02 mei 2017 |

De geschiedenis van de motorjeans

De motorrijders die al wat langer meerijden zullen het beamen. Motorjeans zijn niet van alle tijden. In 1997 heeft Draggin Jeans voor de nodige opschudding weten te zorgen tussen de grote motorkleding merken. Zo was het bedrijf er voor het eerst in geslaagd om motorkleding meer casual en modieuzer te maken. Zij ontwikkelden de eerste motorjeans, welke nu niet meer weg te denken is uit de garderobe van menig motorrijder.

Lees verder De geschiedenis van de motorjeans

27 januari 2017 |

Een kijkje achter de schermen bij GORE-TEX

Dat het GORE-TEX materiaal het beste is dat je kan krijgen om droog en comfortabel op je plaats van bestemming te komen is je wellicht bekend. Maar voordat deze mooie motorjassen bij ons in de winkel hangen, gaat er veel aan vooraf. Met een groep productspecialisten reizen we af naar Feldkirchen, net onder de rook van München om met eigen ogen te zien wat er zoal komt kijken bij de ontwikkeling van GORE-TEX. Het belooft een interessante rondleiding waarbij het indrukwekkend is om te zien hoe ze met de ‘Guaranteed to keep you dry‘ filosofie omgaan.

Lees verder Een kijkje achter de schermen bij GORE-TEX

03 januari 2017 |

Wat te doen bij het zien van een motorongeval?

Het internet staat vol met filmpjes over crashes en rampscenario’s van motorrijders. Ja, motorrijden kan misschien gevaarlijker zijn dan autorijden, maar met een gezonde dosis verstand en goede nazorg bij een ongeval kunnen we het motorrijden allemaal een beetje veiliger maken. In dit blogartikel geven we je tips over wat je kan doen als je getuige bent van een motorongeval. Je hoeft namelijk geen dokter zijn om te kunnen helpen..

Lees verder Wat te doen bij het zien van een motorongeval?

29 december 2016 |

Casual motorkleding is hot in 2017!

Wij bij MotorKledingCenter zijn en blijven natuurlijk op de hoogte van de laatste trends binnen de motorbranche. We kijken hierbij ook naar de fashionbranche. Deze twee takken van sport laten regelmatig een kruisbestuiving zien. Zo zie je bij G-Star de 3D knieconstructie in hun Elwood jeans en zie je materiaal gebruik zoals studs en risten, zeg maar de ‘biker look’, terug in mode. Lees verder Casual motorkleding is hot in 2017!

19 december 2016 |

MotorKledingCenter opent superstore in België

Na de succesvolle opening van de tweede vestiging in Tilburg is MotorKledingCenter (MKC) klaar voor de volgende stap! Begin 2017 zal MKC fysiek de grens oversteken om een nieuwe superstore in België te openen. De derde superstore van MKC wordt gevestigd in het prachtige pand van Deschouwer Moto’s in Zemst en is centraal gelegen tussen Antwerpen en Brussel. MKC en Deschouwer Moto’s slaan de handen ineen om samen een plek te creëren waar motorrijders geïnspireerd worden door alles wat met motorrijden te maken heeft.

Lees verder MotorKledingCenter opent superstore in België

27 oktober 2016 |

Hoe ziet een proefles motorrijden eruit?

Voorafgaand aan het motorlessen volgt een proefles motorrijden. In deze intake motorrijles kan er kennis worden gemaakt met het motorrijden en kan je kijken of het motorrijden iets voor jou is. Dit laatste hoef ik misschien niet eens te zeggen, aangezien ik nog niemand heb ontmoet die er niks aan vond. Met een proefles kan je kijken of je de rijschool iets vindt en dan vooral de manier hoe er wordt les gegeven. De eerste motorrijles zorgt er ook gelijk voor dat de rijinstructeur je een inschatting kan geven hoeveel lessen je nodig zal hebben voor het motorrijbewijs.

Wat kost een proefles motorrijden en hoelang duurt het?

De kosten voor een proefles motorrijden kan per rijschool variëren. Ik ben motorrijscholen tegen gekomen die het gratis aanbieden en motorrijscholen die er rond de €50 vragen. Als je een goede motorrijschool hebt uitgekozen die voldoet aan jouw eisen moet de prijs van de proefles je niet tegen houden. Een gratis proefles wil namelijk niet altijd zeggen dat je uiteindelijk minder kwijt bent voor je motorrijbewijs. De duur van een motor proefles kan ook weer variëren. Proeflessen worden aangeboden vanaf 1 uur t/m 3½ uur en de prijzen hiervan variëren natuurlijk ook weer per lengte van de proefles.

Proefles motorrijden op een motoroefenterrein of op een openbaar terrein?

Motorrijscholen kunnen op twee verschillende soorten locaties motorrijles geven. Je kan les volgen op een motoroefenterrein bij de motorrijschool of een openbaar oefenterrein, waar je vanaf de motorrijschool heen rijdt. Voor beide locaties is wel iets te zeggen. Een rijschool met een eigen oefenterrein heeft het voordeel dat je geen tijd kwijt bent om naar een oefenterrein te rijden en dat je de volle lestijd aan de bijzondere verrichtingen kan besteden. Het nadeel ervan is dat er vaak met grotere groepen wordt gelest waardoor de begeleiding minder intensief is. Als je lest op een openbaar oefenterrein les je nooit met meer dan twee leerlingen waardoor de begeleiding intensiever is. Het nadeel is wel dat je meestal een kwart tot de helft van je lestijd kwijt bent aan het heen en weer rijden naar het terrein.proefles-motorrijden-lessen

Wat moet ik allemaal meenemen naar een proefles motorrijden?

De meeste motorrijscholen bieden leenmotorkleding aan zodat je dit niet zelf hoeft aan te schaffen. Voordat je je aanmeldt voor een proefles is het wel handig om dit eerst te verifiëren bij de rijschool zodat je niet voor verassingen kan komen te staan. Over het algemeen bieden de meeste rijscholen op zijn minst motorhelmen te leen aan en veelal motorjassen, handschoenen en motorbroekenLaarzen of hoge stevige schoenen moet je daarom zelf meenemen zodat je voeten en enkels beschermd zijn. Wanneer een motorrijschool dit allemaal niet ter beschikking stelt zal je hier zelf voor moeten zorgen. Afhankelijk bij welke brancheorganisatie de rijschool is aangesloten, is motorkleding dragen niet verplicht op de helm na dan natuurlijk. Voor de wet is het dus niet verplicht om motorkleding te dragen. Vanzelfsprekend is het wel aan te raden om met je (eerste) motorrijles beschermende motorkleding aan te trekken.

Wat kan ik allemaal na een proefles motorrijden?

Omdat de ene meer aanleg voor motorrijden heeft dan de andere zal het antwoord op deze vraag niet altijd hetzelfde zijn. Het idee van een proefles is vooral om te oriënteren en om een indicatie te geven hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. Als je tijdens de proefles eenmaal jezelf verantwoord kan voort bewegen op de motor zal de instructeur je wat makkelijke oefeningen laten doen. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld de snelle slalom en remmen tussen de pionnen. Ben je al bekend met motorrijden omdat je bijvoorbeeld een schakelbrommer hebt gehad, dan kan er al eerder dieper worden ingegaan op de bijzondere verrichtingen.

Wat je allemaal kan na je eerste motorrijles is dus afhankelijk van jezelf en natuurlijk ook van de duur van de proefles. Je kan ervan uitgaan dat je na een proefles het motorrijden genoeg onder de knie hebt om onder begeleiding op de openbare weg te kunnen rijden (uitzonderingen daargelaten).proefles motorrijden

Benieuwd welke motorrijschool je moet kiezen? lees dan deze blog.

Benieuwd wat een motorrijbewijs kost? lees dan deze blog.

20 oktober 2016 |

Welke motorrijschool moet ik kiezen?

Je hebt de knoop doorgehakt en besloten om voor je motorrijbewijs te gaan. Voordat je examen kan en mag doen is het handig om eerst maar is even wat lessen te volgen. Waar je deze lessen wil gaan volgen is best wel een belangrijke vraag. Je wilt dat je de juiste begeleiding krijgt en dat natuurlijk voor een schappelijk bedrag. Er zijn behoorlijk wat motorrijscholen waar je uit kan kiezen, maar welke past nou het beste jou? In dit artikel leg ik uit waar je op kan letten bij het uitkiezen van een motorrijschool.

Welke motorrijschool moet ik kiezen?

Het antwoord op deze vraag is persoonlijk en kan van de volgende factoren afhangen:
– Slagingspercentage van de rijschool
– Ervaringen van bekenden
– Beschikt de motorrijschool over leenmotorkleding
– Worden de lessen gevolgd in groepsverband, per twee of individueel
– Heeft de motorrijschool een privéterrein of wordt er gelest op een openbaar oefenterrein
– Totale prijs van het motorrijbewijs
– Naamsbekendheid
– Is de motorrijschool aangesloten bij een brancheorganisatie
– Beschikbaarheid van de rijinstructeurs
– Beschikt de motorrijschool over lichte motoren indien je jonger bent dan 24
– Krijg je een vaste rijinstructeur of verschillende rijinstructeurs
– Locatie (bereikbaarheid)
– Wil je een reguliere opleiding of spoedcursus

Slagingspercentage van de rijschool en de ervaringen van bekenden:

Het doel van het lessen is natuurlijk slagen! Via het CBR kan je opzoeken wat het slagingspercentage is van een motorrijschool. Als een motorijschool op een aantal factoren goed scoort maar een laag slagingspercentage heeft, kan het de overweging waard zijn om nog even verder te kijken. Heb je vrienden of familie die hun motorrijbewijs al hebben? Dan kan hun ervaring uiteraard meetellen. Als zij goede ervaringen hebben met de motorrijschool, weet je al beter waar je aan toe bent.

Beschikt de motorrijschool over leenmotorkleding:

Het is niet verplicht maar wel aan te raden om motorkleding aan te trekken als je op een motor stapt. Naast de verplichte helm is het volgens de wet geen verplichting om beschermde motorkleding te dragen op de motor. Het is belangrijk om te weten of je motorkleding van de rijschool kan lenen of dat je dit zelf moet aanschaffen. De meeste rijscholen hebben op zijn minst motorhelmen te leen en veelal ook motorjassen, handschoenen en motorbroeken. Nu moet ik er wel bij vertellen dat veel van de leerlingen na de eerste les al langs komen bij ons. Meeste leerlingen willen dan toch liever om zijn minst met een eigen helm en handschoenen rijden. Na veelvuldig gebruik kunnen vooral de leenhelmen en leenhandschoenen nogal gaan ruiken namelijk.

Worden de lessen gevolgd in groepsverband, per twee of individueel:

Of je lest in groepsverband, per twee of individueel kan een behoorlijk verschil uitmaken. Wanneer je privéles krijgt zal de begeleiding een stuk intensiever zijn dan in groepsverband. Heb je graag zo veel mogelijk ondersteuning dan kan het een goede beslissing zijn om te kiezen voor privélessen of eventueel lessen met twee leerlingen. Een les met twee leerlingen gebeurt meestal als de rijschool geen eigen terrein heeft en gebruik maakt van een openbaar oefenterrein. Het voordeel van rijschool met eigen terrein is dat je geen tijd kwijt bent om naar een openbaar oefenterrein te rijden. Je kan dan je volle lestijd besteden aan de bijzondere verrichtingen.welke-motorrijschool-kiezen

Totale prijs van het motorrijbewijs:

De totale prijs van het motorrijbewijs zal voor vele doorslaggevend zijn om voor een bepaalde rijschool te kiezen. Een laag uurtarief wil niet gelijk zeggen dat je per saldo minder kwijt bent. Met een laag uurtarief liggen vaak kosten van de examens wat hoger waardoor je misschien wel even veel kwijt bent of zelfs meer. Veel rijscholen bieden complete pakketten aan wat voordelig is dan wanneer je de lessen los koopt. Het nadeel van een compleet pakket is wel dat je vast zit aan de rijschool. Als je halverwege toch wilt overstappen van rijschool wordt dat dan lastig.

Naamsbekendheid en is de rijschool aangesloten bij een brancheorganisatie:

Net als veel andere bedrijven kunnen rijscholen ook de kracht halen uit hun naamsbekendheid. De prijs van een bekende rijschool ligt over het algemeen wel hoger dan van bijvoorbeeld een eenmanszaak rijschool. Mijn ervaring is dat een bekende rijschool niet per definitie beter is dan een minder bekende rijschool. Een groot deel van de rijscholen zijn aangesloten bij een brancheorganisatie, de meest bekende hiervan zijn: de BOVAG en de KNMV. De belangrijkste van deze twee is de KNWV. Wanneer een motorrijschool het keurmerk van deze brancheorganisatie heeft wil dat zeggen dat de rijinstructeurs een hoogwaardige rijvaardigheidscursus hebben afgerond. Na het behalen van het certificaat hiervan moeten de rijinstructeurs één keer per jaar een verplichte opfriscursus volgen. Hierdoor blijven de vaardigheden en kennis van de rijinstructeur up-to-date.

Beschikbaarheid van de rijinstructeurs:

In het dagelijkse leven hebben de meeste van ons het gewoon druk en is er niet altijd tijd. Om deze reden kan het belangrijk zijn dat je een motorrijschool uitzoekt die beschikbaar is wanneer jij dat ook bent. Veel rijscholen geven ook les buiten kantooruren zoals het weekend en na etenstijd. Vraag daarom van te voren welke tijden je terecht kan en of dat aansluit op je eigen vrije tijd.

Beschikt de motorrijschool over lichte motoren indien je jonger dan 24 bent:

Als je jonger dan 24 bent mag je helaas niet gelijk voor een motorrijbewijs met onbeperkt vermogen afrijden. Sinds 19 januari 2013 zijn er drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Kom je in aanmerking voor de eerste twee categorieën? Dan mag je niet lessen en/of afrijden op een motor met vol vermogen. Dit betekent dat een motorrijschool moet beschikken over motoren in elke vermogens klasse. Ben je bijvoorbeeld 18 jaar en wil je voor je motorrijbewijs gaan, dan zal je een rijschool moeten zoeken die ook een motor heeft met maximaal 125cc (11 kW). Hetzelfde geldt natuurlijk als je 20 jaar bent, in dat geval zal de motorrijschool een motor moeten hebben staan met maximaal 35 kW.motorrijbewijs categorien

Krijg je een vaste rijinstructeur of verschillende rijinstructeurs:

Vanzelfsprekend zijn er rijscholen waar meerdere rijinstructeurs werken. Als je veel waarde hecht aan een vaste rijinstructeur is het handig om te vragen of dit mogelijk is. Als er meerdere rijinstructeurs bij een rijschool werken zal je niet altijd dezelfde instructeur hebben die je begeleid. Om je vooruitgang bij te houden wordt er met een leskaart gewerkt. De instructeur die jou les geeft op die dag kan op die manier zien welke oefeningen goed gaan en waar nog aan gewerkt moet worden. Een vaste rijinstructeur kan je wellicht nog beter begeleiden omdat deze na verloop van tijd beter weet welke manier van lesgeven het beste bij jou werkt.

Locatie en wil je een reguliere opleiding of spoedcursus:

De locatie van de rijschool is uiteraard ook heel belangrijk. Je zoekt natuurlijk het liefst een motorrijschool in de buurt zodat je niet ver hoeft te reizen. Daarbij is het ook handig als de bereikbaarheid goed is. Als je bijvoorbeeld met het OV erheen moet, maar ook de parkeermogelijkheden, wanneer je met de auto komt. Tot slot: het kan mogelijk zijn dat je zo snel mogelijk je motorrijbewijs nodig hebt of gewoon heel graag wil. Als dat zo is, heb je de mogelijkheid om een spoedcursus te volgen waarbij je in een korte tijd je motorrijbewijs kan halen. Een spoedcursus kan niet bij elke rijschool volgen en het is daarom belangrijk om te vragen of dat kan, wanneer je snel je motorrijbewijs wil.

Conclusie welke motorrijschool moet ik kiezen:

Zoals je ziet zijn er veel factoren waar je rekening mee kan houden bij het uitzoeken van de juiste motorrijschool. Welke factoren het zwaarste wegen is persoonlijk en het is daarom goed om na te gaan wat je belangrijk vindt. Toen ik voor mijn motorrijbewijs ging, ben ik op de ervaring van familie af gegaan en speelde prijs ook een belangrijke rol. Een vriendin van mij is onlangs geslaagd en die had gelest bij een bekendere rijschool aangezien zij het belangrijk vond dat de rijschool voldoende motorkleding te leen had. Daarnaast was voor haar ook de naamsbekendheid een pré.  Zo zijn er nog een tal van voorbeelden waar mensen op kunnen letten en welke rijschool daar het beste mee samen gaat.welke-motorrijschool-kiezen

Benieuwd wat je kan verwachten van een proefles motorijden? Lees dan deze blog.

Benieuwd wat een motorrijbewijs kost? lees dan deze blog.

10 oktober 2016 |

Introductie Schuberth C4 systeemhelm op de Intermot

Als het op systeemhelmen aankomt heeft Schuberth zijn naam hoog te houden. Tijdens de Intermot in Keulen wordt de nieuwe systeemhelm van onze oosterburen aan het publiek getoond. Voor deze nieuwe C4 systeemhelm heeft Schuberth alles uit de kast gehaald. De C4 zorgt voor uitbreiding van de Schuberth familie want de populaire Schuberth C3 Pro zal hiernaast beschikbaar blijven.

Lees verder Introductie Schuberth C4 systeemhelm op de Intermot