Het internet staat vol met filmpjes over crashes en rampscenario’s van motorrijders. Ja, motorrijden kan misschien gevaarlijker zijn dan autorijden, maar met een gezonde dosis verstand en goede nazorg bij een ongeval kunnen we het motorrijden allemaal een beetje veiliger maken. In dit blogartikel geven we je tips over wat je kan doen als je getuige bent van een motorongeval. Je hoeft namelijk geen dokter zijn om te kunnen helpen..
– Het belangrijkste is dat je te allen tijde aan je eigen veiligheid denkt, dit stel je voorop.
– Blijf kalm, handel niet impulsief maar denk goed na.
– Beoordeel de veiligheid van de hele situatie voordat je actie onderneemt, ook je eigen veiligheid.
– Beoordeel de situatie van de motorrijder en ontferm je over hem. Stel het slachtoffer veilig door wanneer de omstandigheden het toelaten eventueel de locatie van het ongeval veilig af te zetten.
– Bel bij voorkeur zelf 112 en volg de aanwijzingen op van de centralist. In elk geval diegene die zich met het slachtoffer bezighoudt.
– Verplaats de motorrijder niet behalve als het echt niet anders kan. Laat hem zo min mogelijk bewegen.
– Doe absoluut niet de helm af van het slachtoffer tenzij het echt niet anders kan.
– Maak ruimte voor de hulpdiensten als ze aanwezig zijn zodat ze snel kunnen helpen.
Sommige tips klinken misschien als gezond verstand; blijf kalm, bekijk of het slachtoffer in staat is om te communiceren, bel (bij voorkeur zelf) 112 en volg de aanwijzingen van de centralist op. Beoordeel of de plaats van het ongeval inmiddels veilig is voor jezelf en het slachtoffer. Maar één ding is niet voor iedereen vanzelfsprekend, namelijk neem de helm van het slachtoffer niet af tot de hulpdiensten ernaar hebben gekeken. De enige uitzonderingen op deze regel zijn wanneer de helm het ademhalen belemmert of het slachtoffer gereanimeerd moet worden.
Het afdoen van een motorhelm lijkt voor veel mensen een logische eerste stap omdat het moeilijk lijkt om met een helm op te communiceren. Echter, zonder dat je weet wat de toestand van de rugwervels en nek van het slachtoffer is, kan je ernstig gemakkelijk het slachtoffer verlammen door de helm af te doen, of zelfs het slachtoffer te verplaatsen. Natuurlijk moet het slachtoffer bij een onveilige situatie worden verplaatst, maar als het slachtoffer zelf niet beweegt en op een veilig plaats ligt is het van belang om het slachtoffer zo min mogelijk aan te raken. Blijf er bij en wacht tot de hulpverleners ter plaatse zijn omdat zij het beste weten wat te doen met het slachtoffer. Een gouden regel is om de situatie in te schatten en niet meer te doen dan nodig.
Hulpverleners zullen ter plaatse bepalen of het noodzakelijk is dat een helm en eventuele kleding moet worden verwijderd. Zij weten ook hoe ze dit kunnen doen zonder het lichaam te bewegen. Zo zijn er bijvoorbeeld helmen met ‘emergency quick release cheekpads’, wangkussens die bij een noodgeval onder de helm uit kunnen worden getrokken zodat de helm af kan worden gedaan zonder de nek onder druk te zetten.
Als je onverhoopt zelf op de motor betrokken raakt bij een ongeval is het zaak om je snel bewust te worden van het letsel en je indien nodig naar een veilige plaats te begeven. Het kan zijn dat je hier zelf niet toe in staat bent of zelf buiten bewustzijn raakt. In dit geval kunnen omstanders je leven redden indien ze goed voorbereid zijn en bovenstaande stappen nemen. Probeer geen dokter te zijn als je dat niet bent, maar door je alleen al te ontfermen over het slachtoffer kan jij zijn of haar leven redden!
Bekijk reacties
Zijn er nog van die helm stikkers
Met daar op laat bij ongeval mn helm op mn hooft
ik zou dan in ieder geval 'hoofd' goed spellen ;)
zou dan eerder een sticker opplakken met daarop "Hoe is het met mijn motor?"