De nachtmerrie van menig motorbezitter: je loopt naar de plek waar je je motor voor het laatst hebt neergezet, om erachter te komen dat de liefde van je leven daar niet meer staat. Stond je motor netjes op slot.. is het slot doorgeknipt, of voor degene die het zekere voor het onzekere namen zelfs meerdere motorsloten. Om te janken! De laatste tijd hoor je om je heen steeds meer van dit soort horrorverhalen. Om die reden geef ik je wat tips die ervoor zorgen dat dit niet snel gaat gebeuren.
Zorg dat de dief lang bezig is
Om het risico voor de dief te vergroten om gepakt te worden, moet je ervoor zorgen dat hij zoveel mogelijk vertraagd wordt terwijl hij je motor probeert te stelen. Bijna elk slot is immers binnen 30 tot 180 seconden open te krijgen, zelfs van de topmerken. Als een dief ziet dat hij waarschijnlijk veel tijd moet besteden aan het stelen van jouw motor, dan zal hij eerder geneigd zijn het te laten voor wat het is. Gebruik daarom naast je stuurslot minimaal 2 sloten op je motor zodat de dief meer kennis, gereedschap en vooral tijd nodig heeft om je motor te kunnen stelen.
Voorkom diefstal met een goede locatie
Je motor op de goede plek zetten scheelt de helft. Het liefst zet je hem natuurlijk in een berging, schuur, garage of eventueel in de tuin zodat die uit het zicht is. Heb je die luxe niet? Zorg er dan voor dat je hem parkeert op een drukke, verlichte plek en dan het liefst met een mogelijkheid om hem ergens aan vast te maken. Gebruik bovendien een motorhoes, zodat je niet of moeilijk kunt zien wat voor motor het is.
Welke ART 4 en 5 motorsloten zijn het beste?
Kies altijd voor een ART4- of ART5- goedgekeurd slot. ART staat voor ANWB RAI TNO. Dit zijn de organisaties die hierin vertegenwoordigd zijn. Dit keurmerk wordt door verzekeraars geëist. Dat lees je ook terug in je polisvoorwaarden. Vaak zijn er ook nog aanvullende eisen, zoals een grondanker. Heb je al zo’n slot in je bezit? Kijk dan regelmatig of je slot nog wel het keurmerk heeft op de website van ART. Doordat dieven steeds slimmer worden, kan het zijn dat jouw slot alweer gedateerd wordt en dus ook niet meer ART-gekeurd is. Dit kan ook gevolgen hebben voor je verzekering. Zoals we verder eerder schreven, kun je je motor het beste met 2 sloten op slot zetten; een ketting– en remschijfslot. Maak dat kettingslot het liefst ergens aan vast, zoals een anker of ander object wat niet los kan komen van de grond.
Hoe moeilijk het is voor dieven om je motor te stelen?
Alleen stuurslot: fluitje van een cent.
Stuurslot + remschijfslot: geen probleem, er is immers maar 1 wiel geblokkeerd.
Stuurslot + remschijfslot + kettingslot: wordt al lastig als de dief geen bestelbusje bij zich heeft gezien er 2 wielen zijn geblokkeerd.
Stuurslot + remschijfslot + kettingslot ergens aan vast gemaakt: veel dieven haken hier af. Het duurt te lang en de kans dat ze gepakt worden is groter.
Hoe kan ik mijn motor het beste ergens aan vastmaken?
Maak je motor zo hoog mogelijk vast met een kettingslot. Op die manier kan een dief met een betonschaar de grond niet gebruiken als hefboom door er met zijn hele gewicht op te gaan hangen. Zorg er dus voor dat het slot de grond niet raakt en kan raken.
Ook in de tuin en de berging op slot tegen diefstal
Bewaar je reservesleutel op een veilige plek, die minder snel bereikbaar is. Onthoud deze plek wel, anders heb je een probleem. Leg de reservesleutel niet in je schuur. Zorg dat je altijd 2 sleutels van je motorslot hebt. Sommige verzekeraars eisen dat je die kunt laten zien als je motor gestolen is.
Elektronische beveiliging: Alarm
Alleen een alarm is niet voldoende, want zeg nou zelf, wie kijkt er nou echt van op als er een alarm afgaat? Gebruik dus altijd minimaal 1 slot. Dat maakt het voor dieven lastiger om hem rustig in een busje te zetten. Let er wel op dat een alarm je accu leeg kan trekken, zeker als je weinig rijdt (in de winter bijvoorbeeld). Een goed alarm werkt in combinatie met een startonderbreker, maar dat helpt dan weer niet als de dieven een bestelbusje bij zich hebben.
Gestolen motor terugvinden
Om je motor beter te beveiligen, kun je gebruik maken van GPS-tracking apparatuur. Door middel van dit apparaatje kun je op je computer of smartphone zien waar je motor staat. Ook krijg je een melding als het apparaatje van de accu los wordt geklikt bij sabotage. Het vervelende is alleen dat een professionele dief die tracker vrij gemakkelijk kan storen.
Verzekering bij motordiefstal
Zorg voor een goede anti-diefstalverzekering. Check bovendien elk jaar je polisvoorwaarden. Het kan namelijk zijn dat er voorwaarden veranderd zijn voor je motor, waardoor je wellicht meer maatregelen moet treffen om nog verzekerd te zijn tegen diefstal. Motoren in de hogere prijsklasse moeten bijvoorbeeld ook ’s nachts binnen of ergens aan vaststaan.
Aangifte en social media
Is je motor ondanks alle maatregelen toch gestolen? Ga dan gelijk op onderzoek uit in je directe woonomgeving. Vaak stelen dieven je motor en laten ze hem ergens in een steegje of in de bosjes. Ze halen hem dan later op. Doe daarnaast zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Zet ook een bericht over de diefstal op social media. Vermeld hierin het kenteken van je motor met een duidelijke foto van het voertuig. Op deze manier zijn er in het verleden al heel wat auto’s, motoren en bromfietsen teruggevonden.
Diefstal bij proefrit
Diefstal gebeurt niet alleen als je er zelf niet bij bent. Ook als je je motor te koop hebt staan en iemand een proefrit maakt, kan deze besluiten om niet terug te komen. Wat je hiertegen kunt doen? Maak een foto van de potentiële koper. Vermeld dit ook in je advertentie of in je mail- of telefooncontact. Proefrit = op de foto. Wil hij of zij dat liever niet en haakt ‘ie daarom af? Dan weet je al dat het foute boel is. Een echt geïnteresseerde zal jouw standpunt begrijpen. Dieven willen trouwens ook nog wel eens autosleutels afgeven, maar wie zegt dat deze sleutels bij zijn auto horen? Of dat die auto gestolen is? Kijk dus goed uit als je via bijvoorbeeld Marktplaats je motor verkoopt!
Davey de Lange
Davey is onze sociale boy. Avontuurlijk en vol energie waarbij zijn motorkilometers vooral in Azië zijn opgedaan. Als dat maar goed gaat, want tegenwoordig maakt hij ook de Nederlandse wegen onveilig op zijn Kawasaki Z750.
1 Comment
Add comment Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
nog een tip:
heb je nog een oude smartphone ergens liggen?
gebruik deze met de app manything en stel hem in op je motor.
je krijgt een signaal op je eigen gsm zodra ze bij je motor staan.