Je hebt de knoop doorgehakt en besloten om voor je motorrijbewijs te gaan. Voordat je examen kan en mag doen is het handig om eerst maar is even wat lessen te volgen. Waar je deze lessen wil gaan volgen is best wel een belangrijke vraag. Je wilt dat je de juiste begeleiding krijgt en dat natuurlijk voor een schappelijk bedrag. Er zijn behoorlijk wat motorrijscholen waar je uit kan kiezen, maar welke past nou het beste jou? In dit artikel leg ik uit waar je op kan letten bij het uitkiezen van een motorrijschool.
Het antwoord op deze vraag is persoonlijk en kan van de volgende factoren afhangen:
Het doel van het lessen is natuurlijk slagen! Via het CBR kan je opzoeken wat het slagingspercentage is van een motorrijschool. Als een motorijschool op een aantal factoren goed scoort maar een laag slagingspercentage heeft, kan het de overweging waard zijn om nog even verder te kijken. Heb je vrienden of familie die hun motorrijbewijs al hebben? Dan kan hun ervaring uiteraard meetellen. Als zij goede ervaringen hebben met de motorrijschool, weet je al beter waar je aan toe bent.
Het is niet verplicht maar wel aan te raden om motorkleding aan te trekken als je op een motor stapt. Naast de verplichte helm is het volgens de wet geen verplichting om beschermde motorkleding te dragen op de motor. Het is belangrijk om te weten of je motorkleding van de rijschool kan lenen of dat je dit zelf moet aanschaffen. De meeste rijscholen hebben op zijn minst motorhelmen te leen en veelal ook motorjassen, handschoenen en motorbroeken. Nu moet ik er wel bij vertellen dat veel van de leerlingen na de eerste les al langs komen bij ons. Meeste leerlingen willen dan toch liever om zijn minst met een eigen helm en handschoenen rijden. Na veelvuldig gebruik kunnen vooral de leenhelmen en leenhandschoenen nogal gaan ruiken namelijk.
Of je lest in groepsverband, per twee of individueel kan een behoorlijk verschil uitmaken. Wanneer je privéles krijgt zal de begeleiding een stuk intensiever zijn dan in groepsverband. Heb je graag zo veel mogelijk ondersteuning dan kan het een goede beslissing zijn om te kiezen voor privélessen of eventueel lessen met twee leerlingen. Een les met twee leerlingen gebeurt meestal als de rijschool geen eigen terrein heeft en gebruik maakt van een openbaar oefenterrein. Het voordeel van rijschool met eigen terrein is dat je geen tijd kwijt bent om naar een openbaar oefenterrein te rijden. Je kan dan je volle lestijd besteden aan de bijzondere verrichtingen.
De totale prijs van het motorrijbewijs zal voor vele doorslaggevend zijn om voor een bepaalde rijschool te kiezen. Een laag uurtarief wil niet gelijk zeggen dat je per saldo minder kwijt bent. Met een laag uurtarief liggen vaak kosten van de examens wat hoger waardoor je misschien wel even veel kwijt bent of zelfs meer. Veel rijscholen bieden complete pakketten aan wat voordelig is dan wanneer je de lessen los koopt. Het nadeel van een compleet pakket is wel dat je vast zit aan de rijschool. Als je halverwege toch wilt overstappen van rijschool wordt dat dan lastig.
Net als veel andere bedrijven kunnen rijscholen ook de kracht halen uit hun naamsbekendheid. De prijs van een bekende rijschool ligt over het algemeen wel hoger dan van bijvoorbeeld een eenmanszaak rijschool. Mijn ervaring is dat een bekende rijschool niet per definitie beter is dan een minder bekende rijschool. Een groot deel van de rijscholen zijn aangesloten bij een brancheorganisatie, de meest bekende hiervan zijn: de BOVAG en de KNMV. De belangrijkste van deze twee is de KNMV. Wanneer een motorrijschool het keurmerk van deze brancheorganisatie heeft wil dat zeggen dat de rijinstructeurs een hoogwaardige rijvaardigheidscursus hebben afgerond. Na het behalen van het certificaat hiervan moeten de rijinstructeurs één keer per jaar een verplichte opfriscursus volgen. Hierdoor blijven de vaardigheden en kennis van de rijinstructeur up-to-date.
In het dagelijkse leven hebben de meeste van ons het gewoon druk en is er niet altijd tijd. Om deze reden kan het belangrijk zijn dat je een motorrijschool uitzoekt die beschikbaar is wanneer jij dat ook bent. Veel rijscholen geven ook les buiten kantooruren zoals het weekend en na etenstijd. Vraag daarom van te voren welke tijden je terecht kan en of dat aansluit op je eigen vrije tijd.
Als je jonger dan 24 bent mag je helaas niet gelijk voor een motorrijbewijs met onbeperkt vermogen afrijden. Sinds 19 januari 2013 zijn er drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Kom je in aanmerking voor de eerste twee categorieën? Dan mag je niet lessen en/of afrijden op een motor met vol vermogen. Dit betekent dat een motorrijschool moet beschikken over motoren in elke vermogens klasse. Ben je bijvoorbeeld 18 jaar en wil je voor je motorrijbewijs gaan, dan zal je een rijschool moeten zoeken die ook een motor heeft met maximaal 125cc (11 kW). Hetzelfde geldt natuurlijk als je 20 jaar bent, in dat geval zal de motorrijschool een motor moeten hebben staan met maximaal 35 kW.
Vanzelfsprekend zijn er rijscholen waar meerdere rijinstructeurs werken. Als je veel waarde hecht aan een vaste rijinstructeur is het handig om te vragen of dit mogelijk is. Als er meerdere rijinstructeurs bij een rijschool werken zal je niet altijd dezelfde instructeur hebben die je begeleid. Om je vooruitgang bij te houden wordt er met een leskaart gewerkt. De instructeur die jou les geeft op die dag kan op die manier zien welke oefeningen goed gaan en waar nog aan gewerkt moet worden. Een vaste rijinstructeur kan je wellicht nog beter begeleiden omdat deze na verloop van tijd beter weet welke manier van lesgeven het beste bij jou werkt.
De locatie van de rijschool is uiteraard ook heel belangrijk. Je zoekt natuurlijk het liefst een motorrijschool in de buurt zodat je niet ver hoeft te reizen. Daarbij is het ook handig als de bereikbaarheid goed is. Als je bijvoorbeeld met het OV erheen moet, maar ook de parkeermogelijkheden, wanneer je met de auto komt. Tot slot: het kan mogelijk zijn dat je zo snel mogelijk je motorrijbewijs nodig hebt of gewoon heel graag wil. Als dat zo is, heb je de mogelijkheid om een spoedcursus te volgen waarbij je in een korte tijd je motorrijbewijs kan halen. Een spoedcursus kan niet bij elke rijschool volgen en het is daarom belangrijk om te vragen of dat kan, wanneer je snel je motorrijbewijs wil.
Zoals je ziet zijn er veel factoren waar je rekening mee kan houden bij het uitzoeken van de juiste motorrijschool. Welke factoren het zwaarste wegen is persoonlijk en het is daarom goed om na te gaan wat je belangrijk vindt. Toen ik voor mijn motorrijbewijs ging, ben ik op de ervaring van familie af gegaan en speelde prijs ook een belangrijke rol. Een vriendin van mij is onlangs geslaagd en die had gelest bij een bekendere rijschool aangezien zij het belangrijk vond dat de rijschool voldoende motorkleding te leen had. Daarnaast was voor haar ook de naamsbekendheid een pré. Zo zijn er nog een tal van voorbeelden waar mensen op kunnen letten en welke rijschool daar het beste mee samen gaat.
Benieuwd wat je kan verwachten van een proefles motorijden? Lees dan deze blog.
Benieuwd wat een motorrijbewijs kost? lees dan deze blog.
Bekijk reacties
Ik denk dat het ook niet verkeerd is om wanneer het onverhoopt toch niet lukt over te stappen. Ik had les en die man gaf het over aan een andere instructeur met wie het minder goed klikte. Uiteindelijk wilde ik na een paar keer te zijn gezakt de handdoek in de ring gooien. Gelukkig ben ik verder gaan kijken en heb bij twee rijscholen een les gevolgd. Bij de tweede voelde ik mij een stuk beter en slaagde daar voor beide examens.
Nog een aanvullende reden om een rijschool te kiezen;
Rijdt de instructeur altijd op een motor achter je aan of geeft hij/zij (soms) les vanuit een auto. Ik vond het prettig dat de instructeur op de motor zat.
Goede tip, thanks!