fbpx

CE staat voor Conformité Européenne en is een conformiteitskenmerk. De organisatie hierachter is het instituut die de Europese Normen handhaaft en ontwikkelt. Europese Normen (veelal vermeld met een EN-nummer) worden door gerelateerde brancheorganisaties samen opgesteld en geregistreerd.

Binnen de motorbranche kan iedere norm bergen met papierwerk omvatten met tot op detail waar een bepaald product aan moet voldoen. Bijvoorbeeld de mate van slijtvastheid van een stof, of de mate van bescherming van een schouderprotectie in een motorjas. Met andere woorden, alles kan worden geregistreerd en worden gecontroleerd van een complete jas tot een onderdeel van een product. Als er EN-normen zijn opgesteld en vastgelegd kan de Europese Commissie hiervoor een keurmerk afgeven.ce keurmerk motorkleding europese

CE-keurmerk: de mythe rondom protectie levels

Men gelooft dat hoe hoger de level van protectie des te veiliger het product. Dit is niet altijd het geval. Er moet gekeken worden naar de behoefte van protectie. Zo kan een lagere waarde van een protectielevel wel meer bewegingsvrijheid bieden. Beoordeel hierbij de omstandigheden van de motorrijder. Bijvoorbeeld het verkeer, de snelheden, het weer en type rijstijl.

CE-keurmerk: basis eisen voor het aanbrengen van een CE-markering

Mocht een motorkleding product voorzien zijn van een CE-markering, dan weet je in ieder geval zeker dat de volgende stappen zijn doorlopen:
1. Het product voldoet aan alle bepalingen opgesteld conform de richtlijnen van een EN norm.
2. Een derde partij, een externe partij, is betrokken geweest bij een conformiteitsbeoordelingsprocedure.
3. Andere vormen van markering mogen eveneens op het betreffende product worden aangebracht, mits deze niet overlappen en de betekenis van de CE-markering tegenspreken.

CE-keurmerk: product en producent keurmerk

Mocht je in een motorjas, motorbroek, motorlaars of motorhandschoen een CE-label vinden, dan weet je dat dit product volgens een vaste procedure is gekeurd. Als belangrijke aanvulling hierop kan een producent zichzelf certificeren. Hij geeft aan dat hij volgens een vastomlijnde procedure een product in elkaar steekt en laat dit vastleggen en controleren door een derde partij, dan kan deze producent ook dit product voorzien van een CE-label.

Dit maakt het dus mogelijk dat een jas van €50,- en een jas van €1000,- een label kan dragen. Je zou dus de normen moeten opvragen waaronder dit product is getest. Wat verplicht is voor de producent om vrij te geven. Na het lezen van deze normen heb je als het ware pas inzicht in hoe veilig of degelijk een product is.

CE-keurmerk: hoe lees ik een keuring van protectielabel ce keurmerk motorkleding

I              Aanduiding voor type motorrijder
II             Categorie en protectie type
III            Beschermingsniveau
IV           Impacttest bij hoge tempraturen (+40°)
V             Impacttest bij lage temperaturen (-10°)

II             Categorie en protectie type
S= Schouder
E= Elleboog
H= Heupen
K= Knieën en been boven de schenen
K+L= Knees tot midden van scheenbeen

Type A en B bepalen de breedte van de protectiedelen.

Zo is de omvang/ oppervlakte bij een “A”-protector kleiner dan die bij een “B”-protector. Meestal wordt een “A” gebruikt bij dames- of kinderkleding.

III            Beschermingsniveau
Niveau 1 of 2 is hier te realiseren. Testen voor protectie van de ledematen moet worden uitgevoerd onder normale omstandigheden, een zogenaamde ambient test EN onder natte omstandigheden; wet test. Level 1 wordt behaald als er van een klap van 50J maximaal 35kN overblijft. Level 2 wordt behaald als er maximaal 20kN overblijft.

Een product kan optioneel getest worden op IV en V. Mocht een protectie hieraan voldoen mag de markering van respectievelijk T+ of T- worden toegevoegd.

Motorkleding aanschaffen voor een aantrekkelijke prijs bij een supermarkt of bouwmarkt kan dus, maar waarschijnlijk ben je beter af bij een motorkledingspecialist die weet wat CE-keuringen inhouden. Een speciaalzaak die weet welke stoffen, materialen en protectie zorgen voor veilige motorkleding…

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.