fbpx

Ik ga op de motor weg en ik neem mee… Een motorrugtas, een tanktas, een zadeltas of toch een motorkoffer? Jeetje, wat is er veel te koop maar wat is nou een beetje goed? Ik vraag mezelf eerst eens even af hoeveel bagage ik mee wil nemen en wat er wel of niet op mijn motor past. Gelukkig past er altijd wel iets bij jou en je motor, of je nu een sport, tour, cross of chopper motor hebt.

Een motorrugtas om je bagage makkelijk te kunnen vervoeren

Laten we beginnen met de motorrugtas. Hé, die is handig… voor als je snel even iets extra’s mee wil nemen. Let wel op! Een rugtas is pas een motorrugtas als hij voorzien is van een sluiting waarmee je de tas om je borst en eventueel om je middel vast kan maken. Stel je eens voor dat je schuin in een bocht hangt en je rugtas van je schouder afzakt doordat hij niet strak is aangetrokken op je borst. Levensgevaarlijk dus! De meeste motorrugtassen zijn gemaakt van textiel, leer of cordura en van zichzelf redelijk waterdicht. Bij de betere modelletjes wordt er een losse regenhoes geleverd voor de hevige regenbuien. Tegenwoordig zijn er ook volledig waterdichte rugtassen van soepel pvc materiaal, harde gestroomlijnde rugtassen van polycarbonaat of carbon en rugtassen met een geïntegreerde rugprotector leverbaar.

Een tanktas voor een korte motortrip

Over naar de tanktas… de naam verklapt het al, een tanktas wordt natuurlijk bevestigd op de tank van een motor. Veel motoren hebben een tank van metaal, zodoende kan men makkelijk en snel een tanktas met magneten bevestigen. Heb je een kunststof tank, dan is dat ook geen probleem hoor. Er zijn speciale klittenband stroken en tankdop-beugels om de tanktas op een veilige manier te monteren. Tanktassen zijn er in veel verschillende maten, zorg ervoor dat je de tanktas niet raakt bij het sturen van de motor. Veel tanktassen maken gebruik van ‘verdiepingen’, door middel van een rits kan de tas hoger en lager worden aangepast of zelfs in delen worden gesplitst waardoor het bovenste deel als rugtas mee genomen kan worden. De meeste tanktassen zijn waterafstotend, voor de hevige regenbuien wordt een losse regenhoes bijgeleverd.

Motorzadeltassen voor een lange motortrip

Dan is er ook nog de zadeltas… die kan worden bevestigd (heel logisch) op het zadel van een motor. Veel motoren hebben een extra buddy-seat die los gehaald kan worden. Door middel van klittenband stroken kan de zadeltas onder het zadel bevestigd worden. Er zijn zadeltassen die recht op het zadel staan, maar ook zadeltassen die links en rechts naast het zadel hangen. Op deze manier kan er nog iemand achterop zitten of kan je nog een extra bagagerol op de zadeltassen plaatsen. Zadeltassen zijn er ook in veel verschillende maten. Veel zadeltassen maken ook gebruik van ‘verdiepingen’ zoals hierboven is beschreven bij de tanktas. Ook zijn de meeste zadeltassen waterafstotend, voor de hevige regenbuien wordt een losse regenhoes bijgeleverd.motorbagage zadeltassen

Een waterdichte roltas als meest eenvoudige oplossing

Ook de roltas kan handig zijn voor op het zadel. Dit is vaak een grote en volledig waterdichte zak, gemaakt van pvc materiaal, die je kan vastbinden door middel van spanbanden of bungies. Zoals de naam al zegt kan de tas opgerold worden en door middel van een klittenband en/of een kliksluiting worden afgesloten. Het makkelijke van een roltas is dat je grote volumes kan vervoeren en hem iedere keer op maat kunt maken, zodat hij niet gaat wapperen wanneer hij een minimale inhoud heeft.waterdichte roltas motorbagage

Haal je bagage met één klik los van je motor

En dan als laatste de topkoffer en zijkoffers. Deze zijn vast gemonteerd, maar wel afneembaar en vaak gemaakt van wat harder materiaal zoals aluminium of hard plastic. Hierdoor zijn deze ook meteen waterdicht zijn. Voor een koffer heb je ook beugels en een topdrager of rek nodig die vaak voor bijna ieder model motor anders is. Het is altijd belangrijk om het gewicht goed te verdelen voor de balans op de weg. Voordeel van een koffer is dat er vaak wel een helm in past en dat deze afsluitbaar is met een slot. Hoe fijn is het om even wat te kunnen doen zonder met je spullen rond te lopen?

In onze webshop en in onze winkels bieden wij veel aan op het gebied van motorbagage! Je vindt bij ons een ruime keus aan motorrugtassen, tanktassen, zadeltassen en roltassen geselecteerd op de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Succes en veel plezier met de juiste keuze!

Fanny Roest


Fanny is storemanager van de MotorKledingCenter vestiging in Tilburg. Ze heeft enige tijd haar motorrijbewijs en verdiept zich met veel enthousiasme in de motorbranche. Fanny is recht door zee en recht voor haar raap. Hierdoor kan ze je dan ook op eerlijke en vakkundige manier heel goed helpen aan een nieuwe motoroutfit en alles wat daarbij hoort.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.