plug van de microfoon moet natuurlijk ook nog worden weggewerkt. Dit kan in bijna alle gevallen in de ruimte onder de kinband.

5. Motorhelm her-assembleren

Nu kunnen de wangkussens weer worden teruggeplaatst, let hierbij op dat de bekabeling stevig wordt weggewerkt. Met name de zijde van de microfoon, rechter speaker en de unit zelf heeft wat extra aandacht nodig. Als laatste bevestig je de unit op de houder en plug je de kabel in de unit. Bij het aanzetten hoor je het start-up geluid van de desbetreffende motorheadset en ben je klaar om op pad te gaan.

Mocht je nog vragen hebben over het inbouwen van jouw motorcommunicatie, neem dan contact met ons op of kom langs in één van onze vestigingen. We helpen je graag verder!

Motorcommunicatie inbouwen video-tutorial

Mocht je er nog niet helemaal uitkomen met de bovenstaande stappen, bekijk dan onze video waarin we laten zien hoe je het beste jouw motor headset kunt inbouwen.