fbpx

Een navigatiesysteem in de auto is de normaalste zaak van de wereld en je hebt er zat eenvoudige oplossingen voor. Op de motor is het echter een ander verhaal, een geïntegreerd GPS systeem komt zelden voor en een simpel telefoonhoudertje van de Action ga je niet bevestigen op je motor. Toch heb je een overvloed aan oplossingen zodat je niet drie keer verkeerd hoeft te rijden voor je bestemming. In deze blog lees je welke oplossingen en alternatieven je hebt als motornavigatie.Motornavigatie vergelijking

  • Navigatiesysteem van je telefoon
  • Gebruik je autonavigatiesysteem op motor
  • De ultieme precisie met een motornavigatiesysteem
  • Oud en vertrouwd kaartlezen

Navigatiesysteem van je telefoon met een telefoonhouder

Met een eenvoudige auto telefoonhouder en Google Maps wordt volgens mij nog het meeste genavigeerd als er geen ingebouwd GPS systeem in de auto aanwezig is. Voor de motor kan je deze combinatie ook makkelijk gebruiken, de auto telefoonhouder maakt dan alleen plaats voor een motor telefoonhouder. Naast Google Maps zijn er natuurlijk tientallen andere navigatie-apps die je kan gebruiken, sommige hiervan gratis en de meeste hiervan betaald.

Deze oplossing zorgt ervoor dat je niet direct een duur motor navigatiesysteem hoeft aan te schaffen en wel in één keer op je bestemming kan aankomen. Waarom zou ik dan nog voor een motor navigatiesysteem gaan, kan je in dat geval afvragen. Een navigatiesysteem ontwikkeld voor de motor heeft een hoop voordelen waardoor het gebruiksgemak hoger ligt. Of de voordelen zwaarder wegen dan het prijsverschil is persoonlijk (bekijk de tabel voor de voor- en nadelen).navigeren op de motor met de telefoon

Specifieke motor telefoonhouders die merk en type gebonden zijn

De motor telefoonhouders die ontwikkeld zijn voor een specifiek merk en type, vormen de beste afsluiting en bescherming voor je smartphone. Voor de meest gangbare modellen zoals de Apple iPhone modellen en de Samsung Galaxy modellen is er dan ook een houder beschikbaar. Deze telefoonhouders toveren je smartphone om in een schokvrije en waterbestendige navigatiesysteem. Voor degene die niet met de menigte meegaat en ander merk smartphone heeft, zijn er ook universele telefoonhouders ontworpen.

Universele motor telefoonhouders voor overige merken

Voor degene die net even anders wilt zijn dan rest en geen Samsung of Apple smartphone gekozen, zijn er universele houders. Deze houders zijn verkrijgbaar in meerdere maten zodat je 4 inch telefoon alle kant op gaat in een 8 inch hoesje en vice versa. Doorgaans zijn deze motor telefoonhouders waterbestendig zodat je je smartphone niet na elke regenbui hoeft te vervangen.

Hoe bevestig je een telefoonhouder op je motor

Dit kan voor sommige motoren een uitdaging zijn en voor sommige motoren een fluitje van een cent. Je hebt grof genomen 2 soorten telefoonhouder bevestigingen. Eén voor een stuur met een stuurbuis en één voor een stuur met een kroonplaat. Daarnaast heb je nog uitzonderingen zoals een motorscootersturen en motoren waar de telefoonhouder op het dashboard past. Welke bevestigingsmaterialen je nodig hebt is dus sterk afhankelijk van de motor die je rijdt. Voor sportmotoren met een kroonplaat kan je bijvoorbeeld een balhoofdsteun gebruiken. Rijd je een tourmotor, dan heb je bijvoorbeeld een standaard buismontage gebruiken. Als je er niet weet welke bevestiging je nodig hebt, kan je uiteraard contact met ons opnemen.

Liggen de bestemmingen waar je heen moet navigeren verder weg dan een paar uur? Dan is het raadzaam om een 12 volt aansluiting op je motor te bevestigenmotornavigatie montage en bevestiging

Je auto navigatiesysteem als motor navigatiesysteem

Wie een los navigatiesysteem voor de auto heeft kan deze ook op de motor gebruiken. Je hebt houders waar een auto navigatiesysteem in past, die je op de motor bevestigd. Ook hiervoor zijn er meerdere maten beschikbaar zodat je voor jouw navigatiesysteem het best passende hoesje kan kiezen. Voor de langere stukken zal je wel een 12 volt aansluiting nodig hebben zodat je niet zonder stroom komt te staan.autonavigatie als motornavigatie gebruiken

motor navigatiesysteem voor een optimale gebruikerservaring

Je moet ervoor in de buidel tasten maar dan heb je ook wat. Een motornavigatie is ontwikkeld om het voor de motorrijder zo gemakkelijk mogelijk te maken. Merken als TomTom en Garmin willen dat de gebruiker niet altijd de snelste weg krijgt maar de leukste weg naar zijn bestemming. De routeplanning is daarmee een stuk uitgebreider dan bij een auto navigatiesysteem of smartphone. Je hebt bijvoorbeeld de keuze voor een spannende kronkelwegen, hoogte verschillen, routes met via punten enzovoort.

Naast de software is het gebruik van een motor navigatiesysteem een stuk eenvoudiger dan bij een smartphone. Het scherm is bijvoorbeeld bedienbaar met handschoenen en de knoppen zijn een stuk groter. Wat ik een grote pluspunt vind is dat je een motornavigatie erin klikt en weg kan rijden. Daarbij is het scherm duidelijker leesbaar en minder zongevoelig.

Wanneer je vaak tochten maakt op de motor kan een motor navigatiesysteem de beleving een stuk makkelijker en mooier maken. Rijd je voornamelijk bekende stukken of gewoon niet zo veel, dan kan je natuurlijk uit de voeten met één van de alternatieven.

motornavigatie tomtom

Kaart lezen met een kaarthouder

Je weg vinden met een papieren kaart is een methode die steeds zeldzamer wordt. Toch zijn er nog een aantal oude rotten die erbij zweren. Het is misschien niet de makkelijkste manier om je weg te vinden maar het brengt wel charmes met zich mee en heeft geen stroom nodig. Om de kaart zichtbaar te hebben onderweg gebruik je een tanktas met kaarthouder.

Paul Buisman


Paul is onze avonturier en grijpt een gelegenheid graag aan om er tussenuit te knijpen naar buiten. Met verre reizen op de motor of met vrienden al dan niet met de tent op stap. Hij en zijn KTM 950 Adventure laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Evenmin in zijn functie als marketing manager.

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw e-mail adres in om updates en promoties te ontvangen.

We gebruiken uw e-mail adres alleen voor gerichte MotorKledingCenter emails.