Het grootste nadeel van een motor is wellicht het gebrek aan bagageruimte. Gelukkig zijn er uiteenlopende oplossingen om toch je nodige spullen mee te nemen tijdens een motortrip. Denk bijvoorbeeld aan een motor rugzak, tanktas, zadeltas, bagagerol of een motorkoffer. Natuurlijk harstikke fijn dat er zoveel opties zijn, maar welk type motorbagage past het beste bij jouw situatie? We bespreken het in deze blog.

Motor rugzak: Gemakkelijk bagage meenemen

Een motor rugzak is de meest voor de hand liggende oplossing voor het meenemen van spullen op de motor. Grote kans dat jij nog wel ergens een rugzak hebt liggen in huis, wat het makkelijk maakt om deze te gebruiken voor je volgende rit. Toch kan het verstandig zijn om een speciale motor rugzak aan te schaffen.

Een normale rugzak en een motor rugzak verschillen namelijk op diverse punten. Zo zijn motor rugzakken vaak extra stevig met slijtvaste eigenschappen. Zijn ze vaak waterdicht zodat je zorgeloos door een regenbui kunt blijven rijden. Hebben ze aerodynamische eigenschappen en beschikken ze over extra bevestigingen zodat je rugtas goed op z’n plek blijft zitten, ook wanneer je met je knie op de grond door de bocht gaat.

Een tanktas voor een korte motortrip

Een tanktas is ideaal om je essentials in mee te nemen. Dat je een tanktas bevestigd op je tank mag voor zich spreken. Het fijne hieraan is dat je geen extra gewicht op je rug hoeft te dragen, waardoor het niet ten koste van je comfort gaat.

Een tanktas bevestigen kan je op verschillende manieren doen. Voor de motoren met een tank van metaal, kan er gekozen worden voor magneten. De magneten zijn gemakkelijk te bevestigen waardoor je niet onnodig tijd kwijt bent aan de start en het einde van elke rit. Geen metalen tank? Dan kan je kiezen voor een Tankring of voor speciale klittenband stroken en tankdop-beugels om de tanktas op een veilig manier te bevestigen.

Tanktassen zijn er in veel verschillende maten. Bij aanschaf is het belangrijk dat je niet een te grote maat koopt waardoor de tas in de weg zit van je stuur. Veel tanktassen maken gebruik van ‘verdiepingen’. Hierdoor kun je relatief veel spullen kwijt en kan je deze goed organiseren. De meeste tanktassen zijn waterafstotend, voor de hevige regenbuien wordt een losse regenhoes bijgeleverd.

Motorzadeltassen voor een lange motortrip

Motorzadeltassen worden bevestigd op of naast het zadel. Naast dat je ze natuurlijk kunt gebruiken om je bagage mee te nemen op de motor, kun je ze ook inzetten als excuus om een iets te bewegelijk rij-partner thuis te laten.

motorbagage zadeltas

Zadeltassen worden bevestigd met klittenband stroken. Wil je toch heel graag iemand achterop nemen en gebruik maken van een zadeltas? Kies dan voor een zadeltas die naast het zadel bevestigd kan worden. Dit is ook makkelijk voor als je een bagagerol wilt gebruiken.

Motor zadeltassen zijn er in veel verschillende maten. Net als bij tanktassen maken veel zadeltassen gebruik van ‘verdiepingen’, hebben ze waterdichte eigenschappen en komen ze vaak met een regenhoes.

Een waterdichte roltas of bagagerol

Een motor roltas of bagagerol is een handige optie voor het meenemen van je bagage en kan net als een zadeltas worden bevestigd aan je zadel. Dit is vaak een grote en volledig waterdichte zak, gemaakt van pvc materiaal, die je kan vastbinden door middel van spanbanden of bungies.

Zoals de naam al zegt kan de tas opgerold worden en door middel van een klittenband en/of een kliksluiting worden afgesloten. Het makkelijke van een roltas is dat je grote volumes kan vervoeren en hem iedere keer op maat kunt maken, zodat hij niet gaat wapperen wanneer hij een minimale inhoud heeft.

Topkoffers en zijkoffers voor de motor

Last but not least zijn natuurlijk de topkoffers en zijkoffers. Top- en zijkoffers zijn gemaakt van een hard materiaal zoals aluminium of hard plastic. Hierdoor zijn je spullen optimaal beschermd en zijn de koffers ook waterdicht. De topkoffers en zijkoffers worden bevestigd aan de motor met speciale beugels, een topdrager of een rek. Dit is afhankelijk van jouw type motor.

Bij het gebruik van een topkoffer of zijkoffer is het belangrijk om het gewicht van jouw bagage goed te verdelen voor balans op de weg. Voordeel van een koffer is dat er vaak wel een helm in past en dat deze afsluitbaar is met een slot. Hoe fijn is het om even wat te kunnen doen zonder met je spullen rond te lopen?

MKC Moto heeft een aanbod van meer dan 140 motorbagage producten. Hoe lang je reis dus ook is en op wat voor motor je ook rijdt, we beschikken altijd over een perfecte bagage tas voor jouw situatie. Check ook nog even onze video’s waarin we je nog meer vertellen over motorbagage.