Motoraccessoires

Waarom een rugprotector zo belangrijk is

De rugprotector is naast je helm eigenlijk de meest belangrijke protectie die je nodig hebt. Toch wordt deze met regelmaat vergeten of gewoon niet gedragen. Of je nu alleen op de straat rijdt of regelmatig op het circuit. Een rugprotector kan het verschil in beide gevallen uitmaken. In deze blog lees je waar je op kan letten en waarom een rugprotector zo belangrijk is.

Rugprotector voor bescherming van de ruggengraat

De ruggengraat is niet alleen een handig dingetje dat ervoor zorgt dat je overeind blijft staan en kan bewegen wanneer jij dat wil. Het is ook de behuizing van je centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel verbindt je hersenen met de rest van je lichaam en heeft ook de controle over essentiële functies zoals je hart en longen. Een ruggengraat kan in principe in 4 delen worden verdeeld:

Cervicaal (Nekwervels)- Het bovenste gedeelte van je ruggengraat de je armen, hart, longen en alle andere vitale organen aanstuurt.

Thoracaal (Borstwervels)- Het centrale deel van de ruggengraat die alle bewegingen in je torso aanstuurt.

Lumbaal (lendewervels) & Sacraal (Heiligbeen)- Het onderste deel van je ruggengraat die je benen, darmen, blaas en geslachtsorgaan aanstuurt.

Dit houdt in dat alle beschadigingen aan je rug kunnen leiden tot een lange revalidatie of zelfs permanente beschadiging.

Een rugprotector zorgt ervoor dat impact op je rug wordt verspreidt over de gehele protector en dat het niet centraliseert op één punt. Hierdoor wordt de kans dat je er ongeschonden vanaf komt vele malen groter. Velen denken ook dat je een rugprotector alleen nodig hebt wanneer je op het circuit rijdt, of gewoon een sportieve rijstijl hebt maar niets is minder waar. Ook op straat kan je het treffen dat je ergens tegen aan rijdt of van je motor af wordt geworpen en op je rug terecht komt. Dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid om van achteren aangereden te worden door bijvoorbeeld een auto waardoor je met je rug op een motorkap terecht komt.

Veel voorkomende vragen over rugprotectors

  1. Wat is mijn maat?
    een juist zittende rugprotector mag wanneer je rechtop staat net over je stuitje heen vallen, en mag bovenin gelijk lopen aan de schouders. Laat desnoods iemand meekijken zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt!
  2. Hoe rijd ik motor?
    Voor alle soorten rijstijlen en rijposities heb je bijpassende protectoren. Zorg er dus voor dat je er eentje neemt die bij jouw rijstijl past voor optimale bewegingsvrijheid en protectie.
  3. Is het comfortabel?
    Een goed zittende rugprotector is altijd comfortabel en voelt als een goed zittend schild! Sterker nog, in veel gevallen geeft het je wat meer vertrouwen, waardoor je geconcentreerder met het rijden bezig kan zijn. En ben je de protector eenmaal gewend, wil je nooit meer zonder rijden.
  4. Geeft een insert rugprotector voldoende beschermend?
    Een simpel antwoord is ja. Een insert die los achter in de jas past, beschermd net zo goed als een rugprotector vest. Het verschil is echter wel dat een losse insert een minder grote bedekking heeft op de rug dan een volledige protector. Daarnaast zit een volledige protector “vast” aan je lichaam waardoor deze niet de kans heeft om te kunnen verschuiven. In een rugprotector vest zit meestal een niergordel geïntegreerd, waardoor de ingewanden ook op hun plek blijven.

Waarom ik kies voor een rugprotector

kortom: Voor iedere motorrijder sportief, tour of urban is een rugprotector een echte musthave die helaas veel te vaak vergeten wordt. En zoals je op de foto hier onder kan zien, spreek ik uit ervaring dat een rugprotector je een hoop ellende en pijn kan besparen.
Wanneer je veiligheid naar een hoger niveau wilt brengen zijn er ook airbagsystemen voor op de motor.

Justin

Justin heeft een echte affiniteit met motorracen. Met een circuitmotor en een crossmotor houdt hij van snelheid. Door zijn lange ervaring in de motorbranche weet Justin als geen ander hoe motorkleding moet zitten en moet voelen.

Delen
Door
Justin