Motorrijbewijs

Motorrijlessen: voorbereiden op je proefles

Eindelijk het moment is daar: je eerste motorrijles. Wellicht ben je aangestoken door paps of mams en tel je de dagen af tot je 17e verjaardag waarop je eindelijk mag beginnen of stel je het behalen van je motorrijbewijs al jaren lang uit, maar wil je toch ooit die reis naar de Noordkaap maken. Redenen om je motorrijbewijs te halen zijn er in ieder geval genoeg. Maar hoe ziet zo een eerste motorrijles er eigenlijk uit?

Oké, je hebt een geschikte motorrijschool gevonden en hebt je proefles gepland. De eerste stappen zijn gezet, maar wat heb je eigenlijk nodig voor je eerste rijles, hoe bereid je je er op voor en wat ga je allemaal doen tijdens een proefles? Hieronder lopen we het lijstje af.

1. Verdiep je in de motorijbewijslessen

Een mooie plek om jouw deskresearch te beginnen is YouTube. Het platform staat inmiddels vol met video’s over de basis van het motorrijden. Van motorliefhebbers tot aan rijscholen: de keuze is reuze.

Natuurlijk is het bekijken van een video niet hetzelfde als op de motor zitten. Maar het geeft je wel alvast een indruk van wat er allemaal komt kijken bij het behalen van je motorrijbewijs. Je kunt bijvoorbeeld alvast bekijken welke 12 AVB-oefeningen er zijn, grote kans dat jij hier namelijk mee aan de slag gaat tijdens je eerste proefles.

2. Motorkleding voor je proefles

We zouden MKC Moto niet zijn als we het niet over motorkleding zouden hebben. Maar geen zorgen we gaan je niet meteen op hoge kosten jagen. Wel willen we adviseren om beschermende kleding te dragen op je eerste rijles. Tijdens je eerste motorrijles begin je op een parkeerterrein met de makkelijke oefeningen, maar het kan zomaar zijn dat je ook de openbare weg opgaat of dat je zelfs al je eerste kilometers op de snelweg maakt (klinkt enger dan het is). Ondanks dat slechts een motorhelm verplicht is, is het toch wat veiliger om motorkleding te dragen.

Gelukkig heeft je rijschool waarschijnlijk nog wel het één en ander in de kast hangen zodat je veilig kunt beginnen. Ga je bij een kleinere rijschool lessen? Vraag dan voor de zekerheid over wat voor motorkleding ze allemaal beschikken. De kans bestaat dat er in deze tijden geen kleding wordt uitgeleend in verband met hygiëne en kans op besmetting, dit verschilt van rijschool tot rijschool. Een frisse eigen helm is voor velen dan ook wel het eerste motorkledingstuk op de verlanglijst.

3. Wat doe je allemaal tijdens een eerste motorrijles?

Je hebt wat video’s gekeken op YouTube waardoor je weet hoe een halve draai er uit ziet en je hebt de nodige beschermende kleding bij elkaar weten te sprokkelen. Je zit dus vol hoge verwachtingen en ziet je zelf al helemaal over oefenterrein heen vlammen. In de realiteit is het allemaal wat minder spectaculair. In de eerste rijles ben je voornamelijk aan het kennismaken met jouw rij instructeur of rijinstructrice en de lesmotor.

De eerste uitleg van de motor is natuurlijk erg belangrijk en er kan best wat informatie op je af komen. Zat die koppeling nou links of rechts? En moet je voet nou omhoog of omlaag voor het vinden van die eerste versnelling? Als je eenmaal een beetje een idee hebt van hoe het allemaal werkt, mag je eindelijk opstappen.

Je begint met het rondrijden over het oefenterrein. Je maakt wat simpele bochtjes, voelt hoe de remmen en de koppeling werken en schakelt door naar de tweede, derde en misschien zelfs vierde versnelling. Als je het gevoel hebt dat je de basis onder de knie hebt (en belangrijker, je instructeur denkt er ook zo over) dan kan ga je beginnen met de eerste oefeningen. Tegen het einde van de rijles mag je misschien zelfs de openbare weg betreden om te ervaren hoe dat is. Maak je een goede indruk en heeft je instructeur een gekke dag? Dan bestaat er zelfs de kans dat je de snelweg opgaat, een ideale kans om het gas wat verder open te draaien en eindelijk wat snelheid te maken.

Tip: Neem een proefles van 120 minuten. Aangezien de uitleg over de motor al wat tijd in beslag neemt, hou je zo meer tijd over om daadwerkelijk te rijden en te oefenen.

4. Belangrijk om te doen tijdens je eerste motorrijles

Genieten: Tijdens je proefles komt er misschien veel op je af en het kan zijn dat het allemaal niet in één keer lukt. Wellicht mislukt een oefening zelfs en eindig je op het asfalt. Vergeet tijdens je lessen niet te genieten, het zijn je eerste meters als motorrijden en dat is een mooi iets. Het is slechts een kwestie van tijd voor je jouw rijbewijs in de pocket hebt en mooie ritten kunt gaan maken.

Vraag hoeveel lessen je nodig hebt: Je bent waarschijnlijk niet de eerste die komt lessen bij jouw rijschool. Je rijinstructeur is daarom vaak instaat om een inschatting te maken van hoeveel lessen jij ongeveer nodig zult hebben. Hierdoor heb je wat meer houvast en kun je een betere inschatting maken van wat het kost om jouw motorrijbewijs te halen.

Klik met je rijinstructeur: Door een goede rijinstructeur leer je beter motorrijden. Een proefles is daarom de ideale gelegenheid om te kijken of de rijinstructeur weet waar hij over praat en of je een klik met elkaar hebt. Je hoeft natuurlijk geen beste vrienden te worden, maar als hij je bij elke fout de grond in boort, kijk je toch met minder plezier uit naar je volgende les. Zorg er dus voor dat je lekker op je gemakt bent, dan presteer je ook beter.  

Het kan bijna niet anders dan dat je eerste proefles in de smaak is gevallen. Waarschijnlijk kun je niet wachten tot je volgende motorrijles zodat jij zo snel mogelijk zelfstandig de weg op kan. Helaas duurt het behalen van een rijbewijs in tijden van corona allemaal wat langer. Dit geeft je wel mooi de gelengheid om alvast onderzoek te doen naar wat voor motor jij wilt gaan rijden en om een mooie outfit uit te zoeken. Om je zoektocht naar de perfecte starters outfit wat te vergemakkelijken, hebben onze specialisten alvast betaalbare kledingstukken voor je uitgezocht.

Nick van Oosten

Onze huistuner Nick draait aan de knoppen wanneer het aankomt op advertising en weet van alles over SEO. Hij droomt ervan om op korte termijn zijn motorrijbewijs te halen, maar waar hij meer moeite mee heeft is welke motor hij vervolgens zal kiezen.

Bekijk reacties

  • Ik heb het motor les op gegeven.
    Omdat de motor te hoog was.
    Wil toch weer beginnen

    Ben wel.156 groot.
    Wil met beide benen op de grond.
    En niet zo.n lori zware motor

    Dat blijkt dus een probleem te zijn
    Bij iedere rij school die ik ken.
    En de theorie hoorde ik dat die af geschat zal.worden als je auto rijbewijs hebt.

  • Hi,

    Ik ben 1,55 lang. Ik heb ook iets van 10 scholen gebeld en ook fysiek gepast.
    Helaas ook motor te hoog.
    Echter heb ik nu gezocht op motorschool speciaal voor kleine mensen.
    Bij ons in de buurt hebben ze verlaagde motoren maar dan enkel A2 rijbewijs dus heb ik uit eindelijk niet gedaan maar wel bij toeval een school gebonden met verlaagde A motor, ik mag aanstaande maandag eerste les volgen dus hopelijk is die motor inderdaad zo laag als de instructeur het denkt.

    Heb jij al een school gevonden?

Delen
Door
Nick van Oosten