Motorrijden bij warm weer zorgt bij bepaalde rijders voor creatieve losbarstingen als het op kleding aankomt: T-shirts, korte broeken en soms zelfs flip-flops vinden hun weg naar de motor. Dat het niet veilig is behoeft natuurlijk geen uitleg. Wat dan wel? Dat het ook anders kan om tóch verkoelend op de motor te stappen met motorkleding voor warm weer. In deze blog neem ik je daarin graag mee.
Ogenschijnlijk tegenstrijdig, het dragen van onderkleding bij je zomerritten en daarmee een extra laag die je aantrekt. Toch raden we je het van harte aan. Deze technische onderkleding draag je onder zowel textiele als leren kleding. Deze verkoelende onderkleding, dus speciaal voor zomerse omstandigheden, neemt transpiratie op en zet dit door verdamping om in verkoeling aan het lichaam. Bijkomend voordeel is dat je motorkleding langer fris blijft en draagt het bij aan het draagcomfort van jouw zomeroutfit.
Doorwaai motorkleding is een must bij het motorrijden in warm weer. Niet voor niets dat vele motorrijders hierbij zweren en hem uit de kast halen zodra het kwik boven de 20 graden uitstijgt. Deze motorkleding is in de basis sterk ventilerend door grote luchtdoorlatende meshpanelen waaruit die is opgebouwd. Bovendien is die veelal licht van gewicht en ongevoerd, waardoor je praktisch het gevoel van rijden in een T-shirt evenaart. Deze zomerse motorkleding komt zowel in een doorwaai motorjas als een doorwaai motorbroek.
Bijkomend voordeel aan doorwaai motorkleding is de betaalbaarheid. Natuurlijk uitzonderingen daargelaten, zijn het overwegend basic kledingstukken die daardoor toegankelijk zijn voor alle rijders. Bovendien komen ze in allerlei stijlen: urban, sportief of touring georiënteerd. De duurdere modellen komen vaan met uitneembare voeringen (windstoppers/waterdichte lagen), waardoor die net wat flexibeler inzetbaar is. Bijvoorbeeld voor een frisse start in de morgen of een (onverwachtse) zomerbui.
Wanneer de temperaturen tegen het ondraaglijke aan zitten kun je als laatste troef nog het koelvest inzetten. Door het koelvest te dragen voorzie je jouw torso van actieve verkoeling. Het koelvest dat je vult, dan wel drenkt in koud water biedt urenlange verkoeling. Je draagt het koelvest onder je motorkleding, op een technisch ondershirt of je eigen t-shirt.
Motorsneakers bieden uitkomst wanneer je gaat motorrijden in de zomer. Ga bij warme dagen voor ‘AIR’ modellen, die net als doorwaai motorkleding uit luchtdoorlatend materiaal bestaan. Bovendien bieden ze optimaal comfort, ook wanneer je van de motor afstapt en op zoek bent naar verkoeling en hydratatie op het terras.
Het drinken van voldoende water schiet er soms bij in zodra je de startknop hebt ingedrukt. Plan regelmatig pauzes in tijdens je motorrit bij warm weer. Zo voorkom je flauwte waardoor je geconcentreerd blijft en ben je meteen in de gelegenheid om even te rekken en strekken en je polsen wat rust te gunnen. Ben je niet uit het zadel te krijgen, dan kun je ook overwegen een backpack met hydratatiekit, een drinkslang die je naar je mond beweegt om tijdens het rijden gehydrateerd te blijven.
Als je aan alles gedacht lijkt te hebben, vergeet dan ook je ogen niet. Bij zomerritten met felle zon kan blootstelling tot concentratieverlies leiden en vermoeidheid. Kies een helm met een geïntegreerd zonnevizier. Zo ben je het meest flexibel, rijd je een tunnel in of in het donker terug. Een andere optie is door een donkergetint vizier te gebruiken dat geschikt is voor jouw motorhelm. Tot slot heb je ook de mogelijkheid voor het gebruik van een motorbril, die in sommige uitvoeringen zelfs meekleurend zijn. Zo hebben wij die van Global Vision in het assortiment.
In deze aflevering van De Motor Podcast vertelt onze specialist Ilse je in de MKC Masterclass over wat te doen bij motorrijden bij warm weer. Luister de Podcast in jouw favoriete podcast app of via onderstaande knop.