Alles over motoren

Motoren voor kleine dames 2021

Het vinden van een motor waarbij je (makkelijk) bij de grond komt kan een probleem zijn voor de verticaal uitgedaagde motorrijders onder ons. Ik schaar mezelf met 170cm en een broeklengte van 30” ook tot deze groep en ben bekend met de gebreken die het met zich brengt. Achteruit lopen met de motor, instabiliteit bij het stoplicht wanneer de wind zich laat voelen, het balanceren van een te bewegelijke passagier, de gebruikelijke hartverzakking als de grond net iets verder weg is dan gedacht, et cetera. In deze blog zal ik je voorzien van een drietal tips en een tiental motoren om je op weg te helpen in de zoektocht naar jouw nieuwe motor.

Drietal tips voor het vinden van de juiste motor

Hoogte zadel

Het eerste waar je naar kan kijken is uiteraard de hoogte van het zadel. Dit is wellicht de meest belangrijke factor in de zoektocht naar een nieuwe motor maar zeker niet de enige. De hoogte wordt vaak vermeld bij te specificaties van een motor. Dit is helaas niet het geval voor het volgende punt.

Breedte zadel

De hoogte zegt niet alles ook de breedte heeft een grote invloed op het net wel of net niet bij de grond kunnen. Een goed voorbeeld hiervan is de Suzuki GSX-R600 of menig crossmotor. Helaas zal je goed op onderzoek uitmoeten om uit te vinden welke modellen je het meeste contact met de grond bieden

Gewicht van de motor

Als je niet goed met beide voeten bij de grond komt kan het gewicht van een motor bij stilstand intimiderend aanvoelen, zeker als je te maken krijgt met windvlagen wat in ons Nederlandse klimaat niet ongewoon is. Naast de hoogte en breedte speelt ook het gewicht van de motor een grote rol, een lichte motor is makkelijker in balans te houden bij stilstand.

10 motoren voor kortbenigen

Klasse Merk Model Zadelhoogte Gewicht rijklaar
A1 Honda MSX-125 765mm 101,7kg
A2 Kawasaki Ninja 400 785mm 174,6kg
Naked Triumph Trident 660 805mm 189kg
Supernaked Aprillia Tuono V4 825mm 185kg
Sport Suzuki GSX-R600 810mm 187kg
Chopper Honda VT-600C 690mm 207kg
Tour/Adventure BMW G650-GS 860mm 191kg
Cruiser Honda NC-700X 790mm 218kg
Crossmotor Honda CRF-450 (2009-2012) 875mm 147kg
Elektrisch Zero S/SR 807mm 188kg

Bonustips

Kom je ook met deze motoren niet bij de grond? Dan zijn er nog een aantal opties op het gat te dichten.

Schoeisel

Schoenen met een dikke zool of met een hak brengen je al gauw enkele centimeters dichter bij de grond. Ook een dikke inlegzool kan al voor een stabieler gevoel zorgen.

Verlagen

Natuurlijk is er de mogelijkheid om nagenoeg iedere motor te verlagen. Het nadeel hiervan is dat deze toepassing voor een verandering in rijgedrag zou kunnen zorgen en over het algemeen niet in goede zin. Bij scherpe bochten zal het frame van de motor bijvoorbeeld sneller in contact komen met het wegdek. Woon-werkverkeerrijders zullen hier aanzienlijk minder last van hebben dan de circuitgangers onder ons. Het verlagen is een aanpassing die slechts enkele tientjes hoeft te kosten als de motor is voorzien van een linksysteem. Er zijn echter ook motoren die dit missen of een aanpassing hieraan niet tot nauwelijks toelaten, dan kan een kortere veer of schokdemper uitkomst bieden. Deze ingreep is wel aanzienlijk duurder. Welke optie je ook kiest, houd er rekening mee dat de standaard ook in verhouding zal moeten worden aangepast.

Skills

Werk aan het beter worden in motorrijden om jouw gebrek aan lengte te compenseren met skills. In veel gevallen is onervarenheid de oorzaak van instabiliteit. Anticipeer bijvoorbeeld op waar je je voet neer gaat zetten bij stilstand en schuif naar de zijde van de motor waar je je voet neer gaat zetten, 1 voet plat op de grond is vaak stabieler dan trippelen met twee.

Heb jij nog tips? Plaats ze hieronder.

Bram van der Zaan

Bram van der Zaan is content marketeer bij MKC Moto en is het meest gelukkig op twee wielen. Naast fietsen is hij ook wel te porren voor een ritje op zijn zwarte (wellicht iets te luidruchtige) street triple waarmee hij enorm netjes rijdt.

Bekijk reacties

  • Met 155cm hoog, heb ik zowel de schokdemper (Hyperpro) als voorvorken verlaagd op mijn Honda Hornet S. Nadeel is dat je dan wel sneller je stepjes aan de grond rijdt (ach...die heb je toch niet nodig) (geeft wel spectaculaire vonken)
    De Daytona Lady Star laarzen zijn wel prijzig, maar waterdicht (Gore-tex) en onzichtbaar verhoogd aan voor en achterkant.
    Verder probeer ik altijd de 'dal' op te zoeken bij stoplichten.

    • Hi, ik ben Francine en ik ben net zo lang als jij bent. Ik ben al een tijd op zoek naar een rijschool maar alle scholen die ik bezoek, hebben motoren waarbij ik met mijn voeten de grond niet kan raken. Waar heb jij je rijbewijs gehaald?

      • Dag Francine, hebt u al een geschikte rijschool gevonden ondertussen? Ik zou het graag willen weten omdat ik met dezelfde vraag zit. Groeten!

    • Ik ben 156 en heb rijles in Leiden bij expert. Hier zit ik op een mooie honda van 200kg waar ik (niet helemaal plat) met mn voeten aardig goed bij de grond kan!

  • Ik ben zelf 1,66m en rij met kawasaki W800, hierbij kan ik met beide voetjes plat op de grond, een echte aanrader!

  • Ik mis de Yamaha MT-07 in dit rijtje , zowel geschikt voor A2/A rijbewijs Met mijn 1.63m kom ik prima bij de grond. Voordeel van deze motor is dat de zadel aan de voorkant erg spits is waardoor je benen praktisch gestrekt er langs loopt. Een MT-09SP is ook goed te doen en ook de MT-10. Laatst genoemde motoren zelf mee mogen rijden. Lijkt wel alsof het artikel geschreven is door de kortzichtigheid van 1 berijder en te weinig onderzoek is gedaan naar andere motoren op de markt. Jammer MKC!

    • Ze zeggen nergens dat deze lijst de enige motoren zijn, en dat er geen anderen zijn.
      Het is een lijst van 10 goeie motoren in een variatie van type en rijbewijs. Er zijn nog wel 20 andere motoren die kunnen.
      Om ze om die reden kortzichtig te noemen vind ik daarom ook kortzichtig van jou gebruik je verstand voor 1 keer eens.

      Verder mooi artikel en het zal denk ik meerdere beginnende rijders helpen.

  • Probeer ook eens een motorscooter!
    Helaas ontbreekt die tip in jullie overzicht :-(

  • Nu wacht ik op hetzelfde artikel maar dan voor de lange motorrijder. Mag het zelf doen met 1.98m.

  • met 1m70 kan ik op bvb mijn superduke met 1 teen aan de grond.

    was evengoed op mijn ducati hypermotard het geval, of op de cbr1000rr,

    deauville lukt...

    maar ik heb al jeren geleerd om net als tijdnes de schooljaren met de fiets, gewoon te surplacen, 1 metertje rijden lukt vlot over 40sec

  • Onlangs de motor van mijn vriendin(168cm) Yamaha MT-07 laten verlagen met Hyperpro set. Er zijn goedkopere alternatieven wat de wegligging niet ten goede komt. Maar bij de Hyperpro set gaat de wegligging er wel op voorruit, dus je krijgt er wel wat voor terug.

  • Ik heb zelf een Yamaha Virago 250 en ga nu sparen voor de nieuwe Honda Rebel 500. Met mijn 1,54 mtr. zijn dit voor mij de motoren om mijn voeten op de grond te kunnen zetten. Persoonlijk voel ik mij het lekkerst als ik deze plat op de grond kan zetten en niet met alleen met de voorkant van mijn voet.

    • Dag Francis, (3 jaar later) heb ik een vraag voor u. In welke rijschool heb jij uw rijbewijs behaald? Want ik zoek een rijschool waar het mogelijk is om als niet grote persoon het toch voor elkaar te krijgen. Alvast bedankt! Groeten!

  • Harley Davidson Heritage.
    168 cm en kan met beide voeten plat op de grond :)

Delen
Door
Bram van der Zaan